Cachaça – De trots van Brazilië.
Cachaça is nog niet ontzettend bekend in Nederland, waardoor wij jullie graag willen inspireren via dit blog. Goed om te weten is dat dit de nationale drank van Brazilië is. Zegt de cocktail ‘Caipirinha‘ je wat? Dit is een bekende cocktail waar cachaça voor wordt gebruikt. Wanneer je op zoek bent naar een ideaal zomerdrankje dan kan dit zomaar wat voor je zijn.
Bijzonder aan cachaça is dat het een dranksoort is die zéér veel wordt genuttigd, maar waarbij dit voornamelijk in eigen land gebeurt. De drank wordt onder de rum categorie geschaard, maar toch zijn er verschillen tussen rum en cachaça.
De meeste rum wordt vervaardigd van suikerrietstroop of melasse, waarbij de beste cachaça juist wordt vervaardigd van vers geperst suikerrietsap, wat de kwaliteit ten goede komt. Goedkopere expressies van deze drank maakt men wel vaak van suikerrietstroop of melasse. Leuk om te weten is dat de fermentatie van cachaça plaatsvindt in de open lucht. Dit draagt bij aan de rijke en volle smaken die de trots van Brazilië zo geliefd maken.
De verschillende soorten
Bekend is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten van deze drank: klassiek en gerijpt. De klassieke rum is wit van kleur en wordt gebruikt bij het maken van caipiriniha. Het witte distillaat rijpt nauwelijks en wordt vrij snel gebotteld. De witte variant staat bekend om een relatief scherpe smaak, dit is de drank in de meest pure vorm.
Wanneer gekozen wordt om de drank te laten rijpen is deze te herkennen aan een bruin/gele kleur. Er kunnen diverse houtsoorten gebruikt worden voor de rijping wat resulteert in een breed smaakaanbod. Iedere houtsoort levert unieke notities af aan het distillaat.
Het vervaardigen van deze volksdrank is een traditie, waarbij passie en liefde centraal staan. Ben je op zoek naar de juiste soort om caipiriniha te maken? Kies dan voor de Cachaca 51 Pirassunung. Wanneer je graag meer de diepte op zoekt en benieuwd bent naar verschillen in smaak, kijk dan eens naar Novo Fogo.
Novo Fogo is een merk dat wij recentelijk in het assortiment hebben opgenomen. Leuk om te weten is dat men bij Novo Fogo zoveel mogelijk werkt met organische en natuurlijke ingrediënten. Het suikerriet wordt organisch geteeld op de eigen grond van distilleerderij. Deze staat midden in het tropisch regenwoud van Brazilië, verwacht dan ook veel tropische invloeden terug te vinden.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!