Tempranillo wijn: ontdek de Spaanse favoriet.
Tempranillo wijn is in zowel Spanje als daarbuiten ontzettend geliefd. Wanneer je erover nadenkt Spaanse wijn (verder) te ontdekken, dan is dit een druifsoort die absoluut op jouw lijstje moet staan. In dit blog lees je meer over de achtergrond van deze druif en de bijbehorende kenmerken. Zodoende weet jij exact wat je kan verwachten.
Ons laatste wijnblog gemist? Lees meer over de verschillen tussen cabernet sauvignon en merlot.
Tempranillo: lees meer over deze druifsoort
Een groot deel van de totale Spaanse wijnproductie betreft rode wijn, waarbij de tempranillo de meest gebruikte druifsoort is. De naam van de druif stamt af van het Spaanse woord ’temprano’, wat ‘vroeg’ betekent. Hiermee wordt gedoeld op de vroege rijpheid van de druiven. De druifsoort heeft een relatief dikke schil en groeit uitstekend in hoger gelegen gebieden. Daarnaast ontwikkelen de druiven tevens goed in warme klimaten.
Tempranillo wijn kan zowel wat hoger in de zuren zitten als wat zoeter van aard zijn. Desondanks zorgt deze druifsoort over het algemeen voor soepele rode wijn, maar er zijn ook krachtigere varianten te vinden. Het uiteindelijke karakter van de wijn hangt onder andere samen met het klimaat waaruit de wijn afkomstig is. Wanneer de wijn méér zuren heeft dan kan je ervan uitgaan dat deze uit een koeler klimaat komt, de zoetere wijnen komen juist uit een warmer klimaat.
Tempranillo wijn wordt vaak als onderdeel van een blend ingezet, maar toch ook frequent als monocépage wijn (wijn op basis van één druifsoort). Wanneer je deze druifsoort verder wilt ontdekken dan is het interessant om in ieder geval voor de monocépage wijn te gaan, zodat de wijn zo puur mogelijk is. Met name Rioja wijn staat uitstekend aangeschreven wanneer het aankomt op deze druifsoort.
Welke soorten tempranillo wijn zijn er?
Tempranillo bereikt onder verschillende classificaties de markt, waardoor het handig is om de verschillen tussen deze varianten te kennen. Op deze manier kan jij gerichter op zoek gaan naar de wijn die aansluit op jouw wensen. De bekende classificaties zijn;
- Joven: ondergaat (nagenoeg) geen rijping.
- Crianza: rijpt minimaal twee jaar, waarvan zes maanden op eiken.
- Reserva: rijpt minimaal vier jaar, waarvan twee jaar op eiken en twee jaar op de fles.
- Gran Reserva: rijpt minimaal vijf jaar, waarvan twee jaar op hout en drie jaar op de fles.
Met name de wijnen die een houtlagering ondergaan, worden ontzettend goed ontvangen. De rijpingsperiode voegt diepgang en complexiteit toe aan de smaak van de wijn. Vaak zijn subtiele smaakinvloeden van vanille hierbij op te merken.
Bij welk gerecht serveer je tempranillo?
Tempranillo heeft over het algemeen een gemiddelde tot volle body, maar ondanks dit is de wijn over het algmeen toegankelijk. De uiteindelijke aroma’s die je opmerkt in de wijn hangen samen met het klimaat waarin druivenstokken staan aangeplant en het land van herkomst. Daarnaast spelen de vinificatiemethoden hierbij een belangrijke rol. De wijn sluit goed aan op gerechten uit de mediterrane keuken en op verschillende vleessoorten. Jonge tempranillo wijn is heerlijk bij lamsvlees en de oudere varianten bij vele soorten rood vlees, zowel gegrild als gebakken. Stoofpotjes, paella of tapas zijn ook goede gerechten om deze wijnen bij te serveren.
Smaakinvloeden die je tegen kan komen in de wijn, zijn die van bessen, bramen, leer en bijvoorbeeld vijgen. Goed om te onthouden is dat jonge tempranillo meer invloeden van rood fruit heeft. Naar mate wijn ouder wordt, worden de fruitinvloeden steviger en intenser. De wijnen die op hout rijpen hebben (lichte) toetsen van vanille. Ook hier geldt dat dit zich méér laat zien naar mate de wijnen ouder zijn.
Ben je erover uit en wil je tempranillo wijn ontdekken? El Cuarto Tempranillo is een soepele Rioja wijn met smaakvolle invloeden van fruit, kruiden en wat hout. Deze wijn rijpt zes maanden op eiken, waardoor de wijn diens fruitigheid behoud, maar toch ook wat diepgang meekrijgt.
De Monte Real De Famillia Rioja Crianza is oudere, vollere wijn die achttien maanden rijpt op eiken vaten. Houd je meer van stevige, uitgesproken wijnen? Kies dan voor deze variant en laat je verrassen door volle fruitsmaken, kruiden en toetsen van hout.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!