Wanneer je het hebt over dranken die je een ultiem vakantiegevoel bezorgen, dan is Hierbas één van de eerste dranken waar we aan denken. Maak kennis met deze prachtige Spaanse likeur die op verschillende eilanden wordt gemaakt, waaronder Ibiza. Salud!
Alles over Hierbas
Samengevat in een notendop: Hierbas, wat ‘kruiden’ betekent, is een kruidendrank met een sterke anijssmaak, die onlosmakelijk verbonden is aan de Spaanse eilanden Ibiza, Formentera, Mallorca en Minorca. Het beste van deze prachtige eilanden op gebied van kruiden komt samen in de drank. Mocht je ooit eens neerstrijken op een van deze eilanden; dan doe je er goed aan deze lokale traktatie te ontdekken. De kans is groot dat dit naar meer smaakt!
Onderstaand lees je meer in de breedte over deze kruidendrank, zoals de geschiedenis, hoe je het maakt en natuurlijk hoe je dit drinkt!
Een stukje uit de geschiedenis van Hierbas
In een ver verleden, toen alcoholconsumptie nog verboden was op de Balearen – de verzamelnaam van deze eilandengroep – was men wel bezig met het distilleren van planten en kruiden voor medicinale doeleinden. Toen de Christenen het eiland overnamen werd de kruidendrank steeds populairder en dit leidde tot het in gebruik nemen van distilleerketels in talloze kloosters. Naar verluidt ontwikkelde dit zich in een rap tempo door met als resultaat dat er aan het eind van de 18e eeuw meer dan 100 distilleerketels op het eiland waren. Hiermee stookte men in die tijd enkele honderdduizenden liters op jaarbasis.
Het overgrote deel hiervan verliet het eiland niet; de lokale bevolking dronk dit op. De rest van de liters gingen met reizigers mee naar het vaste land van Spanje of naar het buitenland. Uiteindelijk streek Hierbas neer in diverse landen en dit zorgde op termijn weer voor veel vraag, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van enkele grote distilleerderijen. Vandaag de dag zien we terug dat verschillende families verbonden zijn aan merken en distilleerderijen waarbij ieder merk er zijn eigen receptuur op nahoudt.
Hoe wordt het gemaakt?
Hierbas is een Spaanse likeur met een prominente anijssmaak die gemaakt wordt op basis van lokale planten en kruiden. Bekende ingrediënten die men voor de productie van Hierbas gebruikt, zijn onder andere tijm, lavendel, fenkel, jeneverbessen, orgeano, rozemarijn, munt sinaasappel, citroen, eucalyptus en salie. Per merk verschilt de samenstelling echter doordat veel distilleerderijen hun eigen – soms geheim gehouden – recept gebruiken. De selectie aan ingrediënten combineren ze vervolgens met steranijszaad van het eigen eiland en groene anijszaad; dit is ook de reden dat Hierbas een sterke anijssmaak heeft.
Eerst vindt een extractiefase plaats waarbij de aroma’s van de ingrediënten onttrokken worden en dit gebeurt in grote koperen distillatie ketels die verhit worden. Hierna vind een ‘weekfase’ plaats waarin de ingrediënten in een alcoholisch distillaat weken zodat dit geur,- kleur- en smaakstoffen opneemt. De laatste stap is een infusie van het distillaat, dat nu karakteristieken van de ingrediënten bevat, met een mengsel van de planten die eerst in kokend water worden ondergedompeld om dit daarna te laten afkoelen. Het resultaat hiervan is een likeur die rijk is aan anijssmaken en uiteenlopende hints van kruiden; de Hierbas is een feit.
Hoe drink je Hierbas?
Mocht je je afvragen hoe de smaken van Hierbas het beste tot hun recht komen; op vele manieren. Je zet dit drankje eenvoudig in als aperitief, digestief en in de mix. Drink ‘m;
- Puur uit een klein glaasje als afsluiter van een maaltijd.
- Puur met een ijsklontje in het glas.
- In de mix met je favoriete Fever Tree tonic, waarbij je 50 ml Hierbas met 120 ml tonic combineert. Vul dit aan met een scheutje verse limoensap en een citroenschijfje als garnering.
Het kan ook heel goed zo zijn dat je na het lezen van deze serveersuggesties zelf inspiratie verkrijgt om te gaan mixen. Doe dit vooral! Ontdek de mogelijkheden op smaakgebied en maak je eigen mix met Hierbas. Een goed beginpunt qua merk is Hierbas Mari Mayans; zij zijn één van de grootste producenten van deze dranksoort.
Ook interessant: maak zelf sparkling cocktails
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!