Stroh rum is voor velen het ideale drankje om mee op te warmen tijdens de koude dagen van het jaar. Reden temeer om de diepte in te gaan voor wat betreft dit merk. Hier lees je alles over Stroh rum; van achtergrondinformatie over het merk tot de verschillende soorten en natuurlijk hoe Stroh het best drinkt!
De ultieme borrel om mee op te warmen tijdens de meest koude dagen is wat ons betreft Stroh rum. Deze Oostenrijkse rum soort teert op een zéér lange historie en is vandaag de dag dan ook in tientallen landen terug te vinden. Hieronder lees je meer over het ontstaan van dit merk. Verder naar onder komen de verschillende Stroh rum soorten aan bod.
Stroh: het ontstaan van dit merk
We gaan terug naar het jaar 1832. Het was Sebastian Stroh die toen voor het eerst een hoog-alcoholisch distillaat maakte, wat uiteindelijk het begin voor het succesverhaal van het merk inleidde. Dit gebeurde in een tijd dat de prille drankindustrie in Karinthië (Oostenrijk) net aan populariteit won. Hij was een man met het juiste product, van de juiste kwaliteit en dit op de juiste plek. Stroh, een familiebedrijf, timmerde goed aan de weg en genoot langzaamaan ook populariteit buiten de landsgrenzen. In 1900, tijdens de Wereldbeurs van Parijs, scoorde het merk een gouden medaille. Daarvandaan is de weg naar boven verder ingezet, werd de productie opgeschaald, het design van de fles aangepast en er kwamen verschillende Stroh rum soorten op de markt. Deze rum is een authentieke, Oostenrijkse specialiteit.
Stroh valt onder de categorie Inländer rum, waarmee een bredere groep Oostenrijkse rum soorten wordt aangeduid. Inländer rum heeft een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat de productie hiervan gebonden is aan regels. De productie van rum moet plaatvinden in Oostenrijk en men dient op basis van 100% suikerrietmelasse te distilleren. Stroh kent men in Oostenrijk als de ‘originele’ Inänder rum en ziet men als de grondlegger voor het succes van deze categorie.
Stroh rum: de verschillende soorten
Er zijn verschillende Stroh rum soorten en het verschil hiertussen zit ‘m in het alcoholpercentage van elke variant. Dit percentage vind je ook terug in de naam van het product, waardoor je direct weet met welk alcoholpercentage je te maken hebt. Onderstaand nemen we je mee langs de belangrijkste informatie voor de verschillende soorten Stroh rum.
- Stroh 38
- Deze Stroh rum soort bevat 38% alcohol en is hiermee de meest toegankelijke variant. Aangename aroma’s van sinaasappel, eikenhout, vanille en kruiden maken dit een heerlijk drankje om mee te mixen. Lekker om mee op te warmen, maar eigenlijk altijd wel een aanrader mede doordat Stroh 38 relatief toegankelijk van smaak is. Hierdoor gebruik je ‘m zowel voor warme als koude dranken.
- Stroh 60
- Voor wie op zoek is naar een krachtigere variant van Stroh rum is hier Stroh 60 die dan ook 60% alcohol bevat. Door het hogere alcoholpercentage van deze rum zijn de smaken van onder andere sinaasappel, vanille, eikenhout en kruiden een stuk rijker en complexer van smaak dan deze van Stroh 38. Dit is de juiste variant voor liefhebbers van mixdranken en cocktails. Ook een aanrader om zelf marmelade of gelei mee te maken. En wat dacht je van een fruit punch met Stroh 60 als basis?
- Stroh 80
- Stroh 80 is de krachtigste variant uit het assortiment van dit merk met maar liefst 80% alcohol. Door het hoge alcoholpercentage raden we het af om ‘m puur te drinken. Gebruik ‘m dan ook alleen voor het maken van mixdranken en cocktails evenals op het gebied van koken. Je maakt heerlijke apfelstrüdel, cakesoorten of andere lekkernijen met Stroh 80.
- Stroh Jagertee
- De Jagertee van Stroh is een unieke drank die gebaseerd is op een recept uit 1864. Stroh rum vormt de basis en dit is verder op smaak gebracht me zwarte thee-extracten en diverse andere ingrediënten. Je ontdekt hierin rijke hints van onder andere vanille, kaneel en kruidnagel – Jagertee drink je in de mix met heet water om op te warmen. Lekker om met een sinaasappelschijfje te garneren. Ook kun je ‘m in de zomer over ijs schenken in de mix met sinaasappelsap.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!