DrankDozijn goes Islay: op reis met de winnaars van de Lagavulin 8 years winactie!
Lagavulin is sinds jaar en dag een van de meest populaire distilleerderijen die zowel Islay als de gehele whiskywereld rijk is.
De distilleerderij bevindt zich in het zuiden van het eiland en heeft een prachtig uitzicht. Voor menig whiskyliefhebber is dit een plek die zij op hun bucketlist hebben staan. Benieuwd naar onze reis?
In november 2018 vroegen wij onze klanten of zij de magie van het eiland zelf van dichtbij wilde meemaken. Uit een groot aantal inzendingen is uiteindelijk een groep winnaars gekozen en deze week was het zover! De winnaars van de Lagavulin 8 years winactie maakten samen met ons de trip naar Lagavulin op Islay. Onderstaand lees je alles over de reis.
Na een goede voorbereiding, waarin uitvoerig over whisky gesproken werd, ontmoeten wij de winnaars maandagavond op luchthaven Schiphol. Vanuit hier vertrekken we naar Glasgow voor een overnachting in het prachtige Blythswood Square Hotel, in het bruisende centrum van de stad. Na een late check-in rond 23.00 uur, doen we een gezamenlijke dram: de robuuste Lagavulin 9 years – Game of Thrones die iedereen vervolgens blind proeft. Velen van ons waren diep onder de indruk van de kracht en smaak van deze whisky. Na genoten te hebben van onze dram
trekken we ons terug op onze kamers voor een korte nacht.
DrankDozijn goes Islay: op bezoek bij Lagavulin!
Dinsdagochtend gaat de wekker rond 06.30 uur, na een snel ontbijt stappen we in de taxi om naar Glasgow Airport te rijden. Vanaf hier is het ongeveer 30 minuten vliegen naar Islay Airport. Na een soepele landing staan de taxi’s ons al op te wachten en vertrekken we naar de Lagavulin Distillery. Voordat we hier naar toe gaan, maken we een korte stop bij de gesloten distilleerderij van Port Ellen. Dit is een uniek fotomoment dat we niet voorbij kunnen laten gaan. Na kort genoten te hebben van het uitzicht, gaan we verder naar Lagavulin.
Als we inmiddels even onderweg zijn, krijgen we de distilleerderij steeds beter te zien. De witte gebouwen en de groene omgeving maken het een prachtig aanzicht. Het is koud, er staat veel wind en we hebben een licht zonnetje. Samen proosten we met een smaakvolle Lagavulin Distillers Edition 2017 voordat we naar binnengaan. Het is tijd voor een cask strength tasting onder leiding van Iain MacArthur die al 40 jaar werkzaam is bij de distilleerderij.
Lagavulin tasting: de spirit komt rechtstreeks uit het vat
De tour, ook bekend als de ‘Warehouse Demonstration‘, is een fantastische ervaring voor liefhebbers van Lagavulin, waarbij je verschillende voortreffelijke whisky’s voorgeschoteld krijgt. Iain MacArthur haalt de samples rechtstreeks uit de vaten, waarna deze ingeschonken worden. Iedere whisky heeft een verhaal en dit wordt aan de groep verteld.
We hebben een Lagavulin Jazz 2018 (58%) gedronken die enkel bij de distilleerderij verkrijgbaar is, maar ook een robuuste zeven jaar oude whisky (61% ABV) die voorlopig nog blijft rijpen. Vanuit hier gaan we een flinke stap omhoog in leeftijd: Lagavulin 21 (sherry butt, 52,4% ) en een 22 (bourbon cask, 52,4%), waarbij de 21 de favoriet van velen is. Als kers op de taart sluiten we af met een 26 jaar oude whisky (sherry butt, 49,8%). De Jazz is een ontzettend krachtige whisky, ditzelfde geldt voor de zeven jaar oud. Typisch Lagavulin; heerlijk robuust en op volle sterkte. De oudere varianten hadden meer diepgang en complexiteit, waarbij het robuuste nog absoluut aanwezig was. Echter wordt dit hier beter gebalanceerd door de invloed van het hout. We zijn allemaal ontzettend onder de indruk van de whisky’s die we proeven. Met een grote glimlach (en redelijk wat aangekochte flessen) laten we de distilleerderij achter ons en vervolgen we onze weg.
Caol Ila: tijd voor een tour en cask strength tasting
Het middagprogramma hebben we lange tijd geheim gehouden. Nadat we Lagavulin verlaten, maken we bij de taxi’s bekend dat we naar Caol Ila gaan voor een rondleiding en aansluitend nog een cask strength tasting! Eenmaal aangekomen is het genieten geblazen: de locatie en het uitzicht zijn adembenemend. De distilleerderij bevindt zich aan het water en het is een oase van rust. Nadat we dit op ons in hebben laten werken, maken wij ons op voor een rondleiding. Tijdens de informatieve tour worden we meegenomen door het gehele proces; van het mouten, de washbacks, de mashtuns tot de distilleerketels en de vaten, we krijgen alles te zien. Na een indrukkende tour is het tijd om te proeven.
De tasting bij Caol Ila bestaat uit drie whisky’s en dit zijn absoluut niet de minste.
We trappen af met een met olieachtige en krachtige 10 jaar oude Feis Ile 2018
botteling (58%) die enkel verkrijgbaar is bij de distilleerderij. De tweede
whisky is 23 jaar oud (55,3%) en rijpt op een first-fill Oloroso vat. Het olieachtige waar de distilleerderij om bekend staat, wordt heerlijk aangevuld door het zoete en ietwat droge van de Oloroso vaten. Wat ons betreft is dit een voortreffelijke combinatie. De laatste whisky is een ware traktatie die warm onthaald wordt door de winnaars: 31 jaar oud (56,3%) en rijpt op een first-fill Oloroso vat. Het is een voortreffelijk samenspel tussen al het goede van Caol Ila en het verfijnde van Oloroso. Na de tasting bezoeken we de shop van de distilleerderij en ook hier scoren we de nodige flessen en merchandise.
Tot slot: De terugreis van Islay naar Amsterdam
Na deze tour maken we ons op voor de terugrit naar het hotel en een gezamenlijk diner. Hierbij wordt bekend gemaakt dat onze vlucht die de volgende ochtend gepland staat, niet doorgaat. Dit in verband met storm Gareth die over het Verenigd Koninkrijk heen raast. Hierdoor blijven we noodgedwongen nog een extra dag op Islay, wat natuurlijk geen straf is. We besteden deze bonusdag aan het optimaal genieten van de omgeving en de mooie plekken die Islay rijk is.
Aan alles komt echter een eind: de volgende dag gaan de vluchten volgens schema, zodat we van Islay naar Glasgow vliegen en later in de middag van Glasgow naar Schiphol. Op Schiphol scheiden onze wegen en keren we huiswaarts. We hebben in een korte tijd veel meegemaakt waarbij een hechte groep is ontstaan. De liefde voor whisky stond hierbij centraal met in het bijzonder deze voor Lagavulin en Caol Ila. Het is een fantastische ervaring geweest. We willen Diageo bedanken voor de super strakke organisatie waarbij aan alles gedacht is. En natuurlijk onze winnaars die ervoor gezorgd hebben dat dit een onvergetelijke ervaring is geworden.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Dank aan d12 voor deze indrukwekkende en ONVERGETELIJKE ervaring.
Ik heb van elke minuut met volle teugen genoten!
Is het alweer zo lang Geleden? Take me back. Wat een mooie groep om zo’n one in a lifetime reis mee te maken, en wat een geweldige organisatie
Als een van de gelukkige winnaars kan ik dit verhaal volledig onderschrijven, wat een geweldig avontuur was dit. en net als ik hier gewend ben werden alle oneffenheden ter plaatse gladgestreken, ik heb persoonlijk ervaren dat de geweldige service die drankdozijn levert ook letterlijk grensoverschrijdend is. de organisatie door diageo liet ook niets te wensen over, super geregeld.
Nogmaals enorm bedankt voor dit fantastische avontuur!