Dit is waarom wij geen samples verkopen.
Wij krijgen geregeld de vraag gesteld; ‘waarom verkopen jullie geen samples?’ In dit blog gaan wij dieper op dit onderwerp in, zodat jij weet wat de reden hiervoor is.
Wij maken bewust de keuze om geen samples aan te bieden. Buiten dat het niet helemaal aansluit op ons bedrijfsmodel, wij zijn immers bekend geworden met onze verhuisdoos ( 😉 ), zijn er nog een aantal andere redenen die bijdragen aan ons besluit.
Het drinken, kopen en verzamelen van dranken is een ervaring an sich. Zeker op het gebied van whisky is het ‘jagen’ op de fles(sen) die jij nog mist in jouw collectie deel van de beleving en hobby. Ditzelfde geldt voor het uiterlijk van de flessen en de eventueel bijbehorende verpakkingen, deze geef jij natuurlijk een mooie plek in jouw drankkast zodat je altijd van het aanzicht kan genieten. Ook het ontkurken van een fles is (en blijft) altijd iets speciaals. Tot op zekere hoogte vinden wij dat het versamplen van de drank afbreuk doet aan onderdelen van de hobby die het juist zo leuk maken.
Natuurlijk zijn er voordelen voor jou als drinker te vinden, zoals dat je een whisky eerst kan proeven voordat je hem koopt en dat je duurdere whisky ‘toegankelijker’ kan maken door een deel van de inhoud voor een fractie van de normale prijs aan te bieden. De keerzijde van dit laatste is echter vaak dat de prijs per centiliter (enigszins) buiten proportie is wanneer je dit terugrekent. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel, zoals liefhebbers die elkaar onderling van samples voorzien tegen kostprijs of met een minimale marge, maar bij bedrijven die hier aan meewerken is dit anders. Wij bekijken dit dan ook vanuit bedrijfsperspectief.
Waarom samples niet toegestaan zijn
Versamplen is iets wat leveranciers eigenlijk helemaal niet willen en zeker niet bij limited edition uitgaves. Als je puur naar de regelgeving kijkt maak je inbreuk op het merkenrecht door in samples te handelen. Daarnaast dien je ook een btw en accijnsadministratie bij te houden voor je samples. Ook dien je wettelijk over een slijterijvergunning te beschikken wanneer je hierin handelt. Je bent volgens de wet officieel een slijter bij het eerst verkochte sample van 2cl.
Tevens is het lastig te achterhalen wat er nu daadwerkelijk in je flesje zit: de inhoud heeft geen lot- of bottelcode, waardoor dit niet traceerbaar is. De inhoud kan zomaar uit een niet-Europees land afkomstig zijn. Is het verder wel de juiste whisky en ook de juiste batch? Dit is iets waar je uiteraard van uit mag gaan, maar klopt het ook? Je hebt daarnaast geen weet van hoe het versamplen plaatsvindt en of dit wel hygiënisch gebeurt.
Een sample biedt een andere beleving in vergelijking met het kopen van een fles. De beleving die centraal staat bij het drinken, kopen en verzamelen van flessen van jouw favoriete distilleerderij(en) is hetgeen dat voor ons telt. Wij richten ons op deze groep drinkers, zodat wij er zeker van zijn dat wij geen afbreuk doen aan het vakmanschap vanuit Schotland en ver daarbuiten. Dus wanneer jij net als wij graag over ‘hele’ flessen beschikt, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Drank kopen doe je voordelig en snel via DrankDozijn!
Een ander blog lezen? Ontdek Cachaça, dé nationale trots van Brazilië.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
” Ook dien je wettelijk over een slijterijvergunning te beschikken wanneer je hierin handelt. Je bent volgens de wet officieel een slijter bij het eerst verkochte sample van 2cl. ”
dus (als ik goed begrijp) als je alleen standaard formaat flessen verkoopt, heb je geen slijterijvergunning nodig?
Hi Paul,
Je hebt voor de verkoop van sterke alcoholische dranken een slijterijvergunning nodig en ook zeker wanneer je standaard formaat flessen aanbiedt (70cl of 1 liter). Het blog is echter toegespitst op samples doordat hierbij vaak gedacht wordt dat je geen vergunning nodig hebt.