Witte rum: ben jij bekend met deze dranksoort?
Witte rum is een van de meest bekende dranken, maar toch bestaan hier enkele onduidelijkheden over. Vaak denkt men dat alle witte rum hetzelfde is, maar gelukkig is dit niet het geval. Lees je graag meer over de achtergrond van drank? Bekijk dan dit blog.
Rum is afkomstig uit verschillende landen waarbij de productie in veel gevallen eeuwenoud is. Er doen verhalen de rondte dat het allemaal in Zuid-Amerika is begonnen, zo rond de 16e eeuw. De drank die hier bekend stond als cachaça, vond later zijn weg naar alle uithoeken van de wereld. Met name in het Caribisch gebied is de kunst van het maken van rum snel opgepakt en ook vandaag de dag speelt dit gedeelte van de wereld nog een belangrijke rol.
Het leuke aan het hedendaagse aanbod is dat er ontzettend veel onderlinge verschillen op te merken zijn. Vaak wordt gedacht dat de drank geen onderscheidend karakter heeft wat mede een gevolg is van de transparante kleur. Ook wordt vaak gedacht dat witte rum geen rijping ondergaat, echter hoeft dit in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Voordat we hier wat dieper op in gaan, is het eerst goed om te kijken naar hoe rum in het algemeen gemaakt wordt.
Hoe wordt rum gemaakt?
Om rum beter te begrijpen is het interessant om de productiewijze toe te lichten. De basis van rum is een bijproduct van suikerriet, dit kan bijvoorbeeld melasse zijn maar ook suikerrietsap- of siroop. Net als bij andere dranken het geval is, is de kwaliteit van het basisingrediënt van invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke rum. Verder is gist en water nodig, dit zet de aanwezige suikers in het bijproduct uiteindelijk om naar alcohol.
De distillatie kan in koperen pot still ketels plaatsvinden maar ook in een kolomdistillatie, dit verschilt per producent. Met een pot still ketel distilleert men in batches, een kolomdistillatie is daarentegen véél efficiënter waarbij in een constante stroom spirit vervaardigd wordt. Na de distillatie is het tijd voor de rijping en deze periode is belangrijk voor het uiteindelijke karakter van de rum.
De manier van rijpen is verder van invloed op de kleur van de drank. Bij stalen tanks zal de drank kleurloos blijven en bij een rijping op eiken vaten krijgt deze een bruine kleur. Toch betekent het niet altijd dat kleurloze rum per definitie op stalen tanks gerijpt is. Het komt in de praktijk ook voor dat de rum na de rijping op eikenhout een houtskoolfiltering ondergaat, waarbij het dan weer z’n kleur verliest. Hierdoor belandt de drank als nog met een heldere kleur in de fles.
Hoe drink je witte rum?
Van oudsher denkt men vaak dat witte rum enkel in de mix gebruikt kan worden, terwijl juist eerder voor bruine rum gekozen wordt bij het puur drinken. Heel gek is deze gedachte niet; enkele van de meest bekende merken behoren toe aan deze categorie, waaronder rum van Bacardi maar ook Captain Morgan White Rum. De distillaten die deze merken op de markt brengen, zijn de basis voor een grote diversiteit aan cocktails. Maar gelukkig is rum méér dan enkel dit. Het leuke aan het hedendaagse aanbod is dat er ontzettend veel onderlinge verschillen op te merken zijn
Er zijn juist ook expressies die puur het best tot hun recht komen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Diplomatico Planas en William George Rum. Beide varianten zijn rijk en vol van smaak met hierbij heerlijk tropische toetsen. Wanneer je liefhebber van rum in het algemeen bent dan is dit absoluut het ontdekken waard. Deze dranksoort is dus een stuk diverser dan men vaak denkt. Als je deze dranksoort een warm hart toedraagt dan doe je er goed aan dit verder te ontdekken. Proost alvast!
Tot slot: ben je op zoek naar witte rum aanbiedingen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!