Er zijn weinig dranken die voor zo’n sprankelend oud en nieuw zorgen als champagne. Lees meer over dit feestelijke drankje waarmee je de mooiste momenten nét even mooier maakt.
De geschiedenis van champagne tijdens Oud en Nieuw
Tijdens Oud en Nieuw is champagne een drank die niet weg te denken is. Het bruisende drankje staat symbool voor feestelijkheid en het vieren van een nieuw begin. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van champagne tijdens Oud en Nieuw?
Bij oudjaarsavond horen tradities zoals vuurwerk en oliebollen, maar natuurlijk kan champagne ook niet ontbreken in dit rijtje. De oorsprong van deze nieuwjaartraditie met champagne wordt toegeschreven aan Julius Caesar, die januari introduceerde als het begin van het nieuwe jaar in de Romeinse kalender. Maar toch moeten we bekennen dat er meerdere versies van verhalen zijn omtrent waar het begonnen is, waardoor we in het midden laten waar dit exact ontstaan is. Wat begon als een van de vele drankjes die werden geserveerd tijdens nieuwjaarsfeesten, evolueerde champagne tot een symbool van luxe en feestvreugde.
Het geluid van een knallende champagnekurk markeert een bijzonder moment, waarbij de festiviteiten een vooruitblik zijn op het nieuwe jaar.
Champagne selectiegids
Feestelijke drankjes zijn onlosmakelijk verbonden met Oud en Nieuw vieringen over de hele wereld. Champagne, als sprankelende en verfijnde feestdrank, staat altijd bovenaan de lijst van favoriete keuzes. Het selecteren van de perfecte champagne voor jouw feestelijke gelegenheid kan een uitdagende taak zijn, gezien de vele opties die beschikbaar zijn.
Champagne wordt enkel en alleen gemaakt in de Champagneregio van Frankrijk volgens strikte regels en voorschriften. Het is het samenkomen van historie, vakmanschap en uitgekiende productiemethoden in één eindproduct. Het kennen van de verschillende champagnesoorten gaat je helpen om de best mogelijke champagnesoort te kiezen. Hieronder lees je meer over enkele bekende soorten.
- Brut champagne
- Dit is de bekendste champagnesoort van allemaal, met grote merken zoals Möet & Chandon en Veuve Cliquot die een bekende brut op de markt brengen. Brut champagne is relatief droog van smaak. Ter informatie: per liter van deze champagnesoort wordt minder dan 12 gram suiker gebruikt.
- Probeertip: Moët & Chandon Brut.
- Demi-sec champagne
- Een demi-sec champagne is een goede keuze voor liefhebbers van champagne met zoetere smaken. Wijnmalkers voegen tussen de 33-50 gram suiker per liter toe, waardoor het contrast met de brut (die hierboven omschreven wordt) goed duidelijk wordt.
- Probeertip: Moet & Chandon Ice Impérial.
- Extra brut champagne
- Droger qua smaak dan extra brut champagne wordt het niet. Dit is de meest droge champagnesoort die tussen de 0-6 gram suiker per liter champagne bevat. Hierdoor is deze champagne een stuk droger dan brut champagne.
- Sec champagne
- Sec champagne staat bekend om overwegend zoete smaken, zonder dat het zoetje té overheersend is. Voor deze champagnesoort gebruiken wijnmakers 17-35 gram suiker per liter. Deze champagne is zoeter dan een brut, maar droger dan een demi-sec.
- Rosé champagne
- Rosé champagne valt op door z’n roze kleur, zoals ook voor ‘normale’ rosé wijn geldt. Rosé champagne kan zowel droog als zoet zijn.
- Probeertip: Piper-Heidsieck Rosé.
Champagne drinken
Door champagne te drinken, ontdek je op de best mogelijke manier waarom deze drank zo’n feestelijk karakter heeft. Bij het serveren van champagne is het belangrijk om aandacht te besteden aan de temperatuur, de glazen en het schenken zelf. Allereerst is het aan te raden om de champagne goed gekoeld te serveren, rond de 7-9 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de champagne zijn smaak en bubbels behoudt. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van flûte glazen, die langwerpig en smal zijn. Dit helpt bij het behouden van de bubbels en de aroma’s van de champagne. Het schenken van de champagne dient voorzichtig te gebeuren, met een schuine hoek, zodat er niet te veel schuim ontstaat.
Bij het proeven van champagne is het goed om te weten dat er verschillende soorten champagnes zijn om uit te kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld de brut, extra brut, demi-sec en rosé champagnes, zoals we hierboven hebben omschreven. Elk van deze champagnesoorten heeft zijn eigen kenmerken. Bij het proeven van champagne is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kleur, het aroma en de smaak doordat dit per soort en merk verschilt. Samen zorgt dit ervoor dat er veel te ontdekken is op gebied van champagne drinken en naar mate je meerdere soorten gedronken hebt, worden de verschillen steeds duidelijker.
Champagne cocktails voor Oud en Nieuw
Voor degenen die hun champagne-ervaring willen opfleuren tijdens Oud en Nieuw, bieden champagnecocktails alle mogelijkheden. Deze cocktails zijn lekker fris en levendig en je hebt hier brede mogelijkheden mee op gebied van smaak.
- Een populaire keuze is de klassieke Mimosa, waarbij champagne wordt gemengd met verse sinaasappelsap.
- Het resultaat is een heerlijke en verfrissende cocktail die perfect is voor het vieren van het nieuwe jaar, maar ook zeker op andere gelegenheden van pas komt. Doordat een Mimosa ook vaak bij brunches wordt ingezet, is een smaakvariant met een andere vruchtensap misschien origineler voor Oud en Nieuw. Denk aan grapefruit-, perzik- of ananassap. Met de toevoeging van een vers stukje fruit als garnering zal deze champagnecocktail zeker indruk maken!
- Een andere heerlijke optie voor een champagne cocktail is de French 75.
- Deze klassieke cocktail combineert champagne met gin, citroensap en suikersiroop. Het resultaat is een verfrissend en tegelijkertijd elegant, waarin gebalanceerde smaken het beste in elkaar naar boven halen. Serveer de French 75 in een flûteglas en voeg een schijfje citroen toe als garnering voor een feestelijke touch.
Champagne als symbool van hoop en vernieuwing
Voor velen vertegenwoordigt champagne een feestelijk moment, maar ook ziet men het als het ideale drankje om het nieuwe jaar mee in te luiden. Het sprankelende karakter van champagne weerspiegelt positieve verandering. Het is een drank die vaak wordt geassocieerd met speciale gelegenheden en mijlpalen, en het heffen van een glas champagne op oudejaarsavond symboliseert de viering van het verleden en de hoopvolle blik op de toekomst.
Daarnaast kan je champagne ook zien als symbool van vernieuwing. We zullen het niet té zweverig maken, maar bekijk het eens zo: het proces van het maken van champagne, met de tweede gisting op fles en de rijpingstijd, vereist geduld en zorg. Van iets kleins als een druif maakt men uiteindelijk iets luxueus als champagne. Dit symboliseert de transformatie en groei die we allemaal kunnen ervaren in ons eigen leven. Net zoals druiven een proces ondergaan om uiteindelijk champagne van te maken, kunnen wij onze doelen herdefiniëren en stappen zetten naar persoonlijke groei. Het genieten van een glas champagne op Oud en Nieuw kan daardoor dienen als een herinnering aan de kracht van verandering en de mogelijkheden die in het verschiet liggen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!