Cointreau: toonaangevend in z’n soort.
Lees alles over Cointreau; van de historie van het merk tot wat voor soort drank het is en hoe je dit het beste drinkt. Natuurlijk geven we ook tips op het gebied van cocktails. Ben je fan van Cointreau? Dan is dit een blog voor jou.
Onderstaand lees je meer over de achtergrond van het merk en de drank zelf met daaropvolgend drie cocktailrecepten. Ga er lekker voor zitten en duik in de wereld van dit merk.
De oprichting
Het verhaal van het merk begint in 1849 in het Franse Angers. Adolphe Cointreau, van origine banketbakker van beroep, besluit om de diensten van het familiebedrijf uit te breiden met likeuren. Hij richtte Maison Cointreau op en distilleerde als eerst een lokale favoriet; de Guignolet. Dit is een kersenlikeur die hij maakte door kersen te macereren (= weken) in alcohol om zo de smaken te onttrekken. Hieropvolgend breidde Adolphe het assortiment uit met tal van likeuren waarvoor hij zowel lokale als buitenlandse fruitsoorten gebruikten.
Door de snelle groei van het merk besloot Édouard-Jean, broer van Adolphe, zich in 1856 ook volledig toe te leggen op de productie van likeuren. Een jaar later dook voor het eerst een recept op voor een sinaasappellikeur (ook triple sec genoemd) in de receptenboek van de broers, maar toch is dit nog niet de drank zoals we Cointreau hedendaags kennen. In 1875 neemt de zoon van Édouard-Jean, Édouard genaamd, het bedrijf samen met zijn vrouw over om dit verder uit te bouwen.
De eerste sinaasappellikeur van het merk
Het was zoon Édouard die rond 1875 besloot dat het merk zich op sinaasappellikeuren moest focussen. Dit was toentertijd een bijzondere en zeldzame vrucht met een uitstekend potentieel om drank van te maken. In 1885, na talloze experimenten, maakt Édouard een voortreffelijke sinaasappellikeur met uiterst pure smaken – iets wat het vandaag de dag nog steeds heeft. Deze drank registreerde hij als Cointreau en het is bekend dat deze sinaasappellikeur toen al samengesteld werd uit een uitgekiende mix van gedroogde en verse sinaasappels. Verder waren deze sinaasappels zowel deels zoet als deels bitter van smaak.
Door de jaren heen was het merk present bij de Wereldtentoonstelling van Parijs (1889), de Franse Tentoonstelling in Moskou (1891) en de Wereldtentoonstelling van Chicago (1893). Hiermee zette het merk al vroeg stappen in buitenlandse markten en wonnen zij aan naamsbekendheid. Al in 1898 begon het merk actief met het maken van reclame. Ze bleven wereldwijd tentoonstellingen bezoeken en kwamen hierbij ook in Azië terecht, waardoor de naamsbekendheid alleen maar groeide.
In 1923 nemen de zoons van Édouard de honneurs waar na het overlijden van hun vader. De nieuwe generatie moderniseerde het bedrijf in de breedste zin van het woord. Het merk bleef groeien en werd in 1989 zelfs zo bekend dat het fuseerde met het alom bekende cognacmerk Remy Martin. De daaropvolgende jaren bleef men bezig met het verder uitbouwen van het merk. Ook vandaag de dag is Cointreau een prominente naam in de drankwereld, zowel bij liefhebbers thuis als bij professionals achter de bar.
Cocktails met Cointreau; volg de stappen
Zo, we hebben genoeg gelezen over de achtergrond van het merk. Het is tijd om het over cocktails met deze sinaasappellikeur te hebben. Mocht je je afvragen hoe je Cointreau drinkt, let dan goed op. Onderstaand vind je drie cocktailrecepten die niet moeilijk zijn om te maken; de Margarita, Cointreau Fizz en Cosmopolitan. Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen. Pak je fles Cointreau erbij en kijk per recept naar de overige ingrediënten die je nodig hebt.
Margarita
De Margarita is een heerlijke combinatie van twee populaire dranken; tequila en Cointreau. Kenmerkend zijn frisse en ietwat gezouten smaken die elkaar uitstekend aanvullen. Simpel om te maken, maar desondanks heerlijk van smaak. Past bij ieder seizoen en zeker in de zomer een aanrader.
Benodigdheden:
- Cocktailshaker
- 5 cl tequila blanco van een merk naar keuze – kijk tussen ons tequila aanbod voor inspiratie.
- 3 cl Cointreau
- 2 cl (vers) limoensap
- Limoen
- Zout
Hoe maak je een Margarita met Cointreau?
Vul een cocktailshaker met de hoeveelheden tequila en Cointreau. Pers vervolgens het sap van een halve limoen uit zodat je wat friszure smaken meegeeft aan je drankje. Gebruik een limoenpartje om de rand van je glas vochtig te maken en strooi vervolgens voldoende zout op een bordje. Rol de rand van het glas, die je net vochtig hebt gemaakt, door het zout heen zodat dit blijft plakken. Schud de shaker hard voor ongeveer 5-10 seconden en schenk de inhoud uit in een mooi glas. Garneer met een schijfje limoen en de Margarita is een feit.
Cointreau Fizz
Met een Cointreau Fizz geniet je heerlijk op zwoele zomeravonden, zowel op het terras als lekker thuis. Ook deze cocktail met Cointreau is bijzonder simpel te maken. Verwacht friszure en lekker fruitige smaken. Onderstaand vind je de benodigdheden en het stappenplan.
Benodigdheden:
- Cocktailshaker
- IJsklontjes
- 5 cl Cointreau
- 2 cl verse limoensap
- 1 cl bruisend water
- Sinaasappelzeste (garnering)
Volg het stappenplan en maak je eigen Fizz
Voeg voldoende ijs toen aan je glas zodat dit alvast lekker koud wordt. Vul een shaker met voldoende ijsklontjes en voeg hier vervolgens de delen Cointreau en limoensap aan toe. Schud dit goed door elkaar totdat de shaker goed koud is en je hier condens op ziet. Verwijder de ijsklontjes uit je glas en schenk de vanuit je shaker in dit glas. Top tot slot het geheel af met 1 cl bruisend water. Voeg de sinaasappelzeste toe als garnering, waarmee je je eigen Fizz van een fraaie finishing touch voorziet. Het oog wilt immers ook wat! Tip: mocht je de cocktail wat zoeter willen maken, voeg dan een theelepeltje suikersiroop toe.
Cosmopolitan
De Cosmopolitan is de ‘moeilijkste’ cocktail van het stel, maar hard werken wordt beloond! Dit is een droge en verfrissende cocktail met meerdere ingrediënten die het beste in elkaar naar boven halen. Doet het daarnaast bijzonder goed op feestjes door de chique allure.
Benodigdheden:
- Cocktailshaker
- IJsklontjes
- 4 cl citroen wodka
- 2 cl Cointreau
- 2 cl vers limoensap
- 2 cl cranberrysap
- Citroenzeste (garnering)
Een Cosmopolitan maken doe je zo
Vul een cocktailshaker met ijsklontjes en de hoeveelheden citroen wodka. Vergeet ook niet je glas te koelen door deze alvast met ijsklontjes te vullen. Hierdoor komen de smaken straks éxtra goed tot uiting. Vul de shaker vervolgens met de hoeveelheden Cointreau, limoensap, cranberrysap en wodka. Shake dit goed door elkaar totdat je condensvorming op de shaker ziet, dan weet je dat de inhoud goed koud is. Serveer in je cocktail glas en garneer met een muntblaadje of de zeste van een sinaasappel.
Ook interessant: lees alles over Remy Martin of maak 3 cocktails met citroen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!