Zelf een whiskyproeverij geven; het kan zomaar zoiets zijn waar je wel eens aan gedacht hebt of iets wat je leuk lijkt om te doen. Als dit het geval is dan ben je hier aan het goede adres, want hier lees je meer in de vorm van tips en ideeën om zelf aan de slag te gaan. Ben je bezig met voorbereidingen voor je eigen proeverij of wil je hiermee starten? Check dan zeker dit blog.
Zelf een whiskyproeverij geven? Bekijk onze tips & tricks
Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met whisky, is de kans groot dat ook jij fan bent van deze drank en de ambacht die erachter schuilgaat – wij in ieder geval wel! Hoe leuk is het om je eigen opgedane kennis over te brengen op anderen en hen zo ook weer te kunnen enthousiasmeren? Wat ons betreft is dit top! Zelf een whiskyproeverij geven klinkt wellicht lastig in het begin, maar met de onderstaande tips en tricks kun je toch al vrij snel starten. Daarnaast ben je natuurlijk vrij om hier je eigen ideeën en inzichten aan toe te voegen om uiteindelijke je eigen, eerste proeverij te geven.
De locatie en het publiek
- Geef je je proeverij bij je thuis, in een zaal of misschien online? Iedere setting vraagt wellicht om een eigen, unieke aanpak.
- Daarnaast is het goed om na te denken over je publiek; denk aan hoeveel mensen er komen, maar ook wat het algemene kennisniveau is.
- Wil je relatief veel interactie met het publiek of wil je juist meer een presentatie geven en achteraf vragen beantwoorden?
- Een tip van ons: als het de bedoeling is dat iedereen tegelijkertijd gaat proeven, houdt de groep dan relatief klein.
Het verhaal
Het verhaal is het geen wat wat de gehele ervaring een extra dimensie geeft voor het publiek. Je geeft achtergrondinformatie, vertelt meer over de whisky’s in het glas, hoe je dit kunt proeven, wat je kunt ontdekken in de geur en smaak etc. Hierbij is het van belang dit af te stemmen op basis van het doel dat je voor ogen hebt en het kennisniveau van je publiek. Zit je bijvoorbeeld met beginners op gebied van whisky, dan is het wellicht leuk te praten over hoe whisky gemaakt wordt. Als deze materie al bekend is, kun je hier een korte samenvatting van geven om daarna naar het volgende onderwerp te gaan.
De whisky’s
Een goede vraag die je jezelf moet stellen is ‘welke whisky’s ga ik serveren?’
- Ga je een bepaald merk uitlichten of ga je een rondje Schotland (of een ander land) met verschillende merken doen?
- Wil je je focussen op whisky soorten, zoals specifiek op single malts, blends of een mix hiervan?
- Wil je je specifiek op smaakstijlen richten? Denk aan fruitige, gezoete, kruidige of rokerige whisky? Je merkt het al; er zijn brede mogelijkheden om een proeverij in te steken.
- Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de hoeveelheid whisky’s die je gaat serveren. Zelf hebben we een voorkeur voor ongeveer 5-6 verschillende flessen afhankelijk van het onderwerp/thema dat je erop nahoudt. Als je veel meer whisky’s gaat serveren dan dit aantal, is de kans immers groot dat men niet meer weet hoe de eerst geproefde whisky’s ook al weer smaakte wanneer je eenmaal bij de laatste soorten bent aangekomen.
Hapjes
Leuk aan zelf een whiskyproeverij geven is dat je op zoek kunt gaan naar smaakcombinaties met eten; de zogeheten foodpairing. Enkele tips die we alvast graag meegeven zijn;
- Dat gezoete sherry-whisky’s vaak onwijs goed samengaan met verschillende chocoladesoorten.
- Maritieme whisky’s met lichte rook smaken sluiten vaak goed aan op vis (en eigenlijk alles uit de zee)
- Zéér rokerige whisky’s vaak heerlijk zijn in combinatie met uitgesproken, pittige kaassoorten. Wasabinootjes zijn hier trouwens ook een aanrader bij.
Glazen
- Het handigst zijn standaard tasting glaasjes, zoals copita’s of glencairns. Dit zijn glazen waar menig whisky-liefhebber bekend mee is en die beginners, als ze nog eens naar een whisky-event of proeverij gaan, ongetwijfeld vaker voorbij zullen zien komen.
- Tip: zorg daarnaast voor voldoende glazen, zodat men niet meerdere whisky’s uit hetzelfde glas hoeft te drinken – dit kan de smaakbeleving beïnvloeden en dat moeten we voorkomen.
- Idealiter heb je voor iedere whisky die je serveert een nieuw glas.
Algemene tips
- Zorg voor voldoende drinkwater om tussentijds te blijven hydrateren. Daarnaast is het ‘reinigen’ van je palet ook een belangrijke, doordat je iedere whisky weer zo goed mogelijk kunt beoordelen zonder dat de smaak van de vorige whisky nog in je mond hangt.
- Schenktuitjes zijn een aanrader zodat je consistent dezelfde hoeveelheid whisky inschenkt. Deze draai je simpelweg op de fles nadat je deze ontkurkt en daarna is dit meteen te gebruiken.
- Pipetjes kun je gebruiken om water toe te voegen aan de whisky om zo de smaken hiervan te openen. Het is aan te raden om te vertellen wat het toevoegen van water aan je whisky doet en men de keuze te geven om dit wel/niet te gebruiken. Idealiter begin je eerst te proever zonder water, om daarna het verschil aan te kunnen tonen mét water.
Kortom, zelf een whiskyproeverij geven houdt dus nogal wat in, maar uiteindelijk is het dit allemaal waard. Sláinthe!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!