Tennessee whiskey is de trots van de gelijknamige staat in Amerika. Er is één merk dat vrijwel synoniem staat voor deze whiskeysoort en dat is Jack Daniels, maar wist je dat ook andere merken hieraan toebehoren? Lees het hier.
Belangrijke punten samengevat
Oorsprong van Tennessee whiskey | Tennessee, Amerika |
Kenmerkend voor de productie | Filtering via houtskool, genaamd ‘Lincoln County Process’ |
Belangrijkste verschil met Bourbon whiskey | Bourbon mag niet gefilterd worden via deze houtskool |
Bekende merken | Jack Daniels, George Dickel |
Wat is Tennessee whiskey?
We beginnen dit artikel bij de basis: wat Tennessee whiskey is en belichten wat interessante punten uit de geschiedenis hiervan.
Tennessee whiskey is Amerikaanse whiskey die in Tennessee z’n oorsprong vindt en ook alleen hier mag worden gemaakt. Dit is een whiskeysoort die door verschillende merken wordt gemaakt, maar de absolute nummer één in deze categorie is het iconische Jack Daniels.
In de staat Tennessee maakt men al lange tijd whiskey, mede doordat het land, water en klimaat uitermate geschikt zijn voor de productie van deze drank. Tennessee had al voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) een leidende rol op gebied van de drankendistillatie. Een interessant detail is dat men in Tennessee relatief zoveel whiskey maakte dat de toenmalige Confederale regering de productie verbood om het leger te bevoorrraden. Ondanks de tegenslag bouwde men later de industrie weer op. Dit leide uiteindelijk tot meer dan honderd distilleerderijen rond het begin van de 20e eeuw.
Opvallend genoeg legde de staat Tennessee een productieverbod op in 1910, wat tien jaar eerder was dan de Amerikaanse drooglegging (1920-1933) en dit zorgde ervoor dat veel producenten de deuren noodgedwongen moesten sluiten. Pas in 1939, dus zes jaar na de Drooglegging, werd het verbod in Tennessee opgeheven. Bij Jack Daniels heropende men de deuren in 1940 en bij George Dickel duurde het nog tien jaar langer. Daarvandaan is de weg naar boven ingezet en in 2009 begon de staat Tennessee met het hervormen van de wetgeving ten behoeve van de whiskey-industrie. Vandaag de dag telt de industrie ongeveer dertig distilleerderijen, variërend van bekende namen tot kleine micro-distilleerderijen. De whiskey is tot op een bepaalde hoogte onderdeel van de cultuur en traditie van Tennessee, wat als het ware samenkomt in elke fles.
Tennessee whiskey vs. Bourbon whiskey: hetzelfde of verschillend?
Tennessee whiskey en bourbon whiskey worden vaak als een en dezelfde whiskeysoort gezien, maar toch klopt dit niet. De verwarring is begrijpelijk doordat beide soorten erg op elkaar lijken, kijkend naar het productieproces:
- Beide whiskeysoorten worden enkel in Amerika gemaakt.
- Ze bevatten beide minimaal 51% mais.
- Het rijpen vindt plaats in nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout.
Ondanks deze overeenkomsten zijn beide whiskeysoorten toch écht verschillend. Tennessee whiskey ondergaat namelijk nog één stap aan het eind van het productieproces die niet toegestaan is bij bourbon whiskey: een filtering via esdoornhoutskool, wat bekendstaat onder de naam ‘Lincoln County Process’. En juist deze stap zorgt ervoor dat beide whiskeysoorten verschillend van elkaar zijn.
Meer over het productieproces van Tennessee whiskey
Lincoln County Process uitgelegd
Je weet nu dat het Lincoln County Process de stap is die Tennessee en bourbon whiskey van elkaar onderscheidt, maar wat is het precies? Het Lincoln County Process is een filtermethode waarbij het verse distillaat gefilterd wordt met gebruik van esdoornhoutskool, wat onzuiverheden verwijdert en de drank zachter en soepeler maakt. Pas na deze stap worden nieuwe vaten van Amerikaans eikenhout gevuld met het distillaat en kan de rijping beginnen.
Rijping van Tennessee whiskey
Het is verplicht voor deze Amerikaanse whiskeysoort dat de rijping plaatsvindt in nieuwe vaten gemaakt van Amerikaans eikenhout. De vaten mogen slechts éénmaal voor dit doel gebruikt worden en worden daarna vaak doorverkocht aan distilleerderijen in andere landen. De vaten worden aan de binnenzijde verkoold, wat ook wel ‘blakeren’ wordt genoemd. Dit gebeurt zodat de poriën van het hout zich beter openen voor de whiskey, wat ervoor zorgt dat het hout méér geur-, kleur- en smaakstoffen aan de whiskey toevoegt. Daarnaast heeft het verkoolde hout ook een ‘filterfunctie’ doordat het helpt bij het verwijderen van ongewenste stoffen zoals zwavel, wat de smaak ten goede komt. Meer lezen over de invloed van eikenhout op de rijping van whiskey? Klik op de link en check het artikel.
De minimale rijpingsduur voor Tennessee whiskey is één dag, maar in de praktijk zien we veelvuldig terug dat producenten ervoor kiezen de whiskey enige jaren te laten rijpen (4-7 jaar), wat de kwaliteit van de whiskey ten goede komt. Kenmerkend qua smaak voor Tennessee whiskey is de rijke aanwezigheid van zoetigheden, vanille, kruidenhints en tonen van eikenhout. Of en in welke mate je dit tegenkomt in een whiskey kan uiteraard per soort verschillen.
Tennessee whiskeymerken
Jack Daniels staat garant voor het overgrote deel van de productie van Tennessee whiskey, waardoor dit het merk is dat vrijwel altijd in één adem met deze whiskeysoort wordt genoemd. Gek is dit niet gezien het één van de bestverkopende whiskeymerken van Amerika is en ook wereldwijd hoog genoteerd staat. Een ander bekend merk dat Tennessee whiskey maakt is George Dickel, maar qua aantallen staat dit niet in verhouding tot wat men bij Jack Daniels doet.
De kans is ook zeer aannemelijk dat als je op zoek gaat naar whiskey uit Tennessee dat je grotendeels het aanbod van Jack Daniels tegenkomt. Afhankelijk van waar je zoekt, kun je soms nog wat andere kleinere merken tegenkomen, waardoor dit altijd leuk is om verder te ontdekken.
Hoe drink je Tennessee whiskey?
Tennessee whiskey drinken kan op verschillende manieren, omdat dit afhangt van wat jij lekker vindt. Er zijn geen vaste regels omtrent het drinken, waardoor er geen goed of fout is.
Puur, met ijs of een druppel water
Wanneer je whiskey puur drinkt kun je het vakmanschap van het merk op de best mogelijke manier beoordelen. Als je een ijsklontje toevoegt aan je glas merk dat je de whiskey kouder wordt en hierdoor doorgaans wat soepeler wordt om te drinken. Kies je ervoor om wat water in je glas te druppelen, dan gaat het alcoholpercentage wat omlaag doordat je de whiskey verdunt. Tegelijkertijd opent de whiskey zich doorgaans wat meer zodat er méér geuren en smaken vrijkomen.
In de mix
Met Tennessee whiskey kun je ook heerlijke mixdranken en cocktails maken. Whiskey en Coca-Cola is een bekende mix die bij velen in de smaak valt, maar er is meer te ontdekken zoals een combinatie met ginger beer, ginger ale, Fanta of Sprite . Er zijn een aantal cocktails die specifiek met Tennessee whiskey worden gemaakt of die lekker zijn om hiermee te maken.
Cocktails met Jack Daniels whiskey
- Lynchburg Lemonade: fris, zuur en lekker zomers
vul een highball glas voor driekwart met ijsklontjes en schenk hier 30 ml whiskey overheen. Voeg vervolgens 30 ml triple sec, 20 ml citroensap en 7,5 ml suikersiroop toe. Voeg tot slot 120 ml Sprite of 7-Up toe en garneer met een citroenschijfje.- Tip: gebruik de klassieke Jack Daniels whiskey voor deze cocktail.
- Whiskey Sour: verfrissend met een zoetje
Vul een cocktailshaker voor de helft met ijsklontjes en voeg hier 60 ml whiskey, 22,5 ml suikersiroop, 30 ml vers geperst citroensap, 2 dashes Angostura bitters en eiwit (optioneel) aan toe. Schud de inhoud ongeveer 20-30 seconden goed door elkaar. Vul dan een glas voor de helft met ijsklontjes en schenk de inhoud vanuit de shaker hier overheen. Garneer met een schijfje sinaasappel en een kers.- Tip: gebruik Jack Daniels Gentleman Jack voor deze cocktail.
- Old Fashioned: soepel en kruidig met een zoetje
Vul een glas met 2 druppels Angostura bitters en 10 ml suikersiroop. Voeg 2 of 3 ijsklontjes toe aan het glas en schenk hier 60 ml whiskey overheen. Pak er een sinaasappelzeste bij die je boven het glas uitknijpt zodat er wat druppels in je glas vallen. Voeg deze daarna als garnering toe.- Tip: gebruik Jack Daniels Bonded voor deze cocktail.

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!