Japanse Gin – verrassend en verfijnd.
De eerste Japanse gin die de Europese markt heeft bereikt is de Ki No Bi Gin, waarbij de productie in handen is van de Kyoto distillery. Deze distilleerderij streeft naar het produceren van een uitmuntende Dry Gin die zich kan meten met de westerse toppers. Het verrassende aan deze Japanse Gin is dat er veel botanicals van eigen bodem worden gebruikt, zodat de merkidentiteit goed tot uiting komt.
Ki No Bi Gin betreft een Dry Gin met een herkenbare Japanse stijl. Er wordt een distillaat op rijstbasis gebruikt voor het vervaardigen van de gin, waarna er diverse botanicals worden toegevoegd. Deze botanicals worden onderverdeeld in zes groepen;
De basis:
Jeneverbessen, lis, hinoki (Japans hout). Deze drie ingrediënten zijn de fundering van de Ki No Bi Gin.
Citrus:
Yuzu (Japanse citrusvrucht) en citroen. Door gebruik van zowel de Yuzu als ‘gewone’ citroen wordt een nieuwe dimensie aan de frisheid toegevoegd. Yuzu zorgt daarnaast voor invloeden uit mandarijn, oranjebloesem en amalfi.
Kruiden:
Sansho peper; zorgt voort tonen van citroen, munt, citroengras en peper, hiermee wordt een oosters en gekruid aroma afgegeven aan de gin. Daarnaast wordt een bepaald type bamboeblad gebruikt, afkomstig van Kinome, wat bijdraagt aan de complexe smaak van de gin.
Specerijen:
Gember; zorgt voor kruidigheid en voegt complexiteit toe aan de gin.
Fruitig & Floraal:
Bamboebladeren en rode perilla (Japanse muntkruiden) zorgen voor licht fruitige en vooral florale tonen.
Thee:
Gyokuru (Japanse groene thee) zorgt voor een harmonieuze overloop tussen de verschillende gebruikte botanicals.
Alle gebruikte botanicals worden eerst apart gedistilleerd, alvorens deze samen worden toegevoegd aan het uiteindelijke distillaat. Een interessante mix om te proberen is de Ki No Bi Gin samen met Yuzu Tonic. Deze tonic heeft een Aziatisch tintje en bevat prominent aanwezige aroma’s van de Japanse citrusvrucht Yuzu, welke ook te vinden zijn in deze gin.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!