Lees alles over het bewaren van champagne.
Een belangrijk onderwerp waar we graag dieper op ingaan, zeker door de naderende feestdagen. Drink je dus graag een fles champagne op z’n tijd of ben je van plan deze in de decembermaand te serveren? Dan is dit een blog voor jou zodat je weet hoe je jouw fles met een gerust hart kunt bewaren.
We gaan het hebben over óf je champagne kunt bewaren en hoe je dit moet doen. Denk aan hoe lang, op welke temperatuur, of je ‘m wel of niet in de koelkast kunt bewaren en wat je met een geopende fles kunt doen. Dit komt allemaal voorbij zodat jij in ieder geval goed voorbereid de feestdagen ingaat.
Het bewaren van champagne
Of en hoe je champagne kunt bewaren is een veelgestelde vraag. Er staat immers niet op een fles benoemd hoe lang deze houdbaar is, waardoor het soms lastig kan zijn. Wij helpen je graag op weg! Mocht je je afvragen hoe lang je champagne kunt bewaren dan kun je de volgende vuistregel toepassen voor non-vintage champage;
Indien je weet hoeveel jaar een champagne in de kelder heeft gelegen ter rijping, dan kun je dit zelfde aantal maanden/jaren maximaal gebruiken om de fles te bewaren. Dit soort informatie kun je vaak terugvinden op de website van het champagnehuis. In het geval van de alom bekende Moët & Chandon Brut is de zogeheten keldertijd iets langer dan twee jaar, waardoor je deze champagne ook voor ongeveer twee jaar kunt bewaren. De minimale keldertijd van champagne is 15 maanden, waardoor je ‘m in principe altijd zolang kunt bewaren mits je dit onder de juiste omstandigheden doet.
Toch is het bewaren van champagne echter iets dat we eerder bij een vintage champagne zouden aanraden. Dit zijn de champagnesoorten met het beste bewaarpotentieel, waardoor het in sommige gevallen zeer interessant kan zijn om deze op de fles te laten rijpen.
Het verschil tussen non-vintage en vintage champagne
Hoe je het verschil ziet tussen een non-vintage en vintage champagne? Vintage champagne heeft een jaartal op het etiket, zoals je bijvoorbeeld bij Dom Perignon terugvindt. Het jaartal geeft aan in welk jaar de druiven waarvan de wijn gemaakt is zijn geoogst.
Het verdere verschil tussen deze wijnen is dat de keldertijd van vintage champagne veel langer is, waardoor je deze vaak wel 5-10 jaar kunt bewaren. Bij een non-vintage champagne is deze ontwikkeling een stuk minder, waardoor het eerder aan te raden is van deze fles te genieten op een feestelijk moment of wanneer je hier gewoon zin in hebt. Non-vintage champagne maakt men in principe om direct geopend te worden.
Hoe kun je champagne bewaren?
Wanneer je champagne bewaart is hoe je dit doet van belang voor de uiteindelijke kwaliteit in de fles. Idealiter bewaar je een fles horizontaal op een donkere plek zonder grote temperatuurschommelingen, bij voorkeur tussen de 10 en 12 °C. Voorkom daarnaast trillingen zoveel mogelijk, mede doordat er flink wat druk op de wijn in de fles staat. Dit is absoluut aan te raden voor de vintage champagnes, maar geldt ook zeker voor non-vintage flessen.
Wil je graag je champagne in de koelkast bewaren, doe dit dan enkel bij non-vintage champagne en maximaal voor een paar dagen. De koelkast is geen ideale plek doordat de temperatuur relatief laag ligt en de fles aan licht wordt blootgesteld iedere keer wanneer de koelkast deur opengaat. Daarnaast zou de kurk kunnen uitdrogen wat als uiteindelijk gevolg heeft dat er meer ruimte tussen de kurk en verzegeling ontstaat, waardoor de champagne kan oxideren. Dit gaat ten koste van de smaak/kwaliteit.
Een geopende fles champagne bewaren?
Heb je een fles open getrokken die niet volledig opgaat? Gebruik dan deze tips om je geopende fles champagne te bewaren. In het geval van een geopende fles champagne is het juist wel aan te raden om deze in de koelkast te bewaren, doordat de koude temperatuur de druk binnenin de fles relatief laag houdt en zodoende de bubbels behouden blijven. Echter is ook hierbij het advies om dit maximaal 1-2 dagen te doen in verband met de achteruitgang van de smaak. Wanneer je de geopende fles bubbels zo goed als mogelijk wilt bewaren, koop dan een champagnestopper zodat je de fles luchtdicht kan afsluiten. Dit werkt beter dan met een kurk.
Tip: lees meer over verschillende wijnsoorten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!