Over smaak valt te twisten; daarom de whisky flavour map.
Waarom een flavour map? Vrijwel alle smaak van whisky is afkomstig van het contact met eikenhouten vaten. De beleving is persoonlijk en over smaak valt niet te twisten. De ontdekkingsreis door het land der whisky kent meer verrassingen dan teleurstellingen, geloof me.
In het algemeen kunnen we stellen;
- Hoe jonger de whisky, hoe meer we het karakter van de distilleerderij proeven.
- Hoe ouder de whisky, hoe meer we de invloed van het eiken vat kunnen herkennen.
Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Dankzij Diageo kunnen wij nu via hun flavour map de whisky rangschikken in 4 hoofdgroepen.
LICHT & BLOEMIG:
De whisky in deze groep bevat geen rook, denk eerder aan knisperend fris, groen, gras. Lekker bloemig in de mond, ideaal voor een zwoele zomer avond. Je proeft nog wel altijd delicaat wat rijp fruit. Mijn favoriet is de Knockando 12 yrs.
FRUITIG & KRUIDIG:
De fruitigheid is zacht met een scherp stevig randje van citrus; citroenschil. Wellicht wat bosbessen, jam van roodfruit, vaak ook honing. Er is iets meer rijke kruidigheid aanwezig, ik proef vaak wat kaneel en heel zacht een pepertje. Deze groep is iets complexer, de whisky’s van Oban passen in deze groep, maar ook een jongere Dalwhinnie. De Deanston Virgin Oak en Deanston 18 years staan nog op mijn verlanglijstje, deze passen hier volgens mij ook wel tussen.
RIJK & ROND:
De kwaliteit van het hout wordt nu dominant, de rijping maakt de malt mooi vol en rond. De complexiteit in de mond doet soms denken aan boter, gedroogd fruit, tonen van rozijn. Vaak veel dominanter de heerlijke tonen van sherry, dit is mijn segment met bijvoorbeeld Balvenie en Macallan, wellicht een zeldzame Mortlach. Probeer ook eens een Aberlour.
STEVIG & ROKERIG:
Doorgaans zéér intens en krachtig met een sterke rookbeleving, turf en zilte invloeden. Spicy, houtskool, nootmuskaat. In deze hoek tref je de Lagavulin, Ardbeg, Caol Ila en ook het nautische Talisker. Mocht je nog iets heftigers verlangen, dan raad ik de Octomore range van Bruichladdich serie sterk aan. Intenser dan dit wordt het niet.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!