Combineer je favoriete chardonnay met eten.
De chardonnay is een van de meest bekende witte druivenrassen die over de gehele wereld terug te vinden is. Dit is een wijn die veelzijdig van karakter is en je eenvoudig bij diverse gerechten serveert. Hier lees je meer over tips op het gebied van chardonnay en eten.
Dit druivenras is de favoriet van menig wijnboer en daardoor vind je ‘m over de gehele wereld terug; we kennen een klassieke Franse chardonnay maar ook zeker een Chileense, Italiaanse en Amerikaanse variant. Eén van de kenmerken van de druif is dan ook dat deze zich nagenoeg overal uitstekend ontwikkelt, maar toch zijn er de nodige verschillen op te merken op gebied van smaak. Mocht dit iets zijn wat je interessant lijkt, lees dan eerst ons blog over de kenmerken van de chardonnay.
De invloed van het klimaat op de smaak van je wijn
Goed om te weten is dat het karakter van de wijn grotendeels gevormd wordt door het klimaat waarin de druiven zich ontwikkelen. Hierdoor is het goed om voor jezelf inzichtelijk te hebben, welke wijn jij het lekkerst vindt en hoe je de smaken hiervan zo goed mogelijk kunt laten aansluiten op een gerecht. Idealiter wil je chardonnay met eten combineren waarbij de smaken elkaar aanvullen en versterken. Een klassiek Franse chardonnay smaakt anders dan een wijn uit een tropisch klimaat, waardoor dit een totaal andere dimensie aan de smaken van je eten geeft.
Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de wijn een houtrijping heeft gehad of niet, doordat dit ook van invloed is op de smaak. Wanneer de wijn op hout rijpt dan smaakt deze veelal wat vetter. In de wijnwereld spreekt men ook wel van een ‘botertje’, waaraan je dit herkent.
Chardonnay en eten combineren: zo doe je dit
Als je eenmaal weet wat voor chardonnay je in de fles hebt qua smaak, is het tijd om over combinaties van chardonnay en eten na te denken. We geven je graag inspiratie voor wijn en spijs combinaties op basis van drie verschillende chardonnay soorten, zodat je alle kanten op kunt afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur.
- Fris/fruitig
- Ziltig
- Vol/rond
Kies je ervoor om een fruitige en frisse chardonnay en eten te combineren, dan is een goede vuistregel dat het gerecht ook iets van frisse invloeden mag hebben en/of dat je hier de nodige groente bij serveert. Denk qua fruit aan een salade, saus of salsa waarin je dit verwerkt en om dit dan naast een vleesgerecht te serveren. Toch is dit vaak ook bij gepocheerde zalm een aanrader, zeker wanneer je hier spinazie of andere groente, zoals lente-ui of paprika, bij serveert. Tip: Oscar Bosio Langhe Chardonnay.
Een ziltige chardonnay met minerale invloeden daarentegen is een ander verhaal. Deze wijnen passen juist ontzettend goed bij zee- en schelpdieren zoals garnalen, oesters, mosselen enzovoorts. Komt het uit de zee? Zo ja, dan is een combinatie tussen een ziltige chardonnay en dit gerecht zeker het proberen waard. Tip: La Sereine Chablis.
Wanneer je een vollere chardonnay hebt, bijvoorbeeld een hout gerijpte , dan beschikt de wijn veelal over redelijk wat body. Dit zorgt ervoor dat de wijn een goede aansluiting op romige, vette of zelfs uitgesproken gerechten is. Door de houtrijping kan de wijn zich staande houden naast de uitgesproken smaken van het gerecht en ontstaat er een smaakvolle balans. Denk aan vette vis, gevogelte, romige kazen, risotto of gerechten waarbij je romige sauzen serveert. Tip: La Garrigue Limoux.
Wil je direct aan de slag? Bekijk dan hier onze chardonnay wijnen en ga op zoek naar je favoriet of probeer eens iets nieuws.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!