Pina Colada, een tropische traktatie.
De Pina Colada staat bekend als een tropische traktatie en is daarnaast één van de meest bekende cocktails. In dit blog lees je alles over dit mixdrankje en vind je uiteraard een recept om zelf Pina Colada te maken.
Met een Pina Colada waan je jezelf in de tropen; de combinatie van ananas, kokos, rum tezamen met melk is er een die bij velen in de smaak valt. In de onderstaande twee alinea’s lees je meer over de achtergrond van deze cocktail. Wil je liever gelijk met het recept aan de slag? Ga dan naar alinea drie.
Het ontstaan van de Pina Colada
Er deden verhalen de rondte dat deze cocktail al vóór de 20ste eeuw werd vervaardigd, maar écht bewijs hiervoor is nooit gevonden. Het was uiteindelijk ergens tussen 1950 en 1960 voordat de eerste Pina Colada een feit was. Het was een professor aan de universiteit van Puerto Rico die zorgde voor een grote doorbraak: chefs in Puerto Rico liepen tegen het probleem aan dat het kokosroom van de vrucht lastig te scheiden was van de pulp (het deel wat overblijft na het persen). De professor werd gevraagd om hier een oplossing voor te bedenken, maar stuitte gaandeweg op iets anders: hij kwam erachter dat wanneer hij rietsuikersiroop toevoegde aan kokosmelk, hij een vergelijkbare smaak verkreeg zoals dat van de kokosroom wat gescheiden wordt van de pulp.
Deze ontdekking trok vervolgens ook Puerto Ricaanse bartenders aan. Er zijn meerdere versies omtrent wie nu écht de allereerste cocktail heeft gemaakt, maar de basis is in ieder geval in deze periode gelegd. Nadien ging het snel en werd de Pina Colada op steeds meer plekken geïntroduceerd, alvorens de het over de gehele wereld bekend werd.
Pina Colada Recept
Genoeg achtergrond informatie! Wij gaan het over het Pina Colada recept hebben, dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat je dit leest. Wat je nodig hebt om deze zomerse cocktail te maken is rum, kokosmelk, gecondenseerde melk, ananassap en bij voorkeur een schijf ananas of stukje kokos om te gebruiken als garnering. Daarnaast heb je ook een blender of cocktailshaker nodig, zodat de ingrediënten één mooi geheel gaan vormen.
Qua rum heb je een ruime keuze bij DrankDozijn, waardoor je hier een goede basis voor je cocktail kunt vinden. Gebruik bij voorkeur een Zuid-Amerikaanse rum, zodat je trouw blijft aan het tropische karakter van de cocktail. Je kan kiezen voor één van de onderstaande varianten, maar uiteraard ben jij vrij om hiermee te experimenteren.
- Bacardi Carta Blanca is een goede optie en hiermee blijf je trouw aan het Zuid-Amerikaanse tintje. Met Bacardi kies je voor een rum die zich uitstekend laat mixen en goed gebalanceerd is qua smaak. Dit sluit uitstekend aan op de overige ingrediënten die je in het onderstaande overzicht vindt.
- Wil je liever de tropische invloeden vergroten en/of ben je geen liefhebber van Bacardi? Denk er dan eens over na om deze rum te vervangen door Malibu 1 liter. Deze flavoured rum staat bekend om diens volle kokossmaak, waardoor dit uitstekend aansluit op de overige ingrediënten van de cocktail. Met Malibu haal je de zon in huis!
Met de onderstaande hoeveelheden wordt uitgegaan van het serveren van één glas;
– 30 ml rum
– 30 ml kokosmelk
– 1 eetlepel gecondenseerde melk
– 30 ml ananassap
– 1 stukje (verse) ananas/kokos of allebei! 🙂
Vul een groot glas met voldoende ijsklontjes en vul daarna de blender/cocktailshaker met de rum, de kokosmelk, het ananassap en de lepel gecondenseerde melk. Meng de inhoud tot dit een mooi vlak geheel wordt, waarna je dit kan uitschenken. Voeg een stukje ananas en/of kokos als garnering toe en je bent klaar om te genieten!
Ook interessant: Leer eenvoudig een mojito maken of kies ervoor om een gin tonic te maken.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!