Ken jij de verschillende jenever soorten?
Jenever is een oer-Hollands distillaat dat in verschillende varianten de markt bereikt. Waarschijnlijk ken je jonge en oude jenever, maar ken je ook de andere jenever soorten? In dit blog lees je meer over de drank in het algemeen alsmede de onderlinge verschillen.
Wat is jenever?
Om de verschillende jenever soorten beter te kunnen onderscheiden is het zaak eerst iets breder naar het onderwerp te kijken. Dit doen we door door vast te stellen wat jenever eigenlijk is. Het betreft een gedistilleerde alcoholische drank waarbij graan het basisingrediënt vormt. Verder bevat de drank steevast jeneverbessen, kruiden en moutwijn, ook wordt dit vaak aangelengd met alcohol. Ondanks dat jenever een oer-Hollands distillaat is, produceert men dit ook in andere landen. In 2008 is middels een beschermde oorsprongsbenaming, een zogeheten Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), vastgelegd dat enkel de drank uit vastgestelde landen/gebieden de naam ‘jenever’ mag dragen. Dit gaat om Nederland en België, alsmede enkele delen van Frankrijk en Duitsland.
Wat zijn de verschillende jenever soorten?
Er zijn onderlinge verschillen tussen de jenever varianten op te merken: het alcoholpercentage per soort, het percentage moutwijn dat gebruikt wordt en de algemene productiewijze van de producent. Om deze reden heeft jeneverliefhebbers ontzettend veel te bieden en kun je verschillende kanten van deze drank ontdekken. De meest bekende soorten zijn de volgende;
- Jonge Jenever: bevat minimaal 35% alcohol en maximaal 15% moutwijn, alhoewel dit laatste in de praktijk vaak een stuk minder is. De drank is helder van kleur en heeft een ongezoete smaak. Je drinkt ‘m eenvoudig puur of met ijs, maar ook als onderdeel van een mix.
- Oude Jenever: heeft minstens 35% alcohol en bevat minimaal 15% moutwijn. Deze drank wordt op de ‘oude’, traditionele manier gemaakt. Oude jenever heeft een vollere smaak dan jonge jenever, wat het dankt aan de toevoeging van (meer) moutwijn. Dit is puur een absolute aanrader, maar hedendaags is het ook veelvuldig een onderdeel van mixdranken.
- Korenwijn: een luxe jenever die minimaal 51% moutwijn bevat. In de praktijk rijpen deze expressies vaak ook nog enige tijd op eikenhouten vaten zodat het karakter extra diepgang en complexiteit verkrijgt. Komt puur het best tot z’n recht.
Daarnaast onderscheiden we ook nog de volgende soorten jenever:
- Lichte jenever: Deze variant is later op de markt verschenen en dankt zijn naam aan het lagere alcoholpercentage van 30%. Deze drank vind je terug onder namen zoals ‘lichte borrel’, waarmee het onderscheid ten opzichte van jonge of oude jenever aangeduid wordt.
- Graanjenever: kan zowel via de ‘jonge’ als ‘oude’ stijl vervaardigd worden. Een belangrijk gegeven is dat de drank minimaal 30% alcohol moet bevatten en volledig op basis van granen vervaardigd wordt.
- Moutwijnjenever: maakt men op basis van 100% moutwijn zonder toevoeging van andere alcohol. Deze drank heeft een onmiskenbare smaak van granen en ondergaat vaak nog een lagering op eikenhouten vaten. Absoluut het proberen waard als je méér wilt dan een reguliere jenever.
- Vruchtenjenever: vervaardigt men door vruchten in neutrale alcohol te laten trekken. De receptuur en werkwijze van producenten kunnen onderling flink van elkaar verschillen, waardoor geen drank hetzelfde is. Wellicht het bekendste voorbeeld van een vruchtenwijn is Coebergh, de klassieke bessenjenever.
Ga op zoek naar de fles jenever die bij jou past!
Zoals je gelezen hebt, zijn er diverse jeneversoorten die gepaard gaan met de nodige onderlinge verschillen. Zeker op het gebied van smaak valt er veel te ontdekken. Er zijn uiteenlopende jenever merken die jou, als liefhebber, van enkele van de mooiste flessen voorzien. Hopelijk kan je op basis van ons blog gerichter op zoek gaan naar de fles die bij jou past. Weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek dan eens het assortiment van Zuidam of Ketel 1 Jenever. Liever ons volledige assortiment bekijken? Jenever online kopen doe je voordelig en snel via DrankDozijn!
Lees ook rum stijlen: ken jij de verschillen?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
waarom wordt er niet gesproken over de verschillen van belgische jenever en de hollandse jenever over de verschillen van ingredienten
Hi,
Er is veel te schrijven over jenever in het algemeen en ook zeker over de vraag die u aanhaalt. Om de huidige tekst nog enigszins behapbaar te houden, zijn we niet overal op ingegaan. Maar wat niet is, kan zeker nog komen.. 🙂