Belvedere Vodka is een van de meest gewaardeerde premium wodka merken in de wereld. Het merk is opgericht in Polen in 1993 en sindsdien heeft het een reputatie opgebouwd vanwege de pure smaken en luxe uitstraling. Dit is een merk dat voor kwaliteit en vakmanschap staat. Je leest er hier alles over.
Een stukje uit de geschiedenis van Belvedere Vodka
Belvedere Vodka is opgericht in Polen in 1993 en is vernoemd naar het Belvedere Paleis, wat een symbool is van de Poolse architectuur en geschiedenis. Het merk heeft zichzelf snel op de kaart gezet als een van de meest gerespecteerde en gewaardeerde wodka merken ter wereld. In de loop der jaren heeft Belvedere Vodka vele belangrijke mijlpalen bereikt en ontwikkelingen doorgemaakt, waaronder de opening van een nieuwe distilleerderij in Polen in 2012 die het merk in staat stelde om het productieproces nog verder te verfijnen en te verbeteren.
In 2015 werd het merk ook bekroond met de “Vodka Producer of the Year” award op de International Spirits Challenge, waarmee de kwaliteit en het vakmanschap van het merk nog verder werden erkend.
De naam van het merk is afgeleid van het Belvedere Paleis in Polen, waarvan het uitzicht op de omliggende tuinen en vijvers bekendstaat om zijn schoonheid en inspiratie. De naam betekent dan ook letterlijk “mooi uitzicht”.
Vakmanschap en het productieproces van de wodka
Belvedere is een super premium Polish Vodka en de productie hiervan is aan regels gebonden. Zo moet de wodka in Polen gemaakt worden op basis van Pools graan en mogen ze enkel Pools water gebruiken. Om verder ‘Poolse wodka’ als naam te mogen dragen, mag er niets aan de wodka worden toegevoegd. Het merk staat bekend om z’n vakmanschap en toewijding aan kwaliteit. De vaklieden van dit merk maken de wodka op basis van 100% Pools rogge en puur water uit eigen bron. Het gebruik van rogge als basisingrediënt tijdens het distillatieproces zorgt voor de kenmerkend complexe smaak van de wodka.
Hoe wordt Belvedere Vodka gemaakt?
De wodka van Belvedere ondergaat een drievoudige distillatieproces met rogge als hoofdingrediënt. Om specifiek te zijn gaat het hierbij om Dankowski rogge en deze roggesoort is sterk genoeg om de koude Poolse winters te overleven. Ook staat deze roggesoort erom bekend een klein zoetje aan de smaak af te geven, wat ideaal is voor de toegankelijkheid van de wodka.
Het productieproces van begint bij oogsten van de rogge. Elke graansoort, inclusief rogge, bevat zetmeel en hiervan kan je alcohol maken. Dit doen ze door de rogge te laten weken in heet water, wat ertoe leidt dat er een suikerwater ontstaat. Hier voegt men gist aan toe zodat de suikers omgezet worden in alcohol. Wanneer er eenmaal een laag alcoholische vloeistof ontstaat, distilleren ze dit driemaal om een hoog alcoholisch distillaat te creëren. Met gebruik van puur bronwater dat uit een eigen bron afkomstig is, verlaagt men het alcoholpercentage van de drank tot de gewenste drinksterkte. Belvedere vodka bevat 40% alcohol.
Serveertips en cocktails met Belvedere Vodka
Ben je een wodka liefhebber die graag puur van deze drank geniet? Dan is Belvedere een uitstekende keuze door de romige en zachte smaken. Toch kun je nog véél meer in de vorm van cocktails met Belvedere Vodka. We geven je graag wat inspiratie met de onderstaande cocktailrecepten. In elk cocktailrecept staat de klassieke Belvedere Vodka 70cl centraal.
Belvedere Martini:
- 75 ml Belvedere Vodka
- 15 ml droge vermout
- 1 olijf of citroenschil voor garnering
Voeg de Belvedere Vodka en droge vermout toe aan een mixglas gevuld met ijs en roer tot alles goed gemengd is. Giet de inhoud vervolgens door een zeef in een gekoeld martiniglas en garneer met een olijf of citroenschil.
Belvedere Sour:
- 60 ml Belvedere Vodka
- 30 ml vers geperst citroensap
- 20 ml suikersiroop
- 30 ml eiwit ( half ei zonde eigeel )
- 1 schijfje citroen voor garnering
Vul een cocktailshaker met de Belvedere Vodka, vers geperst citroensap en suikersiroop zonder ijs. Schud krachtig gedurende 10-15 seconden. -Voeg daarna ijs toe aan de shaker en schud nogmaals voor 10-15 seconden. Giet de inhoud door een zeef in een gekoeld glas met ijs en garneer met een schijfje citroen.
Belvedere Mule:
- 60 ml Belvedere Vodka
- 120 ml gemberbier
- 10 ml vers geperst limoensap
- 1 takje munt en een schijfje limoen voor garnering
Vul een koperen mok of hoog glas met ijs en voeg de Belvedere Vodka, gemberbier en vers geperst limoensap toe. Roer goed door elkaar en garneer met een takje munt en een schijfje limoen.
Ook interessant: maak een Mojito met Bacardi Carta Blanca.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!