Raki is dé drank van Turkije. Maak kennis met een prachtig product waar veel over te schrijven is. Je leest hier meer over raki in het algemeen, bekende merken, hoe je deze drank drinkt en waar de bijnaam ‘leeuwenmelk’ vandaan komt.
Er is een nieuwe raki-soort uitgebracht door Tekirdag die we het uitlichten waard is. Voordat we dit doen, lees je eerst meer over raki in de breedte. Ken je dit al of ben je specifiek op zoek naar de nieuwe Tekirdag Rakisi Göbek? Scroll dan verder naar onder.
Wat is raki?
Voordat we de diepte ingaan op het gebied van deze dranksoort is het goed even stil te staan bij wat raki eigenlijk is. Raki is een sterke drank met een onmiskenbare anijssmaak. Dit is dé nationale drank van Turkije. Producenten maken deze drank op basis van druiven of rozijnen die een distillatie ondergaan, waarna later in het productieproces een vorm van anijs (pure anijs of een extract) wordt toegevoegd om dit verder op smaak te brengen. De drank is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur en staat symbool voor heerlijk genieten in goed gezelschap, waarbij dit steevast onder begeleiding van mezzes (kleine traditionele gerechten) gebeurt.
Hoe wordt het gemaakt?
Druiven bevatten suiker en hier kan alcohol van gemaakt worden door deze eerst te persen en dit te laten fermenteren; dit gebeurt door de toevoeging van gist. Wat dan ontstaat is een basisalcohol die een distillatie ondergaat. Het eerste distillaat heet ‘suma‘, waaraan ze anijs toevoegen om dit vervolgens verder te distilleren. Dit kan pure anijs zijn of een extract hiervan.
Na twee distillaties is raki het resultaat, maar dit heeft dan nog zéér hoog alcoholpercentage; rond de 90% alcohol. Producenten voegen hier suiker aan toe en tevens water, waarmee het alcoholpercentage teruggebracht wordt naar de gewenste drinksterkte. Een laatste stap is een rijpingsperiode, waarbij per producent verschilt of en hoe lang dit gebeurt.
Bekende raki merken
Op het gebied van deze dranksoort zijn er twee merken die ertussen uitspringen: Yeni Raki en Tekirdag. Beide merken zijn afkomstig van dezelfde producent, maar verschillen van elkaar op gebied van smaak.
- Yeni Raki
Yeni Raki is de bekendste van de twee merken. Kenmerkend voor dit merk is dat deze het best verkrijgbaar is en qua smaak het meest toegankelijk is. Zowel verse als gedroogde druiven worden gebruikt om Yeni Raki van te distilleren en dit gebruiken ze in combinatie met 100% anijszaad. Als je het hebt over een klassieker in de raki-wereld dan kun je moeilijk om dit merk heen. Wanneer je raki van dit merk drinkt, verwacht dan een krachtige anijssmaak die ervoor zorgt dat je dit een raki voor elke gelegenheid is. Ook is ‘ie goed te combineren met rijke en vette gerechten uit de Turkse keuken. - Tekirdag Rakisi
Hoewel Tekirdag Rakisi van dezelfde producent afkomstig is, is het eindproduct toch echt anders. Centraal bij het maken van Tekirdag raki staat namelijk dat 100% verse druiven gebruikt worden. Verder wordt enkel anijszaad gebruikt dat afkomstig is uit de Çeşme-regio komt. Qua smaak staat Tekirdag bekend om z’n frisheid en het ietwat droge karakter.
Verschillende soorten
Beide merken hebben een klassieke raki soort in het assortiment evenals andere varianten die zich op smaakgebied onderscheiden. Onderstaand vind je de bekendste soorten per merk terug, de rest van beide merken vind je terug op onze website.
Yeni Raki
- Yeni Raki
Dit is de klassieke expressie van dit merk die al het goede belichaamt waar zij door de jaren heen bekend om zijn komen te staan. Vol en puur van smaak met rijke tonen van anijs. Lekker om opzichzelfstaand van te genieten, maar deze raki smaakt nóg beter in combinatie met lekkere hapjes uit de Turkse keuken. - Yeni Raki Ala
De Ala van Yeni Raki maakt men met gebruik van zongedroogde druiven in combinatie met anijssmaak, waarna een drievoudige distillatie plaatsvindt. Yeni Raki Ala rijpt in vaten van eikenhout. Dit is hoe deze raki-soort z’n gouden kleur verkrijgt evenals z’n zachte smaak. - Yeni Raki Seri
De Seri van dit merk wordt van een mix van verse en zongedroogde druifsoorten gemaakt, waaraan enkel de eerste oogst van verse anijszaden wordt toegevoegd. Als je liefhebber bent van een soepele en zachte raki dan is Yeni Raki Seri een uitstekende keuze. - Yeni Raki Uzun Demleme
Uzun Demleme betekent ‘lang gedistilleerd’. Deze raki wordt druiven en anijszaad gemaakt waarna er maar liefst vijf distillatierondes aan te pas komen. Des te vaker een drank gedistilleerd wordt, des te zachter worden de smaken. Hierdoor weet je gelijk wat voor soort raki dit is. Verwacht pure, zachte smaken. Heerlijk om zomaar van te genieten of in combinatie met verschillende mezzes.
Tekirdag Rakisi
- Tekirdag Rakisi
De klassieke Tekirdag Rakisi wordt gemaakt van 100% verse druiven en anijszaad. Enkel de ‘suma’ wordt gebruikt in het productieproces en dit is de naam van het eerste distillaat. Verwachte zachte smaken met verfijnde anijstonen. Tekirdag Rakisi is lekker bij zowel koude als warme mezzes en ook zeker bij hoofdgerechten uit de Turkse keuken. - Tekirdag Gold Raki
Verse Turkse druiven en zorgvuldig geselecteerd anijszaad staan aan de basis van Tekirdag Rakisi Gold. Deze raki wordt gemaakt met gebruik van de ‘suma’ en rijpt in eikenhout om aan diepgang op gebied van geur, kleur en smaak te winnen. - Tekirdag Rakisi No.10
Deze expressie ondergaat een drievoudige distillatie, waarmee het zich onderscheidt van deze meeste raki soorten. Hierdoor krijgt de Tekirdag Rakisi No.10 éxtra zachte smaken. Geselecteerde, verse Turkse druiven vormen de basis samen met anijszaad van de hoogste kwaliteit.
Tekirdag Göbek: een nieuwe smaaksensatie
Tekirdag Göbek is een nieuwe introductie in het assortiment van Tekirdag die het uitlichten waard is. Dit een meer premium raki-soort zonder hier specifiek een stempel op te willen plakken. Wat goed is om te weten is dat:
- Göbek verwijst naar het ‘hart’ van de distillatie, wat het meest pure deel is;
- Deze raki uitsluitend gemaakt wordt van 100% verse druiven;
- Er worden geen suikers aan toegevoegd;
- De smaak zacht is met fijne anijstonen;
- Deze raki 45% alcohol bevat.
Naar eigen zeggen zijn smaak en aroma perfect in balans bij de Tekirdag Rakısı Göbek, waardoor dit de ultieme raki is om in goed gezelschap van te genieten. De Göbek is misschien een raki die beter aansluit bij het smaakpalet van liefhebbers die bekend zijn met deze dranksoort en op zoek zijn naar verdieping, of die bijvoorbeeld nieuwe dimensies op gebied van geur en smaak willen ontdekken.
Raki drinken
Je weet nu een stuk meer over verschillende raki-soorten waardoor een ander belangrijk onderwerp aanhalen: het drinken van raki. Goed om te weten is dat het drinken van raki een belangrijke plek binnen de Turkse cultuur inneemt. Eén van de stelregels is dat dit altijd in goed gezelschap gebeurt en veelal onder begeleiding van klassieke Turkse hapjes, ‘mezzes’ genaamd. Voordat we enkele van deze hapjes uitlichten, gaan we het eerst hebben over hoe je raki kan drinken. Hierbij maken we onderscheid tussen drie manieren:
- Single: 4cl raki + 8cl water – ideaal voor wanneer je liever wat minder alcohol per glas drinkt.
- Double: 8cl raki + 4cl water – De juiste keuze als je graag van een sterker drankje geniet.
- Traditioneel: gelijke verhoudingen raki + water.
Ongeacht welke manier je voorkeur heeft, het is belangrijk dat je eerst de sterke drank in je glas schenkt, daarna het water toevoegt en roert. Als laatste stap kun je eventueel een ijsklontje toevoegen aan je glas. Wanneer je dit in deze volgorde doet, zal je zien dat je drankje melkachtig van kleur wordt en kun je zelf genieten van de geliefde ‘leeuwenmelk’.
Combineren met mezzes
De reden dat men raki in turkije met mezzes combineert, is omdat de verschillende gerechten elk een unieke dimensie aan de smaken van dit drankje geven. Daarnaast is het saamhorigheids gevoel belangrijk, waardoor dit steevast in goed gezelschap geschonken wordt. Mocht je je afvragen wat typisch Turkse (bij)gerechten zijn die goed samengaan met deze drank? We hebben een aantal suggesties:
- Baba ganoush
- gefituurde calamari
- Haydari (Turkse yoghurtdip)
- Hummus
- Cacik (Turkse variant van tsatziki)
- Şakșuka (groenten in tomatensaus)

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Heel leuk, leerzaam en intressant om te lezen!