Rum stijlen: lees meer over de verschillende productietechnieken.
De wereld van rum is uiterst divers; de drank verschijnt in uiteenlopende varianten op de markt. Reden te meer om eens wat dieper op de achterliggende materie in te gaan en je méér inzicht te verschaffen in de verschillende rum stijlen. Zodoende weet jij direct meer over (jouw favoriete) drank en kun je wellicht gerichter op zoek gaan.
In principe kent de rum wereld drie regionale rum stijlen: de Engelse, Franse en Spaanse stijl. Iedere stijl past men in een verschillend gebied van de wereld toe. Verder zijn er ook onderlinge verschillen aanwezig in het basisingrediënt van de drank alsmede de algehele productiewijze. Samen zorgt dit ervoor dat geen rum hetzelfde is. Als je liefhebber van rum in het algemeen bent dan is dit absoluut interessant om je hier eens in te verdiepen.
De Engelse rum stijl is een klassieker
De Engelse variant is mogelijk één van de meest bekende rum stijlen. Heel gek is dit ook niet gezien deze stijl tevens één van de oudste is. Deze stijl is afkomstig uit landen met een ontzettend lange rum historie, zoals Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago. Melasse, een stroperig bijproduct van suikerriet, vormt de basis van de drank die men in deze landen produceert. De rum is te herkennen aan een donkere kleur die vaak gepaard gaat met een krachtige smaak.
De productie vindt plaats via pot still ketels, waarmee in batches gedistilleerd wordt. Dit is vergelijkbaar met de ketels die voor de productie van single malt whisky worden gebruikt. Na de distillatie vindt vaak een rijping op vaten van eikenhout plaats, waarbij de duur hiervan per producent en expressie verschilt. In grote lijnen staat deze rum bekend om krachtige smaken waarin kruiden prominent aanwezig zijn, vaak aangevuld door zoetigheden. Lijkt dit je wat? El Dorado Rum is een prachtig voorbeeld van deze werkwijze.
De Franse variant is een van de meest fruitige rum stijlen
De Franse productiewijze staat bekend onder meerdere namen, zoals ‘French rhum’ en ‘rhum agricole’. Deze productiewijze heeft een beschermde herkomstbenaming, een zogeheten AOC (appellation d’origine controlle) zoals bijvoorbeeld cognac ook heeft. De Franse stijl past men toe in Frans sprekende landen en oud-koloniën, waaronder in Martinique en Guadeloupe. Het basisingrediënt van deze stijl is puur suikerrietsap, waarmee een duidelijk verschil ten opzichte van de Engelse en Spaanse stijl ontstaat (melasse).
Over het algemeen gebruikt men een kolomdistillatie, waarmee het in een constant proces alcohol stookt. Rum die volgens de Franse stijl is vervaardigd wordt, staat veelal bekend om fruitige invloeden en een verder complex karakter. De mate waarin bepaalde eigenschappen terugkomen, hangen samen met de algemene werkwijze van een producent. Mocht het fruitige je in ieder geval aanspreken dan doe je er goed aan rhum agricole verder te ontdekken. Kies bijvoorbeeld voor rum van het merk Clement om bekender te worden met de Franse stijl.
De Spaanse stijl is een van de meest diverse
Rum (ook Ron genoemd) die aan deze stijl toebehoort is uiterst divers; van licht en soepel tot relatief rond en complex, deze stijl biedt het allemaal. De thuisbasis hiervan bevindt zich in Zuid-Amerika evenals verschillende landen in het Caraïbisch gebied. Denk onder andere aan Cuba, de Dominicaanse Republiek en Guatemala. Diplomatico Rum is één van de meest toonaangevende merken die hieronder valt.
De productie vindt grotendeel plaats via een kolomdistillatie, waarbij melasse het basisingrediënt is. Dit is hetzelfde als bij de Engelse stijl het geval is, maar toch zijn de nodige verschillen in het uiteindelijke karakter waarneembaar. Rum die op de ‘Spaanse wijze’ geproduceerd wordt, is vaak een stuk toegankelijker met lagen aan uiteenlopende zoetigheden.
Ook komt het voor dat rum middels een solera-systeem rijpt, dit is een bekend begrip vanuit de sherry-industrie. Hierbij liggen vaten in rijen opgestapeld met bovenaan de jongste distillaten en onderaan de oudste. Via slangen zijn de vaten op elkaar aangesloten, waarbij de inhoud omlaag zakt wanneer dit vanaf onderaan afgetapt wordt om te bottelen. Een solera-systeem gebruikt men met name om een constante kwaliteit van de drank te waarborgen.
De diverse stijlen leiden tot verschillende rum soorten
Doordat er verschillen zijn tussen basisprincipes van de stijlen, zorgt dit ervoor dat het totale aanbod breed en divers is. Het basisingrediënt dat men voor de rum productie gebruikt is van invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de drank. Maar natuurlijk speelt ook het vakmanschap vanuit de distilleerderij een rol. Als liefhebber van deze dranksoort valt er veel te ontdekken en wij helpen je graag de goede weg op.
Ontdek je graag meer over deze dranksoort? Lees dan ons blog over witte rum!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!