Gordon’s Dry Gin is een van de bekendste namen in de gin wereld, maar wat maakt het merk zo bijzonder? Je leest hier alles over dit werk; denk aan de geschiedenis van het merk, hoe gin gemaakt wordt, de verschillende Gordon’s Gin soorten en cocktailtips!
De geschiedenis van Gordon’s Dry Gin
Kijkend naar de geschiedenis van dit gin merk, dan kunnen we stellen dat er verschillende belangrijke momenten zijn geweest die bijgedragen hebben aan hoe het merk er vandaag de dag voorstaat. Hieronder nemen we je mee langs enkele van de meest belangrijke gebeurtenissen.
- Oprichting in Londen: Gordon’s Gin werd opgericht in Londen in 1769 door Alexander Gordon. In het hart van de Britse hoofdstad begon hij met het distilleren van gin, wat het begin was van een lange en succesvolle reis. De distilleerderij stond gevestigd in Southwark, een regio die toentertijd bekendstond om de schone watertoevoer. Dit maakte het de ideale plek om te distilleren.
- Tijdloos recept: Het recept van Gordon’s Gin is al meer dan 250 jaar vrijwel onveranderd gebleven. Hierdoor kunnen we wel zeggen dat de schoonheid ‘m in de eenvoud zit, want als iets goed is waarom zou je dat dan veranderen?
- Koninklijke erkenning: In 1925 kreeg Gordon’s Gin een koninklijk predicaat van koning George V, waarmee het merk voor altijd de geschiedenis boeken inging. Tevens onderstreepte het hiermee z’n kwaliteit als een tijdloze klassieker.
- Populariteit: tijdens de 20e eeuw steeg de populariteit van dit merk op een rap tempo. Kwaliteit en innovatie stonden aan de basis van het succes. Kenmerkend voor de vooruitstrevendheid was bijvoorbeeld dat in 1924 een cocktailshaker fles werd uitgebracht als antwoord op de groeiende vraag naar cocktails. Inspelen op trends was toen nog lang niet zo normaal als dit nu het geval is, waardoor dit kenmerkend voor het merk is.
- Het best verkochte merk: in 1960 bereikte het merk de status van best verkochte gin ter wereld.
- Onderdeel van Diageo: In 1997 werd Gordon’s Gin onderdeel van Diageo, een van ’s werelds grootste drankbedrijven ter wereld. Met behulp van dit bedrijf verstevigde Gordons Gin z’n positie in de drankenmarkt.
Hoe wordt de gin gemaakt?
De productie van deze iconische gin begint bij het selecteren van de juiste botanicals. Verder is het niet bekend hoe de gin gemaakt wordt bij dit merk, doordat het gehele productieproces inclusief de gebruikte ingrediënten slechts bekend zijn bij een select clubje mensen. Wat we wel weten is hoe gin in de regel doorgaans gemaakt wordt, waardoor de kans aannemelijk is dat dit bij Gordon’s Gin (tot zekere hoogte) op eenzelfde manier gebeurt. Producenten kiezen in de regel vaak voor ‘distilleren’ of ‘macereren’. Hieronder leggen we het verder uit:
De smaakmakers van gin zijn de ingrediënten, ook bekend als ‘botanicals’, die per producent kunnen verschillen. Jeneverbessen worden hier altijd voor gebruikt, maar verder zijn er ruime mogelijkheden op gebied van fruit en kruiden die men gebruikt. Nadat de botanicals geselecteerd zijn, is het zaak de alcohol op smaak te gaan brengen. Dit kan door de botanicals mee te distilleren of de botanicals te weken (= macereren) in de alcohol en daarna te distilleren. Het verschil tussen beide is dat bij distillatie mét de botanicals, de botanicals ook daadwerkelijk mee de ketel ingaan met de alcohol. Wanneer het distillatieproces begint, ontstaan er dampen die via de ketel naar een koeler geleidt worden. Daar worden de dampen weer vloeibaar en ontstaat er een drank die rijk aan aroma’s is afkomstig van de botanicals.
Bij het macereren van de botanicals dan weken de botanicals eerst enige tijd in de neutrale alcohol. Vervolgens kan de alcohol, die nu op smaak is gebracht door het weken, gedistilleerd worden, maar dit gebeurt niet altijd. De botanicals voegt men immers toe aan een alcoholische drank, waardoor het niet noodzakelijk is om nogmaals te distilleren. Mocht men wel kiezen om te distilleren dan is het principe verder hetzelfde.
Welke soorten Gordon’s London Dry Gin zijn er?
Er zin hedendaags diverse soorten Gordon’s London Dry Gin terug te vinden op de markt die over unieke smaakkenmerken beschikken. Uiteraard is er de klasieke gin van dit merk, maar ook bepaalde smaakvarianten die juist frisser of fruitiger zijn. Hieronder vind je de bekendste soorten terug:
Gordon’s Gin soort | Gin smaakprofiel |
Gordon’s Gin 1 liter & Gordon’s Gin 0.0% | Jeneverbes, citrus, verfrissend |
Gordon’s Pink Gin | Aardbei, framboos, fruitig |
Gordon’s Orange Mediterranean Gin | Fruitig, fris, bitter |
Gordon’s Sicilian Lemon Gin | Citroen, verfrissend |
Gordon’s Tropical Passion Fruit Gin | Passiefruit, verfrissend |
Wat maakt Gordon’s Dry Gin populair?
Gordon’s Dry Gin onderscheidt zich door zijn tijdloze eenvoud. Het is een gin die vasthoudt aan traditie, met een recept dat al generaties lang wordt gekoesterd. Maar wat schuilt er achter deze relatief eenvoudige uitstraling?
- Geschiedenis: Gordon’s Gin heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1769, waardoor dit een toonaangevend merk is. Er zijn maar weinig merken die enerzijds al zo lang bezig zijn en anderzijds nog nog altijd aan de absolute top staan.
- Eenvoudige botanicals: Terwijl sommige moderne gins een overvloed aan botanicals gebruiken, houdt men het bij relatief Gordon’s het simpel. een selectie van jeneverbessen, citrus en koriander vormt de basis. Men gebruikt meerdere botanicals, maar welke dit exact zijn en in welke hoeveelheden is een geheim.
- Klassiek droge smaak: Gordon’s staat bekend om zijn klassieke, droge smaakprofiel met frisse accenten. De combinatie van droog en fris maakt dit een échte London Dry Gin.
- Ongekende populariteit: Ondanks de opkomst van talloze nieuwe gin merken en smaakvariaties, blijft Gordon’s Gin een begrip in de gin wereld.
- Veelzijdigheid: Hoewel het bekend staat om zijn eenvoud, is Gordon’s Gin uiterst veelzijdig in cocktails. Van de iconische Gin & Tonic tot creatieve mixdrankjes, deze gin past zich moeiteloos aan.
Wat maakt Gordon’s Dry Gin populair?
Gordon’s Dry Gin onderscheidt zich door zijn tijdloze eenvoud. Het is een gin die vasthoudt aan traditie, met een recept dat al generaties lang wordt gekoesterd. Maar wat schuilt er achter deze relatief eenvoudige uitstraling?
- Geschiedenis: Gordon’s Gin heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1769, waardoor dit een toonaangevend merk is. Er zijn maar weinig merken met zoveel historie, waardoor voor velen dit merk een bekende naam is.
- Eenvoudige botanicals: Terwijl sommige moderne gins een overvloed aan botanicals gebruiken, gebruikt men bij Gordon’s een beperkt aantal ingrediënten. De selectie van jeneverbessen, citrus en koriander vormt de basis. Men gebruikt nog een paar botanicals, maar welke dit exact zijn en in welke hoeveelheden is een geheim.
- Klassiek droge smaak: Gordon’s staat bekend om zijn klassieke, droge smaakprofiel met frisse accenten. De combinatie van droge en frisse smaken, maakt dit een échte London Dry Gin.
- Ongekende populariteit: Ondanks de opkomst van talloze nieuwe gin merken en smaakvariaties, blijft Gordon’s Gin een begrip in de gin wereld.
- Veelzijdigheid: Hoewel het bekend staat om zijn eenvoud, is Gordon’s Gin uiterst veelzijdig in cocktails. Van de iconische Gin & Tonic tot creatieve mixdrankjes, deze gin past zich moeiteloos aan.
Cocktails met Gordon’s gin
Kenmerkend voor de de smaken van deze London Dry Gin, is dat je er een diversiteit aan cocktails mee maakt. Van een klassieke gin & tonic tot cocktails die moeilijker te maken zijn. Kun je wel wat inspiratie gebruiken of vind je het gewoon leuk om verschillende drankjes te maken? Check de onderstaande 3 cocktailrecepten met Gordon’s Gin.
- Gordon’s Gin & Tonic
- Vul een gekoeld glas met ijsklontjes, voeg hier 50 ml van je favoriete Gordon’s aan toe en vul dit aan met 150 ml tonic. Knijp een citroenpartje uit boven je glas en voeg ‘m daarna toe aan je drankje. Even kort roeren en je gin & tonic met Gordon’s is een feit!
- Op zoek naar een smaaktwist? Dit cocktailrecept maak je eenvoudig met alle verschillende gin soorten va ndit merk, waardoor je ruime keuzemogelijkheden hebt.
- Apple Mojito
- Pak er een highball glas bij en voeg hier 50 ml gin, 3 limoenschijfjes, 3 theelepels suiker en 5 muntblaadjes aan toe. Muddle dit kort door elkaar. Voeg er crushed ijs aan toe en top af met appelsap. Garneren kan met muntblaadjes.
- Je kunt uiteraard méér of minder suiker en munt toevoegen afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur.
- Pak er een highball glas bij en voeg hier 50 ml gin, 3 limoenschijfjes, 3 theelepels suiker en 5 muntblaadjes aan toe. Muddle dit kort door elkaar. Voeg er crushed ijs aan toe en top af met appelsap. Garneren kan met muntblaadjes.
- Ginger Fizz
- Snijd een paar plakjes gember in en leg deze op de bodem van je high ball glas. Voeg 50 ml Gordon’s toe en vul je glas aan met ijsklontjes. Voeg een dash Angostura bitters toe, knijp 2 partjes limoen uit boven je glas en vul de rest van je glas aan met ginger ale. Garneer met een schijfje gember of limoen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!