Wist jij dat je Ardbeg en kaas een onwijs goede combinatie is? Dit prachtige whiskymerk, waarvan de productie plaatsvindt op het iconisch Schotse eiland Islay, staat bekend om z’n rokerige en complexe huisstijl. Het smaakprofiel van Ardbeg whisky maakt dit een uitmuntende keuze om mee te combineren op gebied van eten. Hierdoor lees je in dit blog meer over Ardbeg en kaas; een absolute aanrader als je het ons vraagt.
Ardbeg en kaas combineren doe je zo!
Het assortiment aan Ardbeg whisky bestaat uit diverse soorten, maar de échte kern bestaat al jaren uit drie bekende verschijningen. Onderstaand nemen we je mee langs deze whisky’s, lees je meer over de smaken hiervan en uiteraard hoe je deze Ardbeg whisky met kaas combineert.
Ardbeg 10 year old & kaas
De Ardbeg 10 years vormt al jaren een belangrijke spil in het web van deze distilleerderij. Deze whisky rijpt 10 lange jaren in het ruige klimaat van Islay; de periode waarin het karakter van deze whisky wordt gevormd. Uitgesproken smaken van rook, houtskool en ziltige lagen vind je hierin terug. Vanille, limoen en hints van kruiden volgen dit op. Deze single malt whisky is dé ideale manier om kennis te maken met Ardbeg whisky.
Je vraagt je wellicht af; hoe combineer ik deze Ardbeg en kaas dan? Nou, door de aanwezigheid van rokerige smaken in de whisky is een kaas met ziltige invloeden een absolute aanrader. Bij voorkeur Isle of Mull Cheddar. Dit wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk en naar eigen zeggen speelt de blootstelling van de kaas aan elementen van de Atlantische oceaan een cruciale rol bij de vorming van de smaak. Hierdoor is dit uiterst intens van smaak met rijke, ziltige smaken en hints van kruiden. Uiteraard zijn er ook andere combinaties qua kazen mogelijk, maar vooral kazen met rijke, romige en/of ziltige smaken doen het zeer goed bij deze whisky.
Ardbeg Uigeadail & kaas
Zou je menig liefhebber van rokerige whisky vragen om whisky te benoemen die qua prijs/kwaliteitverhouding ontzettend goed in elkaar zit, dan is de kans groot de Uigeadail in dit rijtje voorbijkomt. Voor velen is dit een malt whisky die steevast in de kast staat of in ieder geval periodiek in huis komt. Deze whisky rijpt op een mix van bourbon- en sherryvaten waarbij de verschillende soorten eikenhout geur-, kleur- en smaakstoffen overdragen op het distillaat. Rook, zoetigheden, stroperige tonen, frisse hints en iets duisters; deze whisky combineert het allemaal.
Qua combinatie met kaas is Parmigiano Reggiano een absolute aanrader. Deze kaas is intens, complex en krachtig van smaak; precies zoals deze whisky ook is. Deze kwaliteitskazen ondergaan een drie jaar durende rijping, waardoor de smaken rijker worden. Naast Parmigianio Reggiano kazen, zijn combinaties met andere parmezaanse kaassoorten ook het ontdekken waard. Kies in ieder geval voor een kaas met een rijke smaak, zodat deze zich meten kan met de whisky. Wil je toch een minder uitgesproken kaas proberen? Kies dan bijvoorbeeld de Grana Pardano eens.
Ardbeg Corryvreckan & kaas
Net als de Uigeadail, is de Corryvreckan, één van de whisky’s die je in één adem met Ardbeg als merk zijnde noemt. Ook deze whisky is al jaren een ‘go-to’ voor liefhebbers van rokerige whisky. De Corryvreckan is vernoemd naar een heuze draaikolk die je terugvindt in de zeestraat van de Golf van Corryvreckan, gelegen aan de westkust van Schotland. De whisky rijpt uitsluitend op vaten van Frans eiken en onderscheidt zich hiermee van de Uigeadail en Ardbeg 10. Ook op smaakgebied is dit een onderscheidende whisky doordat deze méér medicinaal is. Kruiden, zout, medicinale invloeden, gerookt vlees en tonen van bittere fruitzeste kom je hierin onder andere tegen.
De ideale match op gebied van de Corryvreckan en kaas is een combinatie met Saint Marcellin. Deze klassieke, kleine en medaillonvormige kaas heeft witte en blauwe schimmels. De kaas is stevig en minder melkachtig als deze jong is of juist zachter en smeltend ná het rijpen hiervan. De aanvulling van deze kaassoort op de Ardbeg Corryvreckan zorgt voor een ongekende romigheid en een diversiteit aan smaken. Geef je toch de voorkeur aan andere kazen? Delice de Bourgogne, Langres, La Tur of Brillat-Savarin zijn ook een ontdekking waard.
Meer zoals dit: Foodpairing met Glenmorangie
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!