Aerstone single malt whisky.
Aerstone is een nieuwe naam op het gebied van Schotse single malt whisky. In dit blog lees je meer over de achtergrond van het merk en maak je kennis met de (tot nu toe) beschikbare expressies. Fan van whisky? Lees dan verder.
Hoewel het merk zelf nieuw is, is de naam erachter dit niet. De whisky komt namelijk bij niemand minder dan William Grants & Sons vandaan, waar Malt Master Brian Kinsman zich over het productieproces ontfermt. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de kwaliteit van Glenfiddich whisky, één van de meest toonaangevende whiskymerken die de markt rijk is.
Aerstone whisky doet zijn intrede op de markt met twee whisky’s die tegelijkertijd uitkomen. Bekend is dat de twee single malts uitersten op het gebied van smaak zijn. De reden hiervoor is dat ze twee verschillende vatsoorten gebruiken en de vaten in verschillende klimaten stallen voor de rijping. Dit alles met het doel om je kennis te laten maken met (soms onderbelichte) factoren en de invloed hiervan op het karakter van de whisky. De ene expressie rijpt in pakhuizen die nabij de Schotse kust staan, terwijl de andere variant juist verder landinwaarts rijpt.
Aerstone whisky: de proefnotities
De whisky die nabij de zee rijpte, is blootgesteld aan het ruwe klimaat van Ayrshire. Een deel van deze klimatologische factoren vertaalt zich door naar het karakter van de Aerstone 10 years Sea Cask. Deze single malt whisky is rijk aan invloeden van zeezout en vleugje rook, waarbij florale en meer nootachtige notities het geheel fraai balanceren. Deze whisky is soepel en toegankelijk van smaak.
Verder landinwaarts heeft de Aerstone 10 years Land Cask mogen rijpen. De gebruikte gerst in het productieproces is boven een met turf gestookt vuur gedroogd, zoals vaker in de Hooglanden wordt gedaan. Dit geeft de whisky een karakteristieke rokerigheid mee. Verder vind je hier invloeden van turf, citroen, kruiden en fruit in terug. Dit is een krachtige en meer uitgesproken Aerstone whisky.
Meer whiskyblogs lezen? Ontdek hoe je kans kunt maken op een onvergetelijke reis naar het Schotse Isle of Skye, de thuisbasis van Talisker whisky.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Wordt het niet eens tijd dat marketing mensen ook gaan erkennen dat zeezout en maritiem karakter van een whisky niets te maken heeft met de locatie waar het vat rijpt, maar Met Het mout en het type turf dat gebruikt wordt tijdens het moutproces.
Hi Raymond,
Je haalt absoluut een interessant punt aan en dit snappen we zeker. Anderzijds snappen we de distilleerderijen ook heel goed die hun product zo origineel en begrijpbaar mogelijk proberen te vermarkten. En dit zeker wanneer zij een whisky gecreëerd hebben die zo goed mogelijk aansluit bij het plaatje dat zij schetsen, in dit geval dus een avontuurlijke en maritieme whisky uit eenzelfde soort klimaat/omgeving.