Italiaanse mousserende wijn, lekker zomers.
Een Italiaanse mousserende wijn is één van de vele dranksoorten die voor de gewenste verkoeling kan zorgen tijdens deze warme dagen. De verleidelijke bubbeltjes zijn een allemansvriend, waardoor wij hier graag dieper op in gaan. Benieuwd naar welke verschillende soorten men van deze Italiaanse wijn onderscheidt? Klik dan hier.
Ons laatste blog gemist? Een Mojito maken doe je zo!
Italiaanse mousserende wijn, iedere wijnliefhebber is er tot op zekere hoogte vast bekend mee. Er zijn verschillende soorten wijn die tot deze categorie behoren en het verschil tussen de soorten is niet altijd even duidelijk. De bekendste mousserende wijnsoorten uit Italië zijn Spumante d’Asti, Prosecco en de Brut. Al deze wijnsoorten worden op basis van verschillende druifsoorten vervaardigd en komen uit een ander herkomstgebied. Dit zorgt ervoor dat iedere categorie uniek in zijn soort is en dat er voor ieder moment een geschikte bubbel is.
Italiaanse wijn
Spumante d’Asti is Italiaanse wijn met bubbels uit Piemonte, een regio die bekend staat om de vele (rode) kwaliteitswijnen zoals de Barolo en Baresco. Desondanks laat men in deze regio zien ook uitstekende witte wijn te kunnen vervaardigen. De fundering van deze wijn zijn de muskaatdruiven die bekend staan om het frisse, bruisende karakter. Spumante is de benaming voor Italiaanse mousserende wijn, ‘Asti’ wordt hieraan toegevoegd om aan te geven uit welke streek de wijn afkomstig is. Dit zijn heerlijke wijntjes om na een maaltijd van te genieten. Spumante d’Asti is zoetig van smaak, dit is iets om rekening mee te houden. Wanneer u zoekt naar een wijn die goed aansluit op een brunch, dan is dit een goede soort.
De meest klassieke Italiaanse mousserende wijn van dit stel is wellicht de Brut. Wanneer je Brut op een etiket genoemd ziet staan dan weet je (vanaf nu) dat dit een droge mousserende wijn is. Deze wijn wordt op een gelijkerwijze vervaardigd als het prestigieuze champagne, waarbij de bubbeltjes gaandeweg het productieproces pas ontstaan door het toevoegen van gist en suiker. De wijn begint dus als een ‘stille wijn’ zonder bubbels. Na de toevoeging van gist en suiker ontstaat koolzuurgas, waarna de wijn zijn bubbeltjes verkrijgt. De brut staat bekend om het intense karakter. Deze wijnsoort wordt ook vaak omschreven als de Italiaanse champagne. Dit is een ideale begeleider van feestelijke momenten.
Italiaanse schuimwijn
De laatste Italiaanse schuimwijn van dit stel is de Prosecco. Deze wijn wordt vervaardigd op basis van de gelijknamige druif en is afkomstig uit Veneto, dit is de thuisbasis van mousserende wijn. De prosecco staat bekend om het toegankelijke en fruitige karakter. Deze wijn was als eerst succesvol in het prachtige Venetië, waarna het langzaamaan op grotere schaal bekender werd. De prosecco kennen wij als spumante en als frizzante. Het verschil tussen beide zit hem in de hoeveelheid bubbeltjes. Een spumante heeft een stevige bubbel en de frizzante heeft een milde bubbel.
Prosecco is heerlijk om gekoeld als aperitief te schenken. Handig om te weten is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de prosecco’s op basis van het suikergehalte. Men onderscheidt een ‘dry’, ‘extra dry’ en ‘brut’ prosecco. Het is wellicht even wennen maar de dry variant is juist het meest zoet en de brut is juist het meest droog.
Ga jij deze periode éxtra van bubbeltjes wijn genieten of kies jij voor een ander drankje?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!