Lowland whisky: een regio met historie.
In de Lowland regio van Schotland produceert men onnoemelijk veel liters whisky. Reden te meer om de diepte in te gaan over alles wat Lowland whisky te bieden heeft. Deze regio is de thuisbasis van vele blends en grain whisky’s, maar ook produceert men hier single malts. In dit blog lees je alles over deze whiskyregio.
Periodiek lichten we één van de Schotse whiskyregio’s uit om uiteindelijk een complete gids aan te bieden. We begonnen deze serie met een blog over Highland whisky, Speyside whisky. Campbeltown whisky en whisky van de Schotse eilanden. Inmiddels zijn we bij het vijfde deel uit deze serie aangekomen en hierin staan de Lowlands centraal.
Een stukje uit de geschiedenis van Lowland whisky
De Lowlands was in het verleden een toonaangevende regio op het gebied van malt whisky productie waarbij de algemene stijl bekend stond om toegankelijke, levendige en grassige karakteristieken. De productie groeide hard, maar de kwaliteit van de whisky was niet altijd even goed. Dit is een van de punten die het verval van de regio inleidde, mede doordat de nood naar graan, om blended whisky van te maken, steeds groter werd.
Dit leidde ertoe dat single malt als categorie in de breedte, en zeker vanuit deze regio, in de vergetelheid raakte. Hoewel dit een vervelende ontwikkeling was, hadden Lowland distilleerderijen van die tijd dit grotendeels aan zichzelf te danken. Velen van hen overspoelde de markt met whisky van een erbarmelijke kwaliteit, wat de distilleerderijen een slechte naam gaf. Dit gebeurde in een tijd dat blended whisky, door het toegankelijke karakter hiervan, ontzettend snel in populariteit steeg.
Crisis in de Lowland regio
De slechte kwaliteit van de Lowland whisky vergrootte de kloof alleen nog maar meer. Daarbij kwam ook nog eens dat whiskydrinkers uit die tijd de voorkeur gaven aan ‘meer onderscheidende’ Highland en Speyside malt whisky’s. Daarbovenop kreeg de regio het door de jaren heen ook zwaar te verduren door diverse ontwikkelingen zoals belastingverhogingen, de Eerste Wereldoorlog en de Drooglegging in Amerika.
Deze combinatie van factoren deed de financiële situatie van menig distilleerderij weinig goeds. Dit leidde uiteindelijk tot het sluiten van de deuren of een verschuiving in de werkzaamheden. Door de alsmaar toenemende populariteit van blended whisky’s, gemaakt uit een combinatie van malt en grain whisky’s, besloten veel distilleerderijen zich toe te leggen op de productie van deze laatste whiskysoort. Dit is iets wat we vandaag de dag nog steeds terugzien. Een overgroot deel van de productie in de Lowland regio maakt uiteindelijk onderdeel uit van uiteenlopende blended whisky’s.
Ondanks de donkere tijden uit het verleden, zijn er ook distilleerderijen die nog steeds malts maken. Denk aan Auchentoshan, Bladnoch en Glenkinchie. Eind 2018 heeft een nieuwe distilleerderij, Ailsa Bay genaamd, ook een eigen single malt voortgebracht. Leuk om te benoemen is dat men in het verleden in deze regio veelvuldig een driedubbele distillatie toepaste, terwijl hedendaags enkel Auchentoshan dit nog gebruikt.
Ontdek de single malt whiskymerken uit de Lowland regio
Doordat single malt whisky je op de best mogelijke manier kennis laat maken met karakteristieken vanuit de huisstijl van een merk, vind je hieronder meer over de distilleerderijen die malts produceren. Zodoende krijg je een beter beeld van hun whiskystijl.
Auchentoshan
Auchentoshan, dé distilleerderij die nog steeds de ‘oude’ Lowland stijl toepast waarbij ze driemaal distilleren. Zoals men in de Lowland regio voorheen grotendeels subtiele, levendige whisky vervaardigde, zo doet Auchentoshan dit vandaag de dag nog steeds. Het karakter hierbij is zijdezacht als gevolg van de extra distillatie ten opzichte van het grote gros aan andere distilleerderijen.
De huisstijl van Auchentoshan is subtiel en levendig. Vanille, gras, graan, zoetigheden en soms zelf florale invloeden kun je allemaal tegenkomen binnen het aanbod van deze distilleerderij. De exacte smaakinvloeden verschillen echter per expressie, mede doordat ze hun whisky op verschillende vatsoorten laten rijpen.
Bladnoch
Opgericht in 1817 en door de jaren uitgegroeid tot een uiterst moderne distilleerderij die de bijnaam ‘Queen of the Lowlands‘ verkreeg. Toch ging het niet altijd voorspoedig; jaren later moest Bladnoch de deuren noodgedwongen sluiten. In 2015 is het merk, onder leiding van Australisch zakenman David Prior, nieuw leven ingeblazen om oude glorietijden te herleven.
Bij Bladnoch rijpt men de whisky op verschillende vatsoorten, waardoor je uiteenlopende smaakinvloeden tegenkomt in de whisky. Vaak is de whisky romig van smaak en zijn zachte tonen van gras, gerst, zoetigheden, fruit of kruiden waarneembaar. Lijkt dit je wat? Via de volgende link bekijk je ons aanbod aan Bladnoch whisky: https://drankdozijn.nl/merk/bladnoch
Glenkinchie
Glenkinchie is een Lowland distilleerderij met een lange historie. Ongeveer 85-90% van de totale productie maakt onderdeel uit van verschillende bekende blended whisky’s, maar gelukkig produceren ze ook hun eigen malts. De Glenkinchie distilleerderij is eigendom van Diageo, dat onder andere ook eigenaar van Johnnie Walker, Talisker en Lagavulin is. De huisstijl van Glenkinchie is rijk aan levendige toetsen van fruit, romige invloeden van amandelen en hints van gras. Hiermee vertoont dit absolute gelijkenissen met de stijl van vroeger. Lijkt dit je wat om te ontdekken? Hier vind je het aanbod van dit merk.
Hiermee komt dit blog over deze prachtige regio ten einde. Hopelijk weet je nu meer over de achtergrond van de Lowlands en de merken die hier hun whisky vervaardigen. Vergeet ook niet ons blogs over de andere whiskyregio’s te lezen, deze staan bovenaan dit bericht genoemd. Daarnaast zal er nog één blog in deze serie volgen en dit wordt zeker niet de minste. Hierin zullen we Islay whisky namelijk uitlichten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!