Cocktails zijn niet alleen een drankje, maar een vorm van vakmanschap waarin creativiteit, ingrediënten en smaken samenkomen. Er zijn talloze recepten te vinden voor een grote diversiteit aan drankjes. In dit artikel lees je meer over belangrijke punten die je kunt meenemen bij het maken van de perfecte cocktail.
Wat weten we van de geschiedenis van cocktails?
Cocktails hebben een geschiedenis die meer dan een eeuw oud is. Er zijn verschillende verhalen over hoe de naam ontstaan is, maar een versie we veel voorbij zien komen is dat het woord ‘cocktail’ afgeleid is van het Franse ‘coquetier’. Dit zou een bepaalde maatbeker zijn geweest waarmee apothekers vroeger in New Orleans alcoholische drankjes serveerde. Of dit daadwerkelijk het verhaal achter deze naam is, laten we in het midden maar leuk om te delen is het wel.
Wat we verder wel weten, is dat dat er een aantal belangrijke mijlpalen in de cocktailgeschiedenis zijn geweest:
- 1806: de eerste échte vermelding van het woord ‘cocktail’ in een Amerikaanse krant.
- 1862: Jerry Thomas, een pionier op cocktailgebied, publiceert zijn boek ‘The Bartenders Guide’ met uiteenlopende cocktailrecepten. Dit boek is vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar.
- 1920-1933: de periode van de Drooglegging waarin er een verbod was op alles omtrent alcohol in Amerika, maar waar de cocktailindustrie toch achter de schermen opbloeide. Zodoende is dit een belangrijke periode geweest binnen de cocktailwereld an sich.
Het begin van een goede cocktail
Een goede cocktail is enigszins een relatief begrip, doordat over smaak te twisten valt. Toch zijn er een aantal zaken die je inzage geven in wat het begin van een cocktail is.
- Balans en smaak
Kenmerkend voor een goede cocktail is de juiste smaakbalans. Dit kan een balans tussen bijvoorbeeld zoet en zuur zijn, bitter en sterk, of een combinatie hiervan. Belangrijk is dat de smaken elkaar aanvullen, versterken of balanceren, wat afhangt van de cocktailsoort die je maakt. - Ingrediënten
De kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt, is van invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke cocktail. Dit geldt zowel voor alcoholische dranken die als onderdeel van de mix fungeren zoals whisky, rum, cachaça, vodka of gin, maar ook zeker voor mixers en garnituren. Er zitten namelijk best wat kwaliteitsverschillen tussen instapmerken en premium merken in de breedte. Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld verse vruchtensap vs. niet-verse sappen, en uiteraard ook voor de kwaliteit van garneringen. - Tools om je leven gemakkelijker te maken
Zoals ook voor vakmensen geldt, heb je gereedschap nodig om je werk te kunnen doen en/of gemakkelijker te maken. Denk aan een cocktailshakers om te shaken, een maatbeker om de juiste hoeveelheden af te meten, een (bar)lepel om te roeren, en eventueel een zeef om bijvoorbeeld ijs of pulp van te drank te scheiden. - Technieken
Technieken is wellicht een ietwat overdreven benaming, maar er zijn een aantal dingen nodig die per cocktail kunnen verschillen. Denk aan:- Shaken: het shaken van ingrediënten via een koeler zodat de smaken samenkomen en de inhoud eventueel gekoeld wordt (wanneer er ijs in de shaker zit).
- Roeren: het roeren van de inhoud voor een betere mix.
- Blenden: voor het creëren van bevroren drankjes met gebruik van een blender.
- Muddlen: om smaken van fruit of kruiden beter vrij te laten komen.
Cocktailcategorieën: vind de perfecte cocktail die bij jou past
Er zijn zoveel verschillende benaderingen van cocktails dat het lastig is om ze in hun algemeenheid te classificeren. Toch kiezen we voor het gemak voor de verschillende groeperingen om iets van onderscheid te creëren. Toch zijn dit zeker geen ‘harde’ benamingen voor die altijd
Klassieke cocktails
In de cocktailwereld kennen we verschillende klassiekers zoals de Martini, Old Fashioned en Negroni. Deze cocktails bestaan al ontzettend lang en behoren vandaag de dag nog steeds tot de meest populaire cocktails.
Tiki cocktails
Wie gek is op exotische smaken en kleurrijke drankjes, doet er goed aan tiki cocktails (verder) te onbtdekken. Dit zijn cocktails die je het échte vakantiegevoel gegeven, mede omdat ze (deels) geïnspireerd zijn op of door tropische landen. De bekendste cocktail uit deze categorie is waarschijnlijk de Mai Tai, maar het is zeker niet de enige.
Moderne cocktails
Er zijn ook nog moderne cocktails die ontzettend populair zijn, maar nog zeker niet zo lang bestaan als de klassieke cocktails die we hierboven benoemen. Onder moderne cocktails scharen we bijvoorbeeld de Espresso Martini en Aperol Spritz.
Gebruik je ijs voor het maken van jouw perfecte cocktail?
Vaak speelt ijs een belangrijke rol bij het maken van cocktails, maar toch wordt het niet voor elk cocktailrecept gebruikt. Soms worden cocktails in een met ijs gevuld glas geserveerd, en soms wordt het gebruikt om cocktails te shaken. Bij het shaken verschilt het per cocktail of het ijs wel of niet mee gaat het glas in. Voor de échte fijnproever of creatieveling gaan we nog een stapje verder: sommige cocktailssoorten vergen een ander soort ijs dan andere.
Verschillende soorten ijs
In principe kunnen we hier vrij kort over zijn en omvat dit het gebruik van ‘gewone ijsklontjes’ of het gebruik van crushed ijs. Grotere ijsklontjes houden je drankje langer koel, terwijl crushed ijs doorgaans sneller smelt. Afhankelijk van de cocktail die je maakt, kan het gebruik van de ijssoort verschillen.
Alcoholvrije cocktails
Wanneer we schrijven over cocktails in de breedte, en de losse onderdelen die samen bijdragen aan het maken van de perfecte cocktail, moeten we het uiteraard ook over alcoholvrije cocktails hebben. Cocktails zonder alcohol kennen we als ‘mocktails’ of ‘virgin cocktails’. Deze drankjes zijn geïnspireerd op bekende cocktailrecepten, maar verschillen qua ingrediënten doordat ze geen alcohol bevatten. Wanneer je dus graag van een cocktail wilt genieten, maar de voorkeur geeft aan alcoholvrije opties, dan kun je hiervoor kiezen.
Tot slot
Het maken van de perfecte cocktail is een combinatie van het kiezen van goede ingrediëten, persoonlijke smaak en enthousiasme om aan de slag te gaan. Ongeacht of je een klassieke cocktail stap voor stap zelf maakt, of dat je voor een twist gaat door andere ingrediënten toe te voegen, belangrijk is dat je iets maakt wat aansluit op jouw smaak. Hierdoor wordt experimenteren juist aangemoedigd. Dit artikel geeft je een algemene basis mee over Goede cocktails maken kun je leren en door middel van de informatie en stappen die in je dit artikel leest, kun je zelf aan de slag gaan om jouw eigen perfecte cocktail te maken. Proost alvast!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!