Lees meer over de Cabernet Sauvignon.
De Cabernet Sauvignon is een van de druivenrassen die bij veel mensen bekend is. Ben je liefhebber van wijn of wil je graag meer over je favoriete drankje te weten komen? Na het lezen van dit blog weet je meer over de algemene kenmerken en de smaak terwijl je ook tips voor wijn & spijs combinaties tegenkomt.
Onderstaand lees je wat meer achtergrondinformatie over dit bekende druivenras. Verder naar onder volgen algemene kenmerken en ter afsluiting lees je meer over de smaak van de Cabernet Sauvignon en hoe je deze goed met eten combineert.
Wat moet je weten van de Cabernet Sauvignon?
De Cabernet Sauvignon is ontstaan in het Franse Médoc, gelegen in de Bordeaux streek. De druif is een kruising tussen de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Dit druivenras staat wereldwijd aangeplant in nagenoeg ieder wijnland, waarbij het zich in verschillende klimaten ontwikkelt. Verder behoort het druivenras tot de meest aangeplante soorten ter wereld. Wijnboeren wereldwijd maken hiermee heerlijke en uiteenlopende monocépage wijnen (wijn op basis van één druivenras) van, maar ook geeft de Cabernet Sauvignon structuur en diepgang aan blends (wijn op basis van meerdere druivenrassen). Samen zorgt dit ervoor dat dit ras bekendstaat als één van de favorieten van menig wijnboer.
Kenmerken van de druif
De Cabernet Sauvignon is een blauwe druifsoort met een dikke schil. De druif ontwikkelt zich goed onder verschillende temperaturen en op verschillende bodemsoorten. Als resultaat hiervan vind je ‘m over de gehele wereld terug in zo’n beetje ieder wijnland. Goed om te weten is dat de geur-, kleur- en smaakstoffen van een druif zich in de schil bevinden en des te meer zonuren de druiven maken, des te intenser de wijn wordt. Hierdoor kom je de nodige verschillen tegen tussen de wijnen die uit verschillende landen/klimaten afkomstig zijn. Onderstaand lees je meer over wat de invloed hiervan is op de uiteindelijke smaak van de wijn.
Hoe smaakt Cabernet Sauvignon wijn?
Belangrijk om te weten is dat Cabernet Sauvignon een droge en stevige rode wijnsoort is met een redelijke zuurgraad. Bekende aroma’s van deze druif zijn kersen, bessen, tabak en hout. De wijn schalen we over het algemeen zwaarder in qua smaak dan een Merlot en bijvoorbeeld lichter dan een Malbec. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn, doordat smaak een persoonlijk iets is. Je komt hier zelf het best achter door de verschillende soorten te proeven en zo je smaak te ontwikkelen. Zodoende weet je heel goed wat je wel en niet lekker vindt.
We benoemden het in het stuk met betrekking tot de kenmerken van dit druivenras al even: de invloed van het klimaat op de smaak van de uiteindelijke wijn. Als de druivenstokken relatief veel zonuren hebben, bijvoorbeeld in Chili, zorgt dit voor meer aromatische en levendige wijnen. Wanneer de druivenstokken minder zonuren maken, bijvoorbeeld in Frankrijk, zal de wijn wat strakker en robuuster van smaak zijn. Uiteraard zijn ook de vinificatiemethoden (= de werkwijze van de producent) van invloed, maar dit bovenstaande is een goede basis.
Deze wijn combineren met eten?
Deze Franse wijnsoort staat in de basis bekend om een uitgesproken karakter. Mocht je de wijn als begeleider van een gerecht serveren, houd hier dan rekening mee. Het is aan te raden de Cabernet Sauvignon naast stevige gerechten te serveren zodat een mooie balans tussen de wijn en het eten ontstaat. Bij lichtere gerechten is de kans groot dat de wijn te veel power met zich meebrengt en het gerecht hierdoor geen standhoudt.
Goed, nu dit duidelijk is; wat is lekker bij Cabernet Sauvignon? Vooral uitgesproken vleesgerechten doen het goed. Houd je van sappige hamburgers? Dan is deze wijnsoort ernaast serveren een aanrader. Eet je liever biefstuk, wild- of kipgerechten met stevige of pittige sauzen? Probeer hierbij ook zeker eens je Cabernet Sauvignon wijn.
Mocht je meer willen weten over de verschillen tussen de Cabernet Sauvignon en de Merlot, dan hebben we nog meer interessant leesvoer. Wil je na het lezen van dit stuk graag ons aanbod van dit druivenras ontdekken? Klik dan op de link.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!