Pinot grigio: ontdek het druivenras
Hier lees je van alles over de pinot grigio, een van origine Franse druif die in Italië groot is geworden. Lees meer over de achtergrond van de druif, hoe de wijn smaakt en ook zeker hoe je ‘m met eten combineert.
Hoewel de pinot grigio van origine uit Frankrijk afkomstig is, waar de druif bekendstaat als pinot gris, is dit druivenras daadwerkelijk bekend geworden in Italië. Dit land ziet men dan ook als grondlegger voor de populariteit van de wijn. Onderstaand lees je meer over de achtergrond van dit druivenras met daaropvolgend meer informatie over de smaak. Tot slot volgen wijn & spijs tips en dragen we twee favorieten aan.
Pinot grigio: achtergrondinformatie
Van oudsher is de pinot grigio druif afkomstig uit Frankrijk waar men deze kent als de pinot gris. De druiven zijn hetzelfde maar toch zijn de wijnen anders. Dit komt door verschillende klimatologische omstandigheden tussen de landen onderling, maar ook zeker door de werkwijze van producenten. In een later stadium, toen de druif eenmaal in Italië aangeplant werd, kwam de naam ‘pinot grigio’ naar voren. Hoewel men in de wijnwereld er af en toe de gewoonte op nahoudt om met verschillende namen naar dezelfde druivenrassen te refereren, is de pinot grigio een alom bekende term.
Je komt de druif in verschillende wijnlanden tegen, maar als je kennis wilt maken met het ‘echte’ werk dan raden we je aan voor Italië als wijnland te kiezen. Het is immers niet zonder reden dat dit druivenras hier z’n échte doorbraak heeft beleefd. In onder andere Veneto, Lombardije en Friuli vind je een rijkelijk aanplant van dit druivenras terug. De wijn verschijnt vaak als moncocépage wijn op de markt, wat betekent dat er slechts één druivenras gebruikt is voor de productie. Zodoende ontdek je de karakteristieken van de druif op de best mogelijke manier in de wijn.
Leuk weetje: naar verluidt stamt het woord ‘pinot’ af van het Italiaanse woord ‘pigna’, wat dennenappel betekent, doordat de vorm van de druiventros hier uiterlijke gelijkenissen mee vertoont.
Hoe smaakt de wijn?
Achtergrondinformatie is leuk, maar weten hoe de wijn smaakt is (mogelijk zelfs) nog leuker! Goed om te weten is dat er zowel droge als ietwat zoete wijnen van deze druif gemaakt worden. Dit komt doordat de druif van nature suikers bevat. Indien er een relatief late oogst van de druiven plaatsvindt, bevatten de druiven relatief veel suikers en proef je een zoetje terug in de wijn. Wanneer wijnboeren eerder oogsten dan ligt het suikeraandeel lager met drogere wijnen als resultaat.
Kenmerkend voor de smaak van pinot grigio wijn is de diversiteit hierin. Van subtiel tot verfrissend met lichte kruiden tot aan een zoetje in de smaak; het kan allemaal. Belangrijk voor het karakter van de wijn is het klimaat waarin de druivenstokken aangeplant staan, maar ook zeker de werkwijze van een producent speelt een rol.
Als richtlijn kun je aanhouden dat de Italiaanse pinot grigio verfrissend, levendig en vaak ietwat kruidig van smaak is met hierbij af en toe een licht zoetje. Kies je voor een pinot gris, verwacht dan vollere en meer complexe wijnen. Vaak is het zoetje hierin ook duidelijker aanwezig. Bekende aroma’s van de pinot grigio zijn onder andere appel, peer, limoen en nectarines met hierbij kruiden en soms zelfs enkele florale notities die voor extra diepgang zorgen.
Pinot grigio & eten
Mocht je je afvragen hoe je deze wijn op een smaakvolle wijze met eten kunt combineren, dan hebben we enkele suggesties. Door het levendige karakter van deze Italiaanse wijn waarin je ietwat frisse ondertonen tegenkomt, is dit namelijk een uitstekend begeleider van kleine snacks en hapjes. Daarnaast is een combinatie van deze wijn met niet al te pittige gerechten uit de Aziatische keuken een aanrader, maar ook zeker diverse pastagerechten, pizza’s en risotto zijn het proberen waard. Mocht je meer van visgerechten met romige sauzen houden, ook dan is een glas van deze wijn hierbij een aanrader.
Twee suggesties om te proberen!
Wil je dit Italiaanse vakmanschap direct verder ontdekken? We doen graag twee suggesties van smaakvolle pinot grigio wijnen uit ons assortiment. Onderstaand lees je meer over de Ca’Montini en Villa Valentina.
- Ca’Montini: afkomstig uit de prestigieuze Valpolicella regio van Italië. Verwacht een volle en kruidige witte wijn die ook zeker de eerder beschreven frisse invloeden van een typische pinot grigio bevat. Heerlijk bij pasta’s of visgerechten met romige sauzen.
- Villa Valentina Pinot Grigio: dit is een biologische witte wijn met een ontzettend levendig karakter. Droog van smaak met aroma’s van fruit en licht florale invloeden. Heerlijk bij gerechten uit de Italiaanse keuken of Oosterse maaltijden.
Nog meer wijnblogs lezen? Hier lees je alles over de chardonnay en sauvignon blanc.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!