Tiramisu recept met een twist.
Er zijn maar weinig toetjes zo bemind, begeerlijk, beroemd én wellicht berucht als een échte Tiramisu! Een echt origineel Tiramisu recept gaat over van mama op mama. Dit zijn de best bewaarde keuken geheimen. Maar het is eigenlijk niet moeilijk, want dé perfecte Tiramisu bestaat niet. Gewoon proberen en wellicht overtref je de stoutste verwachtingen met dit recept!
Wist je dat tiramisu vrij vertaald ‘trek mij omhoog’ betekent, waarmee men eigenlijk wil zeggen; ‘fleur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu is zoveel meer dan een dessert; het is een tover-toetje, het maakt je super blij, het is een humeur medicijn, dé passionele zoete liefdesverleidring op een bord.
KLASSIEKE ITALIAANSE TIRAMISU MET AMARETTO DISARONNO
Ingrediënten
- 2 eetlepels Amaretto Disaronno
- 1 kop sterke espresso of sterke koffie
- 250 gram mascarpone
- 30 gram suiker
- 3 hele eieren
- 1 pak lange vingers
- En wat cacaopoeder
Mijn bereidingswijze, succes verzekerd:
Splits de eitjes en klop het eiwit goed stijf, want voor dit Tiramisu recept is het erg belangrijk dat het eiwit niet te slap blijft. Meng nu het eigeel met al het suiker tot je een schuimig geheel krijgt. Voeg nadien de mascarpone al roerend aan het geheel toe. Doe de beide mengsels bij elkaar, maar zorg dat het mengsel voldoende luchtig blijft. Meng de afgekoelde koffie met de Amaretto DiSaronno en bedek de bodem van een ruime schaal met een deel van het mascarpone-mengsel.
Dompel de vingers onder in de koffie en plaats ze in de schaal. Nu is het tijd om laagjes te bouwen! Herhaal de vorige twee stappen tot de schaal gevuld is. Bedek de bovenste laag met chocoladepoeder en laat de schaal minstens vier uur in de koelkast opstijven.
of…. EEN SPAANSE TWIST TIRAMISU MET LICOR 43!
Het klassieke Italiaanse dessert is nóg spannender met een Spaanse twist: deze Tiramisu met Licor 43 is om je vingers bij af te likken. De perfecte afsluiting voor een avond genieten.
Ingrediënten
- 4 eetlepels Licor 43
- 1 pak lange vingers
- 2 – 3 kopjes espresso
- 4 eierdooiers
- 75 g Poedersuiker
- 500 g mascarpone
- 2 el cacaopoeder
Mijn bereidingswijze, ook succes verzekerd:
Zet twee kopjes sterke espresso en giet deze over in een diep bord of schaal. Klop de 4 eierdooiers met de suiker en de helft van de Licor 43 schuimig tot een mooie crème. Klop lepel voor lepel de mascarpone door. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn. Voeg de andere helft van de Licor 43 aan de afgekoelde koffie toe. Bekleed de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers, nadat ze één voor één in het koffiemengsel gedoopt zijn.
Let op dat je ze niet te lang in het het mengsel doopt, de lange vingers mogen niet te slap worden. Zijn de vingers een beetje droog dan kan er nog wat koffie overheen gedruppeld worden.
Bedek de laag lange vingers met de helft van het mascarpone mengsel. Herhaal de procedure, dus weer een laag in koffie gedrenkte vingers, gevolgd door een mascarpone laag. Zeef als laatste de cacaopoeder over de mascarpone (om te voorkomen dat de cacao vochtig wordt kun je dit ook eventueel vlak voor het opdienen doen).
Laat ook deze Tiramisu minstens 4 uur in de koelkast opstijven. Het kan ook overnacht, dan trekt de smaak helemaal goed in.
Buonanotte / Buenas Noches!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!