Don Papa laat je kennismaken met vakmanschap op gebied van rum uit de Filipijnen. Zelf noemen ze dit ‘premium gerijpte single island rum’ en wat ons betreft vat dit het perfect samen. Don Papa Rum creëert men nabij de voet van de actieve Canlaon vulkaan waar – naar eigen zeggen – het beste lokale suikerriet groeit. Welcome to ‘Sugarlandia‘.
Don Papa: het verhaal
Dit merk is afkomstig van het Filipijnse eiland Negros en vroeger, zo rond het eind van de 19e eeuw, heersten de Spanjaarden daar. De lokale bevolking besloot in opstand te komen, wat leidde tot de Filipijnse revolutie. Een belangrijke rol in deze revolutie was weggelegd voor Papa Isio die daaraan voorafgaand bij een suikerrietplantage werkte. Hij groeide uit tot een lokale held en gezamenlijk lukte het men om de Spanjaarden weg te jagen en de onafhankelijkheid terug te krijgen. Papa Iso werd een inspiratiebron voor velen en werd jaren later een onlosmakelijk onderdeel van de eerste premium rum van de Filipijnen; Don Papa.
De Filipijnen hebben een lange geschiedenis voor wat betreft het verbouwen van suikerriet. Het verhaal gaat dat ‘edel’ suikerriet de originele suikerrietvariant is die men enkele eeuwen geleden in Zuidoost Azië ontdekte. De vruchtbare grond van Negros is de perfecte plek voor de teelt van dit suikerriet – zelf noemen ze Negros ‘Sugarlandia’. Jaarlijks oogsten ze bij Don Papa suikerriet tussen oktober en mei om het daarvandaan naar een van de molens op het eiland te brengen. Hier persen ze het, wat tot een rijke en zoete melasse leidt – dit bijproduct van suikerriet is de basis van de rum. De melasse wordt gefermenteerd, waarna het distilleren plaatsvindt en zo wordt rum gemaakt. Deze rum gaat vaten van Amerikaans eikenhout in om in alle rust te rijpen nabij de voet van het Canlaon gebergte. Het rijpen duurt uiteindelijk gemiddeld 7 jaar; daarna is Don Papa een feit.
De verschillende rum soorten
Don Papa heeft door de jaren heen meerdere varianten op de markt gebracht, waardoor we verschillende soorten aanbieden. Iedere soort laat je op een eigen en unieke wijze kennismaken met hun vakmanschap. Onderstaand zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.
- Don Papa 70cl
- Het vlaggenschip van dit rum merk; dit is Don Papa rum in z’n meest pure vorm. Gemiddeld rijpt de rum 7 jaar in Amerikaans eikenhout. Lekker om puur of met ijs te drinken, maar ook zeker om mee te mixen.
- Geur: licht en fruitig met subtiele hints van citrus, vanille en zoetigheden.
- Smaak: soepel en delicaat met invloeden die aan vanille, kruiden en zoetigheden doen denken.
- Het vlaggenschip van dit rum merk; dit is Don Papa rum in z’n meest pure vorm. Gemiddeld rijpt de rum 7 jaar in Amerikaans eikenhout. Lekker om puur of met ijs te drinken, maar ook zeker om mee te mixen.
- Don Papa Baroko 70cl
- Deze rum creëert men van een melasse die men als het ‘zwarte goud’ bestempelt. Deze rum rijpt meerdere jaren in eikenhout en drink je uitstekend puur, in de mix of als onderdeel van een cocktail.
- Geur: uitgesproken vanilletonen, hints van citrus en een vleugje eikenhout.
- Smaak: soepel, maar rijk met smaakinvloeden van vanille, honing en gesuikerd fruit.
- Deze rum creëert men van een melasse die men als het ‘zwarte goud’ bestempelt. Deze rum rijpt meerdere jaren in eikenhout en drink je uitstekend puur, in de mix of als onderdeel van een cocktail.
- Don Papa Maskara 70cl
- De ‘Masskara’ dankt z’n naam aan een gelijknamig Filipijns en kleurrijk festival. Deze rum is mede op smaak gebracht met een bijzonder ingrediënt; calamansi. Dit zorgt een interessante smaaktwist, waarmee de Masskara zich onderscheidt van de rest van het assortiment.
- Geur: rijke honingachtige geuren komen samen met levendige hints van citrusfruit.
- Smaak: soepel en fruitig van smaak met lagen van honing, gesuikerd fruit en zoet citrusfruit die elkaar opvolgen.
- De ‘Masskara’ dankt z’n naam aan een gelijknamig Filipijns en kleurrijk festival. Deze rum is mede op smaak gebracht met een bijzonder ingrediënt; calamansi. Dit zorgt een interessante smaaktwist, waarmee de Masskara zich onderscheidt van de rest van het assortiment.
- Don Papa 10 years
- Een luxe rum soort uit het assortiment van dit merk, doordat deze Don Papa maar liefst 10 jaar in eikenhouten vaten rijpt. Om specifiek te zijn gaat het om vaten van Amerikaans eikenhout die éxtra lang verhit worden, wat ervoor zorgt dat er éxtra rijke aroma’s afgeven worden aan de rum. Dit is een rum die puur of met ijs het best tot z’n recht komt.
- Geur: rijke hints van kruiden en zoetigheden complementeren elkaar.
- Smaak: soepel en complex van smaak met hints van fruit, vanille, cacao en eikenhout.
- Een luxe rum soort uit het assortiment van dit merk, doordat deze Don Papa maar liefst 10 jaar in eikenhouten vaten rijpt. Om specifiek te zijn gaat het om vaten van Amerikaans eikenhout die éxtra lang verhit worden, wat ervoor zorgt dat er éxtra rijke aroma’s afgeven worden aan de rum. Dit is een rum die puur of met ijs het best tot z’n recht komt.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!