Lagavulin 10: een nieuwe Islay whisky.
Lagavulin 10 years is een nieuwe expressie die (grotendeels) enkel nog op de luchthavens te vinden is. Mocht je naar deze nieuwe whisky op zoek zijn, dan doe je er goed aan dit blog te lezen. Wij hebben namelijk een primeur en misschien voel je ‘m al aankomen..
Lagavulin whisky: ontdek de magie van Islay
Wie aan Islay whisky denkt, denkt aan whisky van Lagavulin. Dit is één van de meest magische distilleerderijen van dit kleine eiland, dat zó populair is in de whiskywereld. Islay staat bekend om de productie van karaktervolle en complexe single malt whisky’s waarin rook en turf vaak een belangrijke rol spelen. Dit zijn eigenschappen die tot de klassieke signatuur van het prachtige Lagavulin behoren. Aangevuld met ziltige lagen, invloeden van kruiden en soms een verleidelijk zoetje.
Lagavulin laat je kennis maken met al het goede van Islay en nog nét een beetje meer. Lagavulin 16 years is een klassieker die bij zowel beginnende als doorgewinterde liefhebbers in de smaak valt. Dit is een absolute must om te proberen als je je onderdompelt in de wondere wereld van whisky. Daarnaast vind je bij dit merk ook een robuuste en krachtige acht jaar oude variant terug, die een ruiger randje heeft dan de méér complexe Lagavulin 16. Voor wie graag het beste uit de klassieke huisstijl met dit van ex-Pedro Ximénez sherryvaten gecombineerd ziet worden, zijn er de Lagavulin Distillers Editions.
Het gebruik van deze sherryvaten zorgt voor een geheel nieuwe smaakervaring, waarbij een sublieme balans tussen vol en zacht ontstaat maar ook tussen zoet en zilt. Je merkt het al; je kunt verschillende kanten op binnen het aanbod van deze distilleerderij. Wat je ook kiest, het robuuste en krachtige karakter waarin rook en turf verweven zitten, zal je altijd tegenkomen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de Lagavulin 10 years Travel Exclusive.
Lagavulin 10: de proefnotitie
Lagavulin 10 is een échte Islay single malt. De whisky is gerijpt op een mix van refill ex-bourbonvaten en getoaste vaten van Amerikaans eiken. Het gebruik van twee vatsoorten voorziet de Lagavulin 10 years van lagen aan zoetigheden en kruiden die hand in hand gaan met klassiek rokerige en geturfde invloeden. In de geur kom je toetsen van tuf, honing, kruiden en maritieme invloeden tegen. Rook en turf openen in de mond, aangevuld door fruit, zoete lagen en kruiden. Rook en maritieme invloeden met een gezouten randje vormen de afdronk.
De Lagavulin-fan zal het misschien al opmerken, deze 10 jaar oude single malt vertoont gelijkenissen met z’n ‘oudere broer’. Mocht je je afvragen hoe de Lagavulin 10 vs Lagavulin 16 van elkaar verschillen, lees dan even verder.
De Lagavulin 16 is een échte klassieker in de whiskywereld, uiterst rijk en complex van smaak. Een lang gerijpte whisky met een meer dan respectabele leeftijd en daarnaast ook nog eens een heel vriendelijk prijskaartje. De 16 heeft dezelfde rijke, rokerige en maritieme invloeden maar is een stukje zachter en complexer als gevolg van de langere rijping. Daarnaast is ook een gedeelte van de spirit die hiervoor gebruikt is, gerijpt op sherryvaten. Dit geeft deze whisky een sherry-zoetje mee dat je niet terugvindt in de jongere, 10 jaar oude Lagavulin.
Nog een whiskyblog lezen? Bekijk ons Mortlach Six Kingdoms blog.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!