Famous Grouse, een Schotse whisky die bekend staat om zijn kwaliteit en verfijnde smaak, heeft wereldwijd een enorme populariteit verworven onder whisky-liefhebbers. Met zijn rijke geschiedenis, unieke smaak en effectieve marketingstrategie heeft Famous Grouse zich weten te positioneren als een van de meest geliefde whiskymerken ter wereld. Lees hier alles over Famouse Grouse whisky en kom erachter waarom dit merk zo succesvol is.
De geschiedenis
Het verhaal van Famous Grouse begint in het hart van Schotland. Hoewel veel bronnen beweren dat het verhaal van Famous Grouse begon in 1800 door Matthew Cloags, was het toch echt een andere man die aan de basis stond. John Brown richtte zijn kruideniersbedrijf op in Perth in 1800, voordat hij zeven jaar later naar Atholl Street verhuisde. Het was zijn dochter, Margaret, die trouwde met Matthew Gloag. Margeret nam het familiebedrijf over van haar vader in 1824 en runde het tot Matthew iets meer dan tien jaar later de leiding nam.
Het was eigenlijk Margaret die in 1831 een vergunning verkreeg om wijn, sterke drank (en snuiftabak) te verkopen, waardoor ook zij een belangrijke rol heeft gehad. Slechts 5 jaar later overleed zij en naam haar weduwnaar Matthew Cloag het bedrijf over. In die tijd focuste de firma zich meer op wijnen en dit bleef zo tot het moment van Matthews overlijden rond 1860. Onder leiding van William Cloag, een zoon van Matthew, ging het bedrijf op dezelfde voet verder. In 1896 was het William Cloag III die de eerste Scotch Blended Whisky van het merk registreerde genaamd Brig o’Perth. Een jaar later werd The Famous Grouse uitgebracht onder het merk The Grouse.
De unieke smaak van Famous Grouse en hoe deze wordt bereikt
Wat Famous Grouse echt onderscheidt, is de unieke smaak die elke druppel biedt. Het geheim ligt in de zorgvuldig gekozen samenstelling van distillaten die afkomstig zijn uit verschillende Schotse whiskyregio’s. Wanneer men whisky van méér dan één distilleerderij samenvoegt, dan spreekt men van een ‘blended whisky’. Als het volledige productieproces inclusief bottelen plaatsvind in Schotland, dan spreekt men van een Blended Scotch Whisky; en dat is wat Famous Grouse whisky is.
Het mooie aan blended whisky is dat bepaalde smaak karakteristieken die distillaten van het ene merk hebben, aangevuld, gebalanceerd en verzacht worden door karakteristieken van een ander merk. Zo kan een blender, de persoon die verantwoordelijk is voor het proces van samenvoegen, streven naar de optimale smaakbalans. En kijkend naar het succes van Famous Grouse whisky op internationale schaal, dan kunnen we wel stellen dat dit goed is gelukt.
Het succes van Famous Grouse Whisky
Famous Grouse heeft zichzelf stevig gevestigd als een van de toonaangevende whiskymerken ter wereld. De slogan van het merk is dan ook liefkozend ”Scotland’s favourite whisky for over 40 years” en dat wordt je natuurlijk niet zomaar! Schots erfgoed en een rijke tradities zitten ingebakken in de merkcultuur. Bij Famous Grouse heeft men whisky blenden tot een kunst verheven en daar plukken ze nu, vele jaren na de oprichting, nog steeds de vruchten van.
Bij dit merk weet men heel goed wat whisky-liefhebbers van over de gehele wereld willen: een whisky die altijd van dezelfde kwaliteit is en die superveelzijdig is. Hierdoor is deze blend van Famous Grouse whisky zo succesvol. Bij single malt whisky, de tegenhanger van een blend, draait alles om unieke karakteristieken wat als resultaat heeft dat er vaak smaakverschillen tussen batches onderling zijn terug te vinden. Bij een blended whisky doet de Master Blender er alles aan om ervoor te zorgen dat de smaak van de whisky altijd hetzelfde is. Hierdoor geniet je altijd en overal van Schotland’s meest favoriete whisky en dit al zó ontzettend lang!
Tips voor het drinken van Famous Grouse whisky
Om optimaal te kunnen genieten van Famous Grouse whisky, zijn hier enkele handige tips voor het drinken van whisky. Kies ervoor om de whisky puur te drinken of maak lekkere mixdranken en cocktails. Hieronder vind je tips voor het puur drinken van je favoriete whiskysoort met afsluitend 2 lekkere cocktailrecepten.
Het puur drinken van whisky
- Kies het juiste glas: Gebruik een tulpvormig whiskyglas om de aroma’s te concentreren en de smaak tot zijn recht te laten komen wanneer je de whisky puur drinkt. Kies voor een cocktailglas als je cocktails gaat maken, zodat je voldoende ruimte voor alle ingrediënten hebt.
- Voeg een scheutje water toe: het toevoegen van een paar druppels water kan helpt om éxtra aroma’s vrij te laten komen. Tevens maak je de whisky zo toegankelijker.
- Neem de geur in je op: breng het glas naar je neus en adem zachtjes in terwijl je je mond een klein beetje openhoudt. Kijk of je de aroma’s kunt onderscheiden. Je zou hierin tonen van vruchten, boterkoekjes en citrusschil kunnen ontdekken.
- Neem kleine slokjes: Geniet van de complexiteit van Famous Grouse Whisky en check of je smaken zoals gedroogd fruit, specerijen en eikenhout kunt onderscheiden.
- Spoel tussendoor met water: dit helpt om je smaakpalet te reinigen.
Cocktails met Famous Grouse:
Whisky Sour
- 60 ml whisky
- 40 ml versgeperst citroensap
- 20 ml suikersiroop
- IJsblokjes
- Optioneel: schijfje citroen en kersen voor garnering
Bereidingswijze:
- Vul je shaker met alle ingrediënten en shake dit ongeveer 12 seconden zonder ijs.
- Voeg dan ijsklontjes toe aan je shaker en shake nogmaals ongeveer 12 seconden.
- Schenk de inhoud vanuit de shaker door een fijne zeef uit in je cocktailglas en garneer met een schijfje sinaasappel.
Old Fashioned
- 60 ml whisky
- Halve theelepel suiker
- 1 theelepel water
- 3 dashes Angostura Bitters
- Sinaasappelzeste als garnering.
Bereidingswijze:
- Vul je glas met de suiker en 3 druppels van de bitter en de halve theelepel water. Roer de inhoud door elkaar totdat de suiker verdwenen is. Vul je glas aan met ijsklontjes en de 60 ml whisky. Roer dit kort elkaar en pak je sinaasappelzeste erbij. Knijp deze uit boven je glas vóór je ‘m als garnering toevoegt aan de Old Fashioned.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!