Deze regio ademt historie en vakmanschap.
Islay whisky is toonaangevend in de whiskywereld. Sinds jaar en dag is dit eiland de thuisbasis van enkele van ’s werelds meest gerenommeerde distilleerderijen: Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig om er maar enkele te noemen. In dit blog lees je meer over de whisky afkomstig van dit eiland.
Periodiek lichten we één van de Schotse whiskyregio’s uit om uiteindelijk een complete gids aan te bieden. We begonnen deze serie met een blog over Highland whisky, Speyside whisky, Campbeltown whisky en toen whisky van de Schotse eilanden. Inmiddels zijn we bij het laatste deel uit deze serie aangekomen en hierin staat Islay whisky centraal.
Het eiland maakt onderdeel uit van de Hebriden eilandengroep en is het meest zuidelijk gelegen van het stel. Het staat bekend als ‘The Queen of the Hebrides‘ en deze titel doet het eer aan. De actieve distilleerderijen zijn toonaangevend op het gebied van kwaliteit en sommige niet-actieve distilleerderijen hebben door de jaren heen een iconische status verworven. Hoewel Islay whisky van oudsher bekendstaat om het voortbrengen van robuuste, rokerige expressies zijn er ook distilleerderijen die hier van afwijken. Zodoende heeft dit prachtige eiland liefhebbers in de meest brede zin van het woord wat te bieden.
Lees meer over Islay whisky
Islay weet whiskyliefhebbers van over de gehele wereld te boeien. Een eiland dat ontzettend klein is qua oppervlakte (iets meer dan 600m²) is zó ontzettend groot in de whiskywereld. De distilleerderijen die hier staan, zijn toonaangevend op het gebied van kwaliteit waarbij dit gepaard gaat met een lange historie. Bekende namen zoals Ardbeg en Lagavulin staan hier gevestigd, maar ook het bijna mythische Port Ellen komt hier vandaan. Islay whisky belichaamt voor velen hoe whisky moet zijn: uitgesproken en robuust, zoals het klimaat waar dit vandaan komt.
Voor de distilleerderijen die geturfde whisky maken, geldt dat hun whisky vaak opvalt op het gebied van geur en smaak. Dit komt door het gebruik van turf in het productieproces. Turf kan echter ook in andere whisky regio’s gebruikt worden, maar dat van Islay is een opzichzelfstaande soort. Hier neem je rokerige en soms bijna medicinale invloeden in waar die je nergens anders tegenkomt.
Het ruige klimaat van Islay proef je terug in de whisky’s en met name in de varianten met turf. Kom je dan als liefhebber van niet-rokerige whisky helemaal niet aan je trekken op dit eiland? Jawel! Het eiland biedt meer dan enkel dit; ook liefhebbers van niet-geturfde whisky doen er goed aan bekender te worden met deze regio. Bekende namen zoals Bruichladdich en Bunnahabhain staan erom bekend whisky te vervaardigen zonder het gebruik van geturfde gerst. Hierdoor verkrijgt deze whisky niet de rokerige en medicinale invloeden zoals deze van andere distilleerderijen. Desondanks is de drank die hier geproduceerd wordt nog steeds van een ontzettend hoog niveau en weet dit liefhebbers als decennia lang te boeien. Islay ademt whisky op alle mogelijke manieren, waardoor jij dit absoluut ontdekt moet hebben.
Islay whisky: de verschillende distilleerderijen
Zoals aangegeven heeft Islay op dit moment relatief veel actieve distilleerderijen. Onderstaand lees je een korte introductie op ieder merk waarin we in ieder geval meer over de huisstijl (qua smaak) delen. Zodoende weet je wat je kunt verwachten indien je whisky van een bepaald merk wilt aanschaffen en houden we de tekst ook direct behapbaar. Ook vind je terug hoe je de merknamen uitspreekt, wel zo handig!
Voor alle whisky’s geldt dat je een expressie uit het kernassortiment kunt kiezen (vaak een 10-12 years) om bekender te worden met de huisstijl van het merk. Maar natuurlijk zijn er ook luxere mogelijkheden wanneer je dit niet uitdagend genoeg vindt. Per merk vind je een klikbare link terug waarmee je direct ons assortiment kunt bekijken.
Ardbeg
Ardbeg (spreek uit: Ardbek) is een toonaangevende naam met een lange historie. Al meer dan 200 jaar maakt men hier voortreffelijke Islay single malt whisky met een uitgesproken profiel. Gelegen aan het water in een prachtige omgeving waar puur vakmanschap tot leven komt. Invloeden van rook, turf en zout gaan vaak gepaard met kruidige notities, hints van vanille en soms een zoetje.
Bowmore
Bowmore (spreek uit: Bow-more) was naar verluidt de allereerste distilleerderij op Islay, kijkend naar de oprichting in 1779. Deze distilleerderij biedt een groot assortiment aan whisky’s aan waarbij met verschillende vatsoorten geëxperimenteerd wordt voor de rijping. Hierdoor vind je een uitgebreid maakaanbod terug. Maritieme invloeden, delicate rook en het frisse van citroen behoren tot de klassieke signatuur, waardoor je dit vaak in de geur en/of smaak van deze Bowmore single malts tegenkomt.
Bruichladdich
Bruichladdich (spreek uit: Brook-Laddie) is een prachtige distilleerderij die whisky onder drie merken op de markt brengt. Misschien ken je ze van hun niet-geturfde Bruichladdich whisky, de zwaar geturfde Port Charlotte bottelingen of ’s werelds zwaarst geturfde whisky in de vorm van Octomore. In Bruichladdich whisky kom je vaak smaakinvloeden van citroen, appel, graan en zoetigheden tegen terwijl in de huisstijl van Port Charlotte vaak rook, turf, houtskool en kruiden opvallen.
Octomore is de meest experimentele whisky van het stel waarbij de whisky op uiteenlopende vatsoorten (ex-sherry, ex-cognac, ex-wijn etc.) is gerijpt. Dit zorgt ervoor dat je uiteenlopende smaakinvloeden tegenkomt in de expressies. Van zoetigheden tot juist kruidige of fruitige notities, Octomore heeft het allemaal. Dit zal altijd gepaard gaan met tonen van rook en turf. Ook hier geldt dat de mate waarin bepaalde invloeden aanwezig zijn per expressie verschilt.
Bunnahabhain
Nog een bekende naam op het gebied van Islay whisky waarbij niet-geturfde whisky de hoofdrol speelt. Bunnahabhain (spreek uit: Boona-havn) is op-en-top maritiem met veelal ziltige notities, hints van fruit, zoetigheden en hout. Er wordt veelvuldig op uiteenlopende vatsoorten gerijpt, waardoor er genoeg te ontdekken valt. Voor liefhebbers die juist wel eens rokerige Bunnahabhain whisky willen ontdekken, zijn er de Bunnahabhain Moine expressies. Dit is whisky die juist wel het ’traditionele’ Islay whisky karakter belichaamt.
Caol Ila
Caol Ila (spreek uit: Cull-eela) is qua productie in liters een van de grootste distilleerderijen van het eiland. Veel van de liters worden gebruikt in blended whisky’s, zoals Johnnie Walker Green Label. Slechts een klein deel wordt daadwerkelijk voor de single malts gebruikt. De whisky is olieachtig en rokerig van karakter met vaak heerlijk frisse citrusinvloeden die hiermee gepaard gaan.
Kilchoman
Een van de kleinste distilleerderijen die Islay rijk is waarbij ze vanuit een omgebouwde boerderij distilleren. Kilchoman (spreek uit: Kil-ho-man), opgericht in 2005, was de eerste distilleerderij die sinds 124 jaar op Islay gebouwd werd. Ondanks het gebrek van eeuwen aan ervaring hebben ze snel naam verworven in de whiskywereld.
Ze maken een breed aanbod aan whisky waarbij ze experimenteren met verschillende gerstsoorten, vatsoorten voor de rijping en alcoholpercentages waarop ze de whisky afvullen. Hierdoor is er ontzettend veel te ontdekken bij dit merk. Vaak kom je rook, turf en citrus op een aangename wijze tegen in hun whisky, maar doordat ze uiteenlopende vatsoorten gebruiken is er véél meer te ontdekken dan enkel dit.
Lagavulin
Nog zo’n iconische distilleerderij die bekendstaat om het voortbrengen van heerlijk rokerige en robuuste Islay whisky. Lagavulin (spreek uit: Laga-voelin) is net zo ruig als de omgeving waarin het gemaakt wordt. De whisky die men hier vervaardigt eindigt deels als blend en deels als single malt. De malt whisky’s van dit merk zijn een verademing en met name de Lagavulin 16 years heeft een iconische status verworven. Rook, turf, zeewier en kruiden zijn slechts enkele van de karakteristieken van Lagavulin whisky.
Laphroaig
De Laphroaig (spreek uit: La-froik) distilleerderij is dé distilleerderij bij uitstek voor liefhebbers die van rokerige en bijna medicinale whisky houden. Dit is een merk dat robuuste Islay whisky vervaardigt met in de huisstijl tonen van rook, turf, zeewier en vaak jodium. Daarnaast rijpen ook zij hun whisky op een breed aantal vatsoorten waardoor de daadwerkelijke smaakinvloeden per expressie verschillen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!