Adaras wijn: heerlijke rode wijn met een Spaans temperament.
Adaras wijn is net nieuw in ons assortiment en voor wijnliefhebbers is dit een merk dat het bekijken waard is. Het merk staat bekend om hun heerlijke rode wijnen die zij volledig op biologische wijze vervaardigen. Dit gebeurt verder op basis van een bijzondere druifsoort. Klinkt dit interessant? Lees dan verder.
Adaras wijn heeft de Granacha Tintorera als basis
De wijnen van Adaras zijn afkomstig van Bodegas Venta la Vega. De wijngaarden van dit wijnhuis bevinden zich in het Spaanse Almansa. Hier heeft men de beschikking over 225 hectaren aan land, gesitueerd aan de voet van het Sierra del Mugrón gebergte. Deze bijzondere locatie heeft een overvloed aan water beschikbaar evenals een zeer kalkrijke bodem. Daarnaast is er sprake van een microklimaat dat er voor zorgt dat de algemene wijnbouwomstandigheden uitmuntend zijn. Hierover straks meer.
Bijzonder aan het gebied waar dit wijnhuis staat, is dat zich hier wereldwijd gezien de grootste aanplant van de Granacha Tintorera bevindt. Dit is een blauwe druifsoort die rood gekleurd vruchtvlees heeft. Misschien denk je; is rood vruchtvlees dan zo bijzonder? Het antwoord hierop is: ja, want niet veel druifsoorten hebben dit.
Normaliter gesproken verkrijgt een rode wijn z’n kenmerkende kleur door de druivenschillen een bepaalde tijd toe te voegen aan de most. Dit is benaming voor vers geperst druivensap dat nog niet vergist is. Des te langer de schillen hiermee in aanraking komen, des te donkerder kleurt de wijn. In het geval van de Granacha Tintorera voegt men niet de schil aan toe, maar juist het vruchtvlees. Dit voorziet de wijnen van kleur en daarnaast van rijkere en meer intense smaken. Voor de liefhebbers van rode wijn is dit mede hierdoor absoluut een druifsoort om verder te ontdekken.
Het microklimaat van deze wijngaard
In de wijnmakerij gelooft men heilig in de kracht van terroir. Hiermee doelt men op verschillende natuurlijke factoren die uiteindelijk van invloed zijn op de kwaliteit van de wijn en per herkomstgebied verschillen. Denk hierbij aan de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon, de hoeveelheid zonuren die de druiven krijgen en de hoeveelheid kalk in de bodem.
Het totaalplaatje dat per regio en zelfs per wijngaard kan verschillen, leidt tot (grote) verschillen op het gebied van smaak. Dit is één van de redenen dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken is op het gebied van wijn. We hebben het even over het microklimaat gehad waarin de Adaras wijn wordt vervaardigd, iets dat bepalend is voor de kwaliteit van dit wijnhuis. Voordat we hier verder op ingaan is het goed te kijken naar wat een microklimaat eigenlijk is.
Men spreekt van een microklimaat als klimatologische omstandigheden in een klein gebied anders zijn dan in de rest van de omgeving. In het geval van Bodegas Venta la Vega liggen de wijngaarden deels aan de voet van het Sierra del Mugrón gebergte, waar een immense rotswand de wijngaarden afschermt. De andere zijde van de wijngaarden strekt zich uit naar de zee, waardoor een constante toevoer van frisse lucht aanwezig is die voor een natuurlijke verkoeling zorgt. Hoogteverschillen oplopend tot 1.200 meter leiden tot unieke en natuurlijke microklimaten die het mogelijk maken om volledig en zonder chemische behandelingen of toevoegingen wijn te maken.
Proefnotities van de Adaras wijnen
Op dit moment bestaat ons assortiment van dit Spaanse wijnhuis uit drie wijnen. Iedere expressie is opgedragen aan een bepaald onderdeel dat een belangrijke rol binnen het vervaardigingsproces heeft gespeeld. Onderstaand lees je meer over wat je van deze Spaanse biologische wijnen kunt verwachten.
- Adaras Aldea: een blend van 80% Granacha Tintorera aangevuld met 20% Syrah. Deze combinatie leidt tot een fruitige rode wijn waarbij minerale toetsen voor het evenwicht zorgen. Krachtig en rijk van smaak als gevolg van het toevoegen van het vruchtvlees aan de most. Naast fruit en mineralen is de wijn rijk aan frisse zuren die van begin tot eind terugkomen. De Aldea, wat dorp betekent, is opgedragen aan het pittoreske plaatsje waar dit wijnhuis gevestigd staat. Lekker om als begeleider van verschillende kazen te schenken, maar ook het proberen waard bij verschillende vleesgerechten.
- Adaras Calizo: de Calizo, wat ‘kalksteen’ betekent, is een ode aan de kalkrijke bodem van de wijngaarden van Bodegas Venta la Vega. Dit is een monocépage wijn. Dit houdt in dat de wijn volledig op basis van één druifsoort is vervaardigd. Uiteraard is ook de Adaras Calizo rijk en intens door gebruik van het vruchtvlees van de druiven. Frisse en florale geuren gaan over naar meer kruidige invloeden. Zacht en fruitig in de mond met licht aanwezige tannines. Deze Spaanse wijn is lekker bij tapas, maar ook zeker bij kipgerechten.
- Adaras Huella: dit is een blend van 60% Granacha Tintorera aangevuld met 40% Monastrell. De Huella, wat voetafdruk betekent, doet eer aan het team van mensen die een sleutelrol speelden bij de totstandkoming van deze wijn. Krachtig en vol van smaak met verleidelijke toetsen van rood fruit. Minerale invloeden en vleugje rook balanceren dit smaakvol. Donkere fruitsoorten en kruiden komen samen in de mond. De afdronk is vol, fruitig, kruidig en komt met een klein bittertje. Lekker bij diverse (gegrilde) vleesgerechten die met stevige sauzen gepaard gaan.
Meer lezen over wijn? Bekijk hier ons blog over Italiaanse wijnen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!