Het ontdekken van nieuwe combinaties op gebied van foodpairing is altijd leuk! Soms kan dit nogal moeilijk lijken en wellicht weet je niet waar je moet beginnen, maar wist je dat sommige combinaties gewoon voor de hand liggen? Hier lees je waarom Talisker en oesters de ultieme combinatie is.
Talisker en oesters: de ultieme foodpairing
Op gebied van foodpairing zijn er soms combinaties die gewoon voor de hand liggen – en zeker met Talisker! Het motto van deze prachtige distilleerderij is ‘made by the sea’ en hiermee helpt men je eigenlijk al op weg. Talisker whisky sluit namelijk uitstekend aan op zo’n beetje alles wat uit de zee afkomstig is. Voor ons is er echter wel één combinatie die ver boven andere combinaties staat: Talisker en oesters.
Het combineren van Talisker en oesters is iets wat men op het prachtige eiland Skye, waar de Talisker distilleerderij staat, al sinds jaar en dag doet. Als je deze foodpairing eenmaal geprobeerd hebt, dan begrijp je waarom. Je neemt je zintuigen als het ware mee op reis naar de ruige omgeving waar deze award winnende single malt whisky wordt gemaakt. De whisky van Talisker staat bekend om z’n maritieme smaken, tonen van zoetigheden en rook, maar ook zeker peperachtige invloeden. Per expressie verschilt hoe je dit exact terugvindt in de whisky. Hierdoor is dit reden temeer om te experimenteren met je favoriete Talisker en oesters.
Hoe geniet je van oesters met Talisker?
Bij Talisker houdt men er een ritueel op na om de smaken van de oesters en Talisker whisky écht een geheel te laten vormen. Lekker als je van Talisker én oesters houdt, maar ook zeker het proberen waard als één van de twee niet (volledig) jouw ding is. Onderstaand nemen we je mee door het stappenplan.
- Begin met het openen van de oesters. Als je niet weet hoe dit moet, vind je hier instructies om oesters te openen zonder oestermes.
- Breng je oester eventueel op smaak met iets wat jij lekker vindt, zoals citroensap of bijvoorbeeld zwarte peper. Dit is echter niet per se nodig, doordat we de smaken van de oesters gaan combineren met de smaken van Talisker whisky.
- Breng je oester naar je mond en slurp deze naar binnen, waarna je hier 1 of 2 keer op kauwt zodat je smaken écht goed proeft.
- Vul de oesterschelp met een kleine hoeveelheid Talisker whisky naar keuze – onze tips zijn de Talisker 10 years, Talisker Skye en Talisker Storm – en neem een slok whisky!
Als je dit stappenplan hebt doorlopen, weet je waarom de smaken van Talisker zo goed aansluiten op oesters. Voor het ritueel is het leuk om je whisky rechtstreeks uit de schelp te drinken, maar dit is uiteraard geen verplichting; drinken uit je glas is natuurlijk ook een optie.
Ook interessant: foodpairing met Ardbeg en kaas
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!