Gin soorten: ken jij de verschillen?
Het is tijd voor een nieuw blog over gin en ditmaal lichten we de verschillende gin soorten verder uit. Leer meer over iedere soort en ontdek waar deze van elkaar verschilt. Een interessant blog voor de échte gin liefhebber.
In dit blog lees je meer over welke gin soorten we onderscheiden zodat dit onderwerpen geen geheimen meer kent. Dit blog is een opvolger van ons eerdere blog over hoe gin gemaakt wordt en de geschiedenis van gin. Periodiek lichten we een belangrijk onderdeel van deze dranksoort uit zodat je op termijn een complete gids aan informatie hebt.
Als het goed is weet je inmiddels meer over het achtergrond verhaal dat tot gin leidde en ook hoe de drank gemaakt wordt. Zo niet, lees de voorgaande blogs dan nog even zodat je helemaal op de hoogte bent. We gaan verder met waarvoor je hier gekomen bent: de verschillende gin soorten.
Welke Gin soorten zijn er?
Gin bereikt in verschillende gedaantes de markt, waarbij men onderscheid tussen meerdere soorten maakt. Belangrijk om te weten is dat iedere gin jeneverbessen als hoofdingrediënt bezit, maar verder hebben producenten een overvloed aan mogelijkheden om een drank op smaak te brengen. De regels hieromtrent zijn een stuk losser dan deze bij andere dranken, waardoor men actief experimenteert.
- London Dry Gin
Dit is ook gelijk de meest bekende soort van allemaal. Belangrijk om te weten is dat de term ‘London Dry’ op een productiestijl duidt en geen geografische betekenis heeft. Gin met dit predicaat hoeft dus niet in Londen gemaakt te zijn. Deze gin bestaat altijd vanuit de basis uit neutrale alcohol, gemaakt van een/meerdere graansoort(en) en dit distilleert men via een kolomdistillatie.
Er vindt één distillatie plaats met alle benodigde ingrediënten (botanicals) tegelijk. Na het afronden hiervan voegt een producent enkel nog water toe om de drank op de gewenste sterkte te brengen. In de regel is London Dry Gin qua smaak de meest droge (en soms scherpe) gin soort. Bekende merken zoals Gordon’s, Bombay Sapphire en Tanqueray produceren gin die trouw aan deze stijl is.
- Old Tom Gin
Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar absoluut het ontdekken waard. Gin die men volgens de Old Tom stijl produceert, is relatief zoet van smaak door de toevoeging van suiker of zoethout aan de basis alcohol. Dit deden producenten in het verleden met name om onzuiverheden in de smaak te maskeren. Met verloop van tijd verdween deze stijl van het toneel, maar hedendaags is dit weer helemaal hip.
Bekende merken als Hayman’s en Tanqueray bieden hier een variant van aan, maar ook Dutch Courage Gin van de Nederlandse Zuidam distilleerderij is een aanrader. Absoluut het proberen waard als je van van een zoetere gin & tonic houdt, maar probeer ‘m ook zeker in een cocktail met gin.
- Plymouth Dry Gin
Een gin stijl die in het verleden voorschreef dat de productie fysiek in de Engelse plaats Plymouth moest plaatsvinden, maar deze regel is in 2015 opgeheven. Hedendaags kent de stad slechts één gin merk: Plymouth Gin. Deze expressie is minder droog dan een traditionele London Dry Gin. Buiten de gin van dit merk, zal je deze benaming (vooralsnog) dus niet vaker tegenkomen.
- Navy Strength Gin
Deze soort vind je wat minder vaak terug, maar is voor de échte liefhebber absoluut het ontdekken waard. Deze gin kenmerkt zich door een relatief hoog alcoholpercentage, beginnend bij 57%. De drank staat in de regel bekend om krachtige en volle smaken, maar desondanks zijn er grote onderlinge verschillen. Dit is mede een gevolg van de verschillende ingrediënten die producenten kiezen, waardoor iedere gin anders is.
Het merk Plymouth, dat we hierboven benoemde, heeft een Navy Strength variant, maar ook Haymens Royal Dock is een bekende verschijning.
Overige stijlen
Bovenstaand vind je de, traditioneel gezien, meest bekende gin stijlen maar dit is nog niet alles. Onderstaand lees je meer over nóg drie stijlen die we onderscheidden.
- Pink Gin
Dit is een relatief nieuwe gin stijl die gekenmerkt wordt door z’n roze kleur. Bekende merken zoals Gordon’s en Mombasa veroverden hier in een handomdraai de markt mee en zorgde ervoor dat de drank een véél breder publiek aansprak. De kans is groot dat we meer van dit soort innovatieve creaties zullen blijven verwelkomen. Deze roze gin verkrijgt z’n kleur door de toevoeging van bijvoorbeeld aardbeien, bessen, frambozen of een combinatie hiervan.
- Compound Gin
Dit is een instapmodel op het gebied van gin en vaak lekker voordelig in prijs. Men voegt enkel ingrediënten aan alcohol toe waarbij geen verdere distillatie plaatsvindt. Een uitstekende gin voor simpele cocktails en mixdranken.
- (Ultra) Premium Gin
Dit is een relatief nieuwe stijl waarbij producenten hun drank vaak als ‘uiterst puur’ omschrijven. Dit vloeit voort uit een meervoudige distillatie die men toepast, waar London Dry Gin bijvoorbeeld maar één keer gedistilleerd wordt. Meervoudig distilleren zorgt ervoor dat de alcohol zuiverder en soepeler van smaak wordt. Of het er dan lekkerder van wordt, is natuurlijk aan jou om te bepalen. Maar producenten gebruiken deze werkwijze in ieder geval als extra kwaliteitsaanduiding.
Gek op gin? Blijf dan ons blog in de gaten houden. Ons volgende gin blog zal over goede gin & tonic combinaties gaan, waarmee we je inspiratie gaan geven om direct aan de slag te gaan. Wil je in de tussentijd alvast een lekkere gin kopen? Dan ben je bij DrankDozijn.nl aan het juiste adres! Met meer dan 250 soorten op voorraad is de kans groot dat je slaagt!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!