Vandaag behandelen we hier een cocktailklassieker: de Negroni. Een aperitiefcocktail die van origine afkomstig is uit Italië en daarvandaan de gehele wereld over ging. Deze prachtige cocktail, met z’n luxe karakter, heeft een rijke historie. Lees alles over deze cocktail inclusief hoe je ‘m eenvoudig zelf maakt!
Negroni: meer over de achtergrond van deze cocktail.
Kijkend naar de historie en achtergrond van deze cocktail, dan kunnen we concluderen dat er meerdere verhalen de ronde doen. Een van de bekendste versies is dat de voorloper van de cocktail ontstaan is rond 1860 in een Milanees café en dat het toen nog de Milano-Torino cocktail heette. Dit is een cocktail van Campari en Vermouth di Torino. Het drankje zou populair zijn geweest bij Amerikanen die vaak vroegen om het drankje iets aan te passen door hier een schuitje bruisend water aan toe te voegen. Het resultaat hiervan was dat de naam ‘Americano’ bleef hangen.
We spoelen door in de tijd, naar 1919. De Americano cocktail had inmiddels redelijk wat naam verworven. Toch zou het daadwerkelijke ontstaan van de Negroni, of beter gezegd de transformatie van de Americo in de Negroni, plaatsvinden in Florence. Naar verluidt is de cocktail vernoemd naar Camillo Negroni die een bevriende barman, Forsco Scarselli, vroeg om zijn ‘Americano’ iets spannender te maken. De barman paste de samenstelling aan en gebruikte geen bruisend water, maar gin. Daarnaast was een citroenschijfje de finishing touch van de Americo, voor de Negroni werd dit de de sinaasappelschil.
Op dat moment was barman Forsco Scarselli het zich nog niet bewust, maar hier bevestigde hij z’n status als een uitstekende mixoloog. Kort daarna werd de cocktail immens populair bij het grote publiek en niet lang daarna werd de drank de Negroni genoemd, vernoemd naar de man die hem bestelde – hoewel het aandeel van de bartender hiermee over het hoofd werd gezien. Na de extreme groei in populariteit van dit drankje, leidde dit ertoe dat de Negroni familie de gelijknamige distilleerderij opende die Antico Negroni ging produceren. Hierdoor streek de cocktail nagenoeg over de gehele wereld neer en kennen we ‘m vandaag de dag nog steeds.
Een Negroni maken doe je zo!
We hebben genoeg geschreven over de achtergrond van deze cocktail; het is tijd om zelf een Negroni te maken! Het maken van een klassieke Negroni cocktail vergt slechts 4 ingrediënten. De onderstaande hoeveelheden zijn om één glas uit te serveren.
- 30 ml gin
- 30 ml zoete vermout (bijv. Belsazar Red)
- 30 ml Campari
- Gedraaide sinaasappelschil
Vul je glas met voldoende ijsklontjes en voeg hier vervolgens de gin, vermout en Campari aan toe. Roer dit voorzichtig door elkaar zodat de inhoud goed koud wordt. Garneer met een sinaasappelschilletje en je bent klaar om in stijl te gaan genieten. Saluti!
Meer lezen over cocktails: kies voor een Moscow Mule of een Mojito.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!