Bottle Battle: Benromach Wood Finish
De Bottle Battle is terug van weggeweest en ditmaal is het de beurt aan twee Benromach Wood Finish whisky’s. Beide Benromachs zijn recentelijk aan het whisky assortiment van Drankdozijn.nl toegevoegd, waardoor deze plek in de spotlight verdiend is.
Benromach is één van de kleinste actieve distilleerderijen uit de Speyside regio van Schotland. Eigenaar van het merk is Gordon & MacPhail, bekend van hun onafhankelijk gebottelde whisky. Het kernassortiment van Benromach staat van origine bekend om een toegankelijk karakter met soms uiteenlopende notities. In dit stuk worden de Benromach Wood Finish 2005 en 2009 naast elkaar gezet. Wellicht kan dit van pas komen indien je een aanschaf overweegt of wanneer je eens wat nieuws wilt proberen.
Benromach Wood Finish – Hermitage 2005
De Benromach Hermitage is gedistilleerd in 2005 en rijpt in eerste instantie in first-fill bourbonvaten. Vervolgens vindt een narijping plaats op Franse wijnvaten, afkomstig uit de Rhônevallei. Deze streek wordt geroemd om diens Syrah druif. De narijping duurt 27 maanden, waardoor de de invloeden vanuit het vat goed in de whisky kunnen trekken.
De geur doet denken aan vanille, kruiden en fruitnotities, waarbij het fruitige sterke wijninvloeden heeft. De smaak is fruitig met hier prominent aanwezige citrustonen. Verder komen bessen en gedroogde kruiden naar voren. In de afdronk voeren fruit en chocolade de boventoon.
Benromach Wood Finish – Sassicaia 2009
De Benromach Sassicaia rijpt initieel ook op first-fill bourbonvaten. Hierna volgt ook een lange rijpingsperiode, ditmaal van 28 maanden, in Toscaanse Sassicaia wijnvaten. De geur doet denken aan verse aardbeien en kruiden. Later komt de zachte geur van chocolade je tegemoet. De smaak is romig en zoet met invloeden van karamel en melasse. Met wat tijd in het glas treden bessen op de voorgrond. De afdronk is kruidig met lichte invloeden van eiken.
Wat opvalt is dat het kruidige nadrukkelijker aanwezig is bij de Hermitage, waarbij de terugkomende fruitnotities fris en licht zuur zijn. Deze Benromach Hermitage is relatief fris en komt wat meer uitgesproken over dan de Sassicaia 2009. Bij de Sassicaia is het fruit voornamelijk zoet en zacht, waarbij de combinatie met karamel en melasse goed tot uiting komt. Het kruidige komt meer terug in de geur en de afdronk dan op voorhand in de mond.
Welke van deze twee Benromachs zou jij willen proberen?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!