Wanneer de dagen langer worden, de zon vaker schijnt en we méér buiten zitten, dan gaat dit voor velen af en toe gepaard met een goede wijn. Hier lees je meer over fruitige wijnen die uitstekend bij de lente passen.
Waarom fruitige wijnen goede lentewijnen zijn
Fruitige wijnen en de lente gaan wat ons betreft hand in hand met elkaar. De lente is het seizoen van bloei, geleidelijk aan oplopende temperaturen en zonnigere dagen. Dit is het eerste seizoen dat we als het goed is vaker buiten gaan zijn in de zon en misschien zelfs wel eens gaan picknicken. De kans is aanwezig dat je er dan nog wel eens een wijntje bij wilt pakken, waardoor we je graag inspireren.
Waarom fruitige wijnen goed bij dit seizoen passen? De wijnen zijn verfrissend, hebben uiteraard fruitige smaken en vaak ook wat zuren. Naast dat ze de dorst lessen, zijn ze ook goede begeleiders van verschillende hapjes en lichte gerechten. Wat ons betreft is dit hierdoor een ideale match.
Goede lentewijnen: fruitige smaken
De lente is een seizoen dat vrolijk, licht en speels is waardoor wijnen met levendige fruitige smaken hier wat ons betreft het best op aansluiten. Denk aan smaken van citrus, bessen of bijvoorbeeld tropisch fruit, wat dan ondersteunt wordt door milde zuren. De wijnen zijn doorgaans goed drinkbaar én goed te combineren met hapjes of lichte gerechten.
De lente vraagt om lichte smaken
Misschien ga je picknicken, serveer je seizoensgroente of ga je iets lekkers met fruit maken, waarbij je een wijntje wilt serveren. Kies dan voor lichtere wijnen met subtiele fruitsmaken zodat een bepaalde harmonie ontstaat. Kies je bijvoorbeeld voor vrij volle wijnen of bijvoorbeeld zelfs een stevige rode wijn? Dan is de kans aanwezig dat de smaken van de wijn de smaken van het gerecht naar de achtergrond drukken.
De wijn smaakt beter in de zon!
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar toch is het zo; wijn smaakt beter in de zon. Juist omdat de smaken van de wijnen die we onderstaand uitlichten niet intens zijn maar levendig, komen ze goed tot uiting. Je wordt er niet loom van, maar ze zijn juist lekker verfrissend.
Wat maakt wijn fruitig?
Er zijn verschillende zaken van belang wanneer het aankomt op de fruitige smaak van wijn, maar twee punten zijn wat ons betreft het meest belangrijk en die behandelen we hieronder. Goed om te weten is dat de fruitigheid van wijn losstaat van droge of zoete wijn.
- De invloed van de druif
De druif is de echte smaakmaker van een wijn en doorgaans vind je hier de nodige fruitige aroma’s van terug in de wijn. Welke druifsoort gebruikt wordt is van invloed op de uiteindelijke smaak. Bekende namen van druivenrassen zijn chardonnay, sauvignon blanc en pinot grigio. - Het klimaat
Naast het druivenras dat belangrijk is voor de smaak van wijn, is het land van herkomst, en specifiek het klimaat van de omgeving waar de druivenstokken aangeplant zijn, van belang voor de uiteindelijke smaak. Als hetzelfde druivenras in twee verschillende landen wordt aangeplant met andere klimatologische omstandigheden, zoals veel versus weinig zonuren, dan is de smaak van de uiteindelijke wijn heel anders.
Topkeuzes: fruitige lentewijn
Frisse witte wijnen
Het aanbod aan wijn is heel groot en zeker op gebied van frisse wijnen kun je een hoop kanten op. Denk maar aan rosé wijn, verschillende witte wijnen en zelfs mousserende wijnen. We nemen je mee langs een aantal populaire wijnsoorten die smaakvol aansluiten op de lente en delen gelijk enkele tips!
Rosé
Rosé is een wijn die vaak geassocieerd wordt met mooi weer, waardoor deze wijnsoort niet op ons lijstje van lentewijnen kan ontbreken. Als het aankomt op deze wijnsoort is wijn uit de Franse Provence-regio dé standaard. Hier komen de meest bekende rosé wijnen vandaan. De wijnen kunnen met uiteenlopende druivenrassen gemaakt worden, wat per producent verschilt.
Tips om te proberen:
Sauvignon blanc
De sauvignon blanc staat bekend om z’n levendige fruitsmaken, kruidige hints en stevige zuurgraad. Afhankelijk van waar de wijn vandaan komt en hoe deze exact is gemaakt, kun je wijnen tegenkomen die rijk zijn aan appel en peer, citrus of zelfs tropisch fruit. Sauvignon blanc uit Frankrijk is een klassieker die meer aan de appel en peer kant van het smaakspectrum zit, terwijl sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, waar ‘ie stukken meer zonuren heeft, juist de tropische kant accentueert.
Tips om te proberen:
Pinot Grigio
De pinot grigio staat doorgaans garant voor een frisse wijnen die wat subtieler zijn dan de sauvignon blanc. Wat ons betreft is dit een wijn die naadloos bij de lente past door z’n zachte karakter. De wijn kan zelfs een klein zoetje in de smaak hebben, doordat de druif van nature wat suiker bevat. Maar of en in welke mate dat tot leven komt in je glas, hangt mede af van het land van herkomst van de wijn en de hoeveelheid gemaakte zonuren.
De Italiaanse variant is vaak wat meer uitgesproken fruitig, met een gemiddelde zuurgraad en eventueel wat kruidige hints. Een Franse variant, waar dezelfde druif ‘pinot gris’ wordt genoemd, is wat voller en doorgaans wat zoeter van smaak.
Tips om te proberen:
Chardonnay
In een rijtje met goede lentewijnen kan de chardonnay druif natuurlijk niet ontbreken – samen met de sauvignon blanc is dit immers een van de meest bekende druifsoorten. Deze wijn is doorgaans wat toegankelijker van smaak, wat ervoor zorgt dat ‘ie bij velen geliefd is. Bekende smaakinvloeden zijn citrus, groene appel en bijvoorbeeld steenvruchten.
We raden aan wel specifiek voor een niet gerijpte chardonnay wijn te kiezen, doordat een rijping voor vollere, boterachtige vanillesmaken zorgt die de stevigheid van de wijn een boost geeft. Hierdoor gaat het fruitige wat naar de achtergrond.
Mousserende wijnen
Mousserende wijnen zoals champagne, cava en prosecco staan vaak synoniem voor vieringen of andere bijzondere momenten. Toch kun je ze ook zeker breder inzetten om dat een goede mousserende wijnen ook lekker fris en levendig van smaak zijn. Uiteraard moet je wel van een bubbeltje houden omdat dat is wat deze wijnen allemaal gemeen hebben. Het zijn heerlijke frisse wijnen en wat ons betreft ook zeker smaakvolle dorstlessers die goed bij de lente passen.
In het kort de belangrijkste verschillen tussen deze mousserende wijnsoorten:
Champagne
Dit is de meest luxe mousserende wijnsoort uit dit rijtje en gelijk ook de duurste. Deze wijn mag enkel in Frankrijk gemaakt worden in de gelijknamige Champagnestreek. Producenten mogen enkel uit bepaalde druivenrassen kiezen en ze dienen een specifiek productieproces te volgen. Door onder andere deze benoemde regels kan wijn die niet in de Champagnestreek wordt gemaakt, per definitie géén champagne zijn.
Er zijn verschillende champagnesoorten te ontdekken die qua smaak variëren van onder andere droog tot zoet en halfzoet.
Tips om te proberen:
Cava
Een bekend alternatief van champagne is cava, dat in Spanje wordt gemaakt. Het grootste deel van de productie komt uit Catalonië en ondanks dat de wijn geen champagne is, zijn er zeker overeenkomsten. Dit komt namelijk doordat cava op eenzelfde manier gemaakt wordt als champagne. Toch mag het geen champagne heten gezien de productie niet plaatsvindt in de Champagnestreek en ook andere druiven gebruikt worden. Qua smaak is cava wat toegankelijker dan de standaard brut champagne, wat mede voortvloeit uit het verschil in klimaat tussen Spanje en Frankrijk. Maar ook zeker de druivenselectie is van belang doordat cava van andere druiven gemaakt wordt.
Tips om te proberen:
Prosecco
Ook prosecco is een bekend alternatief van champagne en deze mousserende wijnsoort is afkomstig uit Veneto, Italië. Kenmerkend voor deze wijn met bubbels is dat het productieproces hiervan anders is dan dit van champagne en cava. Qua smaak is prosecco doorgaans toegankelijk met een levendige fruitigheid.
Tips om te proberen:
Wijn en spijs: wat eet je bij fruitige lentewijnen?
Er is heel veel te schrijven over wijn en spijs wanneer we fruitige lentewijnen willen combineren. Je hebt hierboven al gelezen dat deze ‘groep’ aan wijnen uiterst breed is. De wijnen verschillen qua druif, land van herkomst, klimaat en uiteraard kan de werkwijze per producent verschillen.
Om je toch van foodpairing-inspiratie te voorzien, vind je hieronder een handig overzicht:
Wijnsoort | Gerecht 1 | Gerecht 2 | Gerecht 3 |
Sauvignon blanc | Geitenkaassalade | Asperges met zalm | Sushi |
Pinot grigio | Pasta met zeevruchten | Gegrilde groenten | Frisse kipgerechten |
Chardonnay | Zalm met romige saus | Kip met romige saus | Groentesoep |
Rosé | Salades | Gegrilde kipg met groente | Quiche met spinazie en feta |
Champagne | Schelpdieren | Zalm op toast | Omelet |
Cava | Tapas | Paella | Risotto |
Prosecco | Schelpdieren | Kipgerechten | Thais |
De smaak van de lente in je glas
Fruitige wijnen is een binnen de wijnwereld een ruim begrip, waardoor het aan te raden is op zoek te gaan naar wat het best bij jou past. Met dit artikel krijg je informatie en inspiratie waarmee je aan de slag kunt. Kenmerkend voor de wijnen is dat ze fris en levendig zijn en smaakvol aansluiten op dit seizoen, maar toch kun je verder grotere verschillen tussen onderlinge soorten ontdekken.
Ongeacht of je kiest voor een klassieker zoals sauvignon blanc, chardonnay of wijn met bubbels, het zijn stuks voor stuk wijnen die smaakvol aansluiten op de lente. Proost!

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!