Op gebied van champagne zijn er weinig merken zo bekend als Moët & Chandon en zeker met de feestperiode waarin we ons bevinden zal de champagne rijkelijk vloeien. Kortom, reden genoeg om eens dieper in te gaan op dit prachtige champagnemerk.
De geschiedenis van Moët Champagne
Moët champagne, een van ’s werelds meest prestigieuze champagnemerken, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1743. Het werd opgericht door Claude Moët, een visionaire wijnhandelaar die besloot zich te specialiseren in de productie van champagne. Hiermee had hij toentertijd al een primeur te pakken; het was de eerste wijnmaker die uitsluitend champagne ging maken. Naast het maken van goede champagne, kon Claude Moët ook uitstekend verkopen. Dit leidde ertoe dat hij uiteindelijk in contact kwam met het Hof van Versailles. Langzaamaan werd zijn champagne in steeds prestigieuzere kringen geschonken, waarbij uiteindelijk ook koning Lodewijk XV tot de klantenkring behoorde. Moët champagne stond toen al bekend als een luxe drank en dat is iets wat door de jaren heen niet is veranderd.
Wat verder nog het uitlichten waard is uit de geschiedenis van Moët & Chandon, is de uiteindelijke samenvoeging van twee achternamen in één merknaam. Rond 1833 had de kleinzoon van Claude Moët, genaamd Jean Remy, de leiding over het bedrijf. Hij kwam in contact met Pierre-Gabriel Chandon die zich uiteindelijk bij hem voegde, waardoor beide achternamen samenkwamen; Moët et Chandon was vanaf dat moment een feit.
Het productieproces van Moët
Moët & Chandon, een van de meest gerenommeerde champagnehuizen ter wereld, heeft een uitgekiend productieproces dat garantstaat voor de consistente kwaliteit van hun champagnes. Het begint allemaal met de zorgvuldige selectie van de beste druiven uit de Champagneregio in Frankrijk. Moët & Chandon maakt gebruik van drie verschillende druivenrassen: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Elk van deze druivenrassen draagt op een unieke manier bij aan het uiteindelijke smaakprofiel van de champagne.
Stap 1: het oogsten van de druiven
De oogst van de druiven luidt het begin van het productieproces van Moët champagne in, maar uiteraard geldt dit ook voor andere wijnhuizen. De oogst vind vaak richting de herfst plaats en duurt enkele weken. Kenmerkend voor de werkwijze is dat er jaarlijks een aantal hectare aan wijnstokken gebruikt wordt. Hoe lager de opbrengst van de druiven hier is, des te beter en gezonder de druiven zijn. Het plukken gebeurt met de hand ter waarborging van de kwaliteit.
Stap 2: het persen van de druiven
De tweede fase uit het productieproces is het persen van de druiven. Het persen gebeurt met de grootst mogelijke zorg zodat de kleur van de wijn optimaal is. In totaal perst men tweemaal, waarbij de laatste persing wat steviger is. Van dit sap maken de wijnmakers een basiswijn.
Stap 3: eerste fermentatie
Voor de eerste fermentatie wordt gist toegevoegd, zodat de aanwezige suikers omgezet worden in alcohol. Voor elk druivenras gebeurt dit in aparte vaten. Deze eerste fermentatie duurt ongeveer 7-10 dagen en het resultaat hiervan is een niet-bruisende wijn die relatief zuur van smaak is.
Stap 4: assemblage (blenden)
Nadat de fermentatiefase van stap 2 is afgerond, wordt de wijn gefilterd en kunnen de wijnmakers starten met de volgende stap: de assemblage. Tijdens deze fase worden verschillende wijnen met elkaar gemengd. De champagnemakers beoordelen wijnen gemaakt van de verschillende druivenrassen, en afkomstig van verschillende wijngaarden, en voegen deze samen met reserve wijnen van eerdere jaargangen om een cuvée te maken. De reserve wijnen belichamen de huisstijl van het merk als geen ander. Door de toevoeging hiervan ontstaat éxtra diepgang en complexiteit op gebied van smaak.
Stap 5: tweede fermentatie
Tijdens de tweede fermentatiefase uit het productieproces van Moët voegt men opnieuw gist toe aan de champagne. Ditmaal gaat dit rechtstreeks de fles in samen met de wijn. Vervolgens sluit men de fles af met een kroonkurk en worden de flessen ten ruste gelegd in een gekoelde kelder.
Stap 6: het rijpen
Champagne rijpt minimaal anderhalf jaar en in het geval van vintage champagne is dit zelfs minstens drie jaar. Het rijpen is van belang voor de ontwikkeling van de smaak. Champagne is namelijk wat zuur op het moment dat de rijpingsperiode begint en dit verzacht met verloop van tijd als resultaat van de rijping.
Stap 7: het verwijderen van gistcellen (remuage)
Zodra het rijpingsproces klaar is, is het zaak de dode gistcellen uit de champagneflessen te verwijderen; dit proces noemt men remuage. De flessen gaan in een wijnrek met een hoek van 75 graden en daar is een persoon verantwoordelijk voor het draaien van de flessen. Dit gebeurt met precisie: elke dag voor een 1/8e slag. Waarom dit gebeurt? Dit helpt om de gistcellen richting de fleshals te sturen. Na de laatste keer draaien staat de fles uiteindelijk rechtop en dan zijn ze klaar voor de volgende stap.
Stap 8: dégorgement
Het dégorgement omvat de fase waarin de flessen ondersteboven worden gehouden en de fleshalsen worden bevroren. Hierdoor ontstaat een propje van dode gistcellen die in de vorige stap allemaal naar de fleshals zijn getrokken. De prop wordt uit de fles geschoten en deze handeling noemen we het dégorgement. Dit gebeurt door de kroonkurk te verwijderen en door de druk die dan loskomt, spuit dit weg.
Stap 9: suiker toevoegen
Doordat in de vorige stap de gistprop uit de fles is geschoten, verliest de champagnefles automatisch wat inhoud. Dit wordt aangevuld met een mengsel van witte wijn en suiker, waarvan de exacte samenstelling een geheim is. Elk champagnehuis heeft hierin een eigen manier van werken en dit geldt ook zeker voor Moët & Chandon. Door de hoeveelheid suiker die in de fles gaat, krijgt de champagne uiteindelijk het stempel qua champagnesoort, zoals een brut of demi-sec. Na deze stap kan de kurk op de fles tezamen met het etiket en de metalen cap (ook bekend als muselet), waarna de champagne verder rijpt in de kelders.
De smaak van Moët Champagne
Moët Champagne staat bekend om zijn verfijnde smaak en luxe uitstraling. De champagne wordt geproduceerd met de grootste zorg en expertise, zoals je hierboven hebt ontdekt. De champagne van Moët is verfijnd en complex van smaak met een kenmerkende frisheid. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Moët & Chandon Impérial Brut, die bekendstaat om subtiele tonen van appel en citrus met florale hints die dit aanvullen. Ook kun je hints van noten en graan ontdekken, wat laat zien dat deze champagne véél meer is dan enkel bubbels. Voor elke champagnesoort van Moët & Chandon geldt dat deze unieke aroma’s en smaken heeft, waardoor geen champagne hetzelfde smaakt.
De verschillende champagnesoorten
Door de jaren zijn er verschillende champagnes van Moët & Chandon aan het assortiment toegevoegd. Hieronder nemen we je mee langs de meest bekende soorten.
- Impérial Brut
- Al in 1869 (!) verscheen deze brut champagne voor het eerst op het toneel en ook vandaag de dag is dit nog steeds de meest belangrijke champagne van dit merk. Moët & Chandon Impérial Brut is een droge champagne met een levendige smaak, waarin je tonen van appel, citrus, bloemen, noten en graan tegenkomt. Deze champagne maakt men van chardonnay, pinot noir, pinot meunier druiven.
- Ice Impérial
- Met het uitbrengen van de Ice Impérial lieten de champagnemakers zich van hun innovatieve kant zien. Dit is namelijk de eerste champagne die speciaal ontwikkeld is om over ijs geschonken te worden. Een mix van pinot noir en pinot meunier druiven staat gelijk aan ongeveer 80% van de gebruikte druivenrassen, terwijl het restant uit chardonnay druiven bestaat. De Icé Imperial is relatief zoet van smaak met rijke tonen van diverse fruitsoorten waaronder tropische vruchten en frambozen.
- Nectar Impérial
- De Nectar Impérial van Moët is een demi-sec champagne. Dit houdt in dat de champagne vrij zoet van smaak is, waarmee een duidelijk verschil ten opzichte van de traditionele brut champagne ontstaat. Ongeveer 85% van de gebruikte druiven is een mix van pinot noir en pinot meunier. Het restant bestaat uit chardonnay druiven. Tropische fruittonen, vanille, steenvruchten en een zweem van kruiden komen samen in de Nectar Impérial.
- Nectar Rosé
- De Nectar Rosé is een gezoete rosé champagne uit het aanbod van Moët & Chandon. Een mix van pinot meunier, pinot noir en chardonnay druiven komt samen in deze champagne die opvalt door z’n fraaie roze kleur. Rood fruit is prominent aanwezig in de geur en smaak. Tonen van granaatappel, kruiden en een vleugje munt vullen dit aan.
- Rosé Imperial
- De Rosé Imperial is de klassieke rosé-tegenhanger van de Brut Impérial (bovenaan de lijst). Deze rosé champagne is droog en fris van smaak. Ongeveer 90% van de gebruikte druiven zijn pinot meunier en pinor noir, wat aangevuld is met een klein deel chardonnay druiven.
Moët champagne en bijzondere gelegenheden
Een bijzondere gelegenheid vraagt om een bijzondere champagne. En laat dit nu exact zijn waar Moët & Chandon champagne op inspeelt. Met het strakke design en z’n verfijnde smaken is dit een champagne voor elke gelegenheid. Denk aan Kerst, Oud & Nieuw, een verjaardag, jubileum of een andere feestelijke gelegenheid. De frisse en verleidelijke bubbels vallen bij velen in de smaak. Het is dan ook geen verrassing dat Moet champagne veelvuldig geschonken wordt bij speciale gelegenheden.
Moët champagne in cultuur en kunst
Moët champagne heeft een langdurige en prominente aanwezigheid in de wereld van cultuur en kunst. Het is vaak te vinden op evenementen die worden georganiseerd voor kunsttentoonstellingen, theaterpremières en filmfestivals. Zeker bij luxe-events zien we vaak Moët & Chandon flessen terug en kijkend naar de uitstraling van dit merk, dan snappen we dit als geen ander. Het slim positioneren van dit merk bij dergelijke events zorgt ervoor dat het merk door de jaren heen uitgegroeid is tot een icoon op z’n eigen manier. Dit merk wil luxe uitstralen en dat is ook precies wat het doet.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!