Deanston whisky’s die het ontdekken waard zijn – introductie:
Deanston whisky’s met een experimenteel randje zien we steeds vaker voorbijkomen, waardoor we graag enkele expressies uitlichten. In dit blog lees je meer over 3 whisky’s waarmee je op een smaakvolle manier kennismaakt met een nieuwe kant van dit merk. Lijkt dit je wat? Klik dan hier!
Onderstaand lees je meer uit de geschiedenis die tot de Deanston distilleerderij leidde met daaropvolgend een stuk over de drie whisky’s.
De voorloper van de Deanston distilleerderij
Het verhaal van de Deanston distilleerderij begint met de opening van een katoenfabriek, genaamd Adelphi, in 1785. Deze fabriek opende op een interessante locatie aan de oevers van de rivier Teith. De molen is ontworpen door Richard Arkwright, één van de meest toonaangevende ontwerpers tijdens de Industriële Revolutie.
Door de jaren heen groeide de molen uit tot een plek waar innovatieve vaklieden samenkwamen en ongeveer 30 jaar na de oprichting floreerde de molen als nooit te voren. De zaken gingen goed en het personeelsbestand bleef maar groeien. Het personeel maakte lange dagen waardoor voor veel van hen huisvesting in de nabijheid van de molen werd gebouwd. Dit groeide uiteindelijk uit tot een zelfvoorzienend dorp waarin 300 mensen woonden. Dit dorp vormt hedendaags nog steeds het hart van de omgeving.
Zelfstandigheid is iets wat in het dorp altijd hoog in het vaandel heeft gestaan en in de daaropvolgende jaren nam dit alleen nog maar toe. Met verloop van tijd kregen de inwoners zelfs een eigen munt, de zogeheten ‘Deanstons’, waarmee ze bij lokale winkeltjes konden afrekenen. Verder werd besloten dat er zelf elektriciteit opgewekt moest worden zodat de molen altijd actief kon blijven.
Toen bleek maar weer dat de oprichter een bijzonder gunstige locatie had uitgekozen doordat het men lukte om stroom op te wekken via waterkracht. Dit alles gebeurde rond 1830. Een jaar later werd een grote loods gebouwd die het katoen moest beschermen tegen temperatuurwisselingen en potentiële schade, hedendaags rijpt hier de whisky.
Toch duurde het nog meer dan 100 jaar voordat er daadwerkelijk whisky gemaakt werd. In 1965 nam de katoenindustrie af, waardoor de inwoners van het dorp nieuwe banen nodig hadden. In 1996 opende de distilleerderij na een verbouwing en startte men met de productie van whisky. Het resultaat hiervan was dat in 1974 de eerste fles Deanston Single Malt Whisky volgde. Hiermee is de basis gelegd voor de whisky waar we vandaag de dag met volle teugen van genieten.
Nieuwe expressies
Het is een ontwikkeling die we bij meer distilleerderijen terug zien komen: spirit rijpen op niet-alledaagse vatsoorten. Het resultaat is een breed smaakaanbod waardoor er steeds meer te ontdekken valt. Daarnaast spreken de whisky’s een steeds breder wordende groep mensen aan. Ook bij Deanston is men nadrukkelijk aan het experimenteren met enkele interessante expressies als resultaat. Onderstaand lees je er meer over.
Deanston whisky – 10 years Bordeaux Red Wine Cask Finish
Deze 10 jaar oude Deanston rijpt op een combinatie van ex-bourbonvaten en ex-Franse rode wijnvaten uit de Bordeaux regio. Deze vatcombinatie leidt tot een whisky die rijk is aan zoetigheden, vanille, fruit en kruiden. Denk aan aroma’s van honing, karamel, citrus, peper en pure chocolade. Toegankelijk en uitdagend van smaak, gebotteld op 46,3% vol.
Deanston whisky – 12 years 2007 Calvados Cask Finish
Deze 12 jaar oude Deanston symboliseert de zomer in een fles. Fruitig, zoet en levendig van smaak. Initieel gerijpt op ex-bourbonvaten met als afsluiting een finish op ex-calvados vaten uit Normandië. Deze whisky is onder andere rijk aan tonen van verse appel, citruszeste en lagen aan karamel. Vol en rijk van smaak door de afvulling op 57.3% vol.
Deanston whisky – 17 years 2002 Port Cask Finish
Net als de 2007 Calvados is ook de Deanston 2002 Port Cask Finish een fruitige verschijning. Na een eerste rijping op ex-bourbonvaten is de whisky overgestoken op ex-portvaten voor een periode van 2 jaar. Het resultaat is een prachtige 17 jaar oude whisky met volle, stroperige toetsen van toffee, peer, honing, noten en een vleugje kruiden. Een stevige Deanston whisky gebotteld op 50.6% vol.
De 10 jaar oude Deanston vind je inmiddels terug tussen ons aanbod. De 12 jaar oude calvados en de 17 jaar oude port variant verwachten we met ongeveer 1-2 maanden te ontvangen. Houd ons blog in de gaten of neem tegen die tijd een kijkje op onze website.
Lees hoe men whisky maakt of ontdek meer over whiskyregio Islay.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!