Absinth, het achterliggende verhaal.
Absinth is van oudsher een drank waar de nodige misvattingen over bestaan. Deze dranksoort is zelfs enige tijd verboden geweest, maar gelukkig is dit nu niet meer het geval. In dit blog lees je meer over deze mysterieuze verschijning en delen wij tips om hiervan te genieten.
Absinth is een dranksoort met een ietwat mysterieuze achtergrond en een rijkelijk verleden. Er gingen in een ver verleden zelfs verhalen rond, waarin absinth als boosdoener voor verscheidene misdaden werd gezien met als gevolg dat het bezit hiervan verboden werd. In de werkelijkheid is het allemaal een stuk minder spannend, waardoor het tijd is om een aantal dingen op te helderen.
Rond 1800 was de populariteit van de drank op zijn hoogtepunt, waarbij het aan het eind van die eeuw één van de meest populaire drankjes in Frankrijk was. Niet veel later groeide een socialistische beweging hard in Frankrijk met als doel om (onder andere) alcoholgebruik te verminderen. Door de populariteit van absinth werd deze dranksoort een doelwit. De dranksoort werd ook als boosdoener gezien van verschillende ongeregeldheden, wat er later voor zorgde dat er een verbod op kwam. Zwitserland begon hiermee in 1908 en Frankrijk volgde in 1914.
In de twee landen waar de drank het meest populair was kon niets meer worden verkocht. Dit resulteerde in een grote legale productiestop, evenals de toename van illegale productie. De legale productie van absint werd pas rond 1990 opnieuw gestart, waarna Zwitserland in 2000 het verbod op de verkoop ophief. In Frankrijk duurde dit nog een stuk langer, tot 2011, maar inmiddels kan sbsinth ‘gewoon’ geproduceerd en verkocht worden.
Absinth drinken: hoe doe je dit?
Absinth drinken kan op verschillende manieren. Van oudsher wordt de drank gebotteld op een relatief hoog alcoholpercentage, waardoor het aan te raden is om dit te mixen of als onderdeel van een cocktail te gebruiken. De drank heeft een wat bitter karakter, waardoor de smaken juist mooi gebalanceerd kunnen worden in een mix of cocktail.
Eén van de meest bekende manieren is het mixen met gekoeld water. Begin met het vullen van een glas met de drank. Vervolgens plaats je een absintlepel met een suikerklontje over het glas. Het is dan de bedoeling om het water op het suikerklontje te druppelen, zodat dit uit elkaar valt en oplost. Vervolgens kan het glas, naar gelang de voorkeur, verder aangevuld worden met water. Op deze manier is de smaak een stukje zoeter en toegankelijker. Absinth kan ook ingezet worden als onderdeel van verschillende cocktails. Houd je bijvoorbeeld van cocktails op basis van gin? Kies bijvoorbeeld eens voor een combinatie van gin (20 ml), triple sec (20 ml), citroensap (20 ml), Lilet Blanc (20 ml) en absinth (5 ml).
Meer lezen over andere dranken? Bekijk GlenAllachie single cask whisky of maak eenvoudig lekkere DiSaronno cocktails.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!