Biologische wijnen winnen steeds meer aan terrein, maar waarom is dat eigenlijk? In de wijnwereld zien we steeds meer wijnboeren die biologisch produceren, waardoor dit reden te meer is om hier dieper op in te gaan. Wat maakt een wijn biologisch en wat zijn de verschillen met niet-biologische wijn? Dit en meer lees je hieronder.
Lees alles over biologische wijnen
Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ wijn en een biologische wijn? De belangrijkste eisen voor het maken van een biologische wijn zijn dat de wijn voor 95% uit biologische druiven bestaat en dat de wijnmaker op géén enkele manier gebruik mag maken van chemische producten. Denk hierbij aan onkruidbestrijders of kunstmest, maar ook aan alle andere vormen van chemische stoffen. Alleen de boeren die zich strikt aan deze regels houden mogen een biologisch keurmerk dragen.
Proef je verschil tussen biologische wijn en niet-biologische wijn?
Dit hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur, maar laten we hier vooropstellen dat wijnen die gemaakt worden van kwaliteitsdruiven in combinatie met de juiste wijntechnieken tot de absolute top behoren. Er komen steeds meer biologische wijnen bij en deze worden natuurlijk ook beoordeeld. Ook zien we een tendens ontstaan in de wijnwereld waarin naar voren komt dat biologische wijnen juist méér aroma’s zouden hebben dan niet-biologische wijnen. Of dit waar is, zal uiteraard per persoon verschillen, maar interessant is het wel. Wijnen met het label ‘biologisch’ worden vaak als de ‘feel good wines‘ bestempeld, omdat ze zowel goed voor de mens als de natuur zijn. Dit speelt voor sommigen natuurlijk ook mee in de beoordeling van een goede wijn.
In welke landen worden biologische wijnen gemaakt?
Doordat de vraag naar biologische wijnen extreem gegroeid is, groeit ook het aantal wijnboeren dat biologische wijnen maken. Op dit moment komt het grootste deel van alle biologische wijnen uit Europa. De koplopers zijn Frankrijk, Spanje en Italië. In deze landen worden zowel rode, witte als rosé wijnen biologisch geproduceerd. Dit is een direct resultaat van het feit dat wijnboeren in deze landen al vele jaren geleden begonnen zijn. Zij plukken hier nu de vruchten van, terwijl boeren in andere landen nu pas beginnen.
Wat is vegan wijn?
Nu denk je misschien: ‘wijn is gemaakt van druiven en daarom toch altijd vegan?’ Maar niets is minder waar. Tijdens het maken van wijn gebruiken boeren soms dierlijke hulpstoffen om de wijn te filteren. Zodra de wijn klaar is met het gistingsproces is deze troebel van kleur en zitten er nog schilresten en gistdeeltjes in de wijn. Deze filteren ze uit de wijn, voordat de wijn op de fles gaat. Veel boeren gebruiken voor het filteren van de wijn dierlijke eiwitten om de losse deeltjes makkelijker te scheiden en de wijn helder te maken.
Tot slot: wat is dan sulfiet?
Sulfiet is een ander woord voor ‘zwavel’ en dit staat bekend als een conserveermiddel voor verschillende producten. Bij het maken van wijn ontstaat er van nature al sulfiet en dit gebeurt tijdens het gistingsproces wanneer de suikers en gisten worden omgezet in alcohol. Er zijn echter veel wijnboeren die wat extra sulfiet toevoegen tijdens het gistingsproces. Dit zorgt ervoor dat de wijn langer fris blijft, bacteriën gedood worden en de wijn een langere houdbaarheidsdatum heeft.
Maar je krijgt toch hoofdpijn van sulfiet? Het antwoord hierop is nee. Sulfiet vind je met een hoge dosis terug in alledaagse producten, zoals chips of gedroogd fruit. Hiervoor gebruikt men vaak tot 10 keer meer sulfiet dan in een fles wijn. Mocht je geen hoofdpijn krijgen bij het eten van chips, dan komt die hoofdpijn toch echt door dat ene glaasje te veel op het einde van de avond 😉.
Al met al is het niet zo gek dat er steeds meer vraag is naar biologische wijnen. De boeren besteden meer zorg en aandacht bij de productie van de wijnen, aroma’s van de wijnen komen vaker beter tot z’n recht en het aanbod van biologische wijnen wordt steeds groter.
Benieuwd naar ons assortiment biologische wijn? Bekijk ons aanbod en probeer het uit!
Meer lezen over wijn? Check ons artikel over alle verschillende wijnsoorten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!