Triple sec is een bekende drank die men veelvuldig in cocktails gebruikt, maar weet je eigenlijk wel wat dit is? In dit blog lees je alles over deze drank. Denk aan waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt, hoe het smaakt en natuurlijk hoe je hiermee kunt mixen. Dit is een blog voor de cocktailliefhebber.
Triple sec: wat is het en waar komt het vandaan?
Liefhebbers van cocktails kennen triple sec waarschijnlijk als een echte smaakmaker en mede daardoor gebruiken tal van (hobby)-bartenders deze drank om hun cocktails aan te vullen. Triple sec is een sterke sinaasappellikeur die helder van kleur is. De naam van triple sec letterlijk ‘drie keer gedistilleerd’ en dit refereert naar het productieproces. Hedendaags is de naam van deze likeur een verzamelnaam voor dranken geworden; je kan dus prima een triple sec van verschillende merken tegenkomen.
Leuk detail: de allereerst verschijning van deze drank op de markt was in 1834, het was de Fransman Jean-Baptiste Combier die dit als eerste maakte. Vandaag de dag bestaat het merk Combier nog steeds.
Hoe maken ze dit?
Triple sec wordt gemaakt van sinaasappelschillen, maar dat is niet alles. De basis van deze likeur bestaat uit een neutrale alcohol die men veelal op basis van suikerbieten distilleert. Hier voegen ze de sinaasappelschillen aan toe om dit te laten weken, zodat de alcohol smaak hiervan opneemt. In de schil zitten namelijk de meeste smaakstoffen. Vervolgens distilleren ze de drank nog twee keer om de smaken hiervan te verzachten en zo in totaal drie distillaties toe te passen. Tot slot vullen ze drank die na de derde distillatie ontstaat aan met een mix van alcohol, water en (soms) suikerbieten – de exacte werkwijze hiervoor kan per producent verschillen.
Hoe smaakt triple sec?
Doordat sinaasappels onlosmakelijk verbonden zijn aan deze likeur is het een logisch gevolg dat de drank een sinaasappelsmaak heeft. Daarnaast vind je hier ook een toets van citrus in terug. Verder voegt men suikersiroop aan deze likeur toe, waardoor triple sec redelijk zoet van smaak is. Mede hierdoor is deze likeur uiterst veelzijdig in gebruik en is dit een onderdeel van uiteenlopende cocktails.
Triple sec cocktails: dit zijn lekkere cocktails die weinig moeite kosten!
Om de veelzijdigheid van triple sec likeur aan te tonen, helpen we je graag op weg aan de hand van drie verschillende cocktailrecepten. Zodoende heb je een idee van wat de mogelijkheden zijn en als dit naar meer smaakt, dan kun je starten wanneer het jou uitkomt. Wij gebruiken het liefst de Triple Sec van De Kuyper of deze van Bols. Cocktails met triple sec maken doe je zo!
- Margarita: de cocktail voor de liefhebber van tequila
- Pak een limoen erbij en snijd hier een partje af, waarna je het limoenpartje langs de rand van je glas veegt zodat de rand vochtig wordt. Vervolgens rol je de rand van je glas door een laagje zout heen, zodat dit aan de rand blijft plakken. Dit is het bekende handelsmerk van een Margarita cocktail, dus ook nu mag dit niet ontbreken.
- Vul een shaker met ijs, 45 ml blanco tequila, 20 ml triple sec, 30 ml limoensap en 5 ml suikersiroop en shake dit hard door elkaar totdat de shaker koud aanvoelt. Schenk dit uit in je glas zonder ijs en garneer met een limoenschijfje.
- Cosmopolitan: de meest luxe cocktail van het stel
- Vul een cocktailshaker met 45 ml wodka, 30 ml triple sec, 30 ml cranberrysap en het sap van een halve limoen. Shake dit stevig door elkaar totdat de shaker goed koud wordt.
- Schenk de inhoud uit in een martiniglas zonder ijs en garneer met een schijfje sinaasappel.
- Long Island Ice Tea: een cocktail voor de échte creatieveling.
- Vul een shaker met 15 ml gin, 15 ml tequila, 15 ml wodka, 15 ml witte rum, 15 ml triple sec en 10 ml citroensap. Shake dit goed door elkaar totdat er een condenslaagje op je shaker ontstaat.
- Schenk dit uit in een glas gevuld met ijsklontjes en voeg hier vervolgens 60 ml Coca-Cola aan toe. Garneer met een schijfje citroen.
Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk deze recepten voor 3 sparkling cocktails; leuk voor de naderende feestdagen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!