Rosé wijn is het gehele jaar door in trek, maar smaakt voor velen toch nét even lekkerder tijdens de zomer. Het is een wijn die frisheid en fruitigheid doorgaans smaakvol combineert met een goede mate van toegankelijkheid. Juist dit zorgt er voor dat het een favoriet van velen is en dat ‘ie éxtra lekker in de zomer smaakt.
Belangrijke punten samengevat
Kenmerk | Uitleg |
Kleur | Lichtroze tot donkerroze, wat afhangt van de productiemethode |
Smaak | Kan variëren van fris en droog tot fruitig en ietwat gezoet |
Alcoholpercentage | Varieert vaak tussen 11-13% alcohol |
Serveertemperatuur | Tussen 8-12°C |
Wat maakt rosé uniek?
Rosé wijnen zijn unieke wijnen waarbij elke fles het verhaal vertelt van de wijnmaker. De wijnen zijn opzichzelfstaand onderscheidend, maar slaan tegelijkertijd ook een brug tussen witte en rode wijnen. Van lichtroze rosé uit Provence tot de donkere rosé wijnen uit Spanje, de kleur van de wijnen is vaak zo divers als waar de wijnen gemaakt worden.
Vandaag de dag worden rosé wijnen gemaakt van verschillende druivenrassen en gebruiken producenten verschillende vinificatiemethoden, wat tot een breed en divers aanbod leidt. Rosé wijn uit het hedendaagse wijnlandschap is een ontdekking waard voor de liefhebber. Naast het fruitige en vaak frisse karakter van de wijn, kan je de moderne rosé wijnen goed combineren met gerechten doordat er verschillende rosé soorten en smaken te ontdekken zijn. Hierdoor kun je zowel combineren met bijvoorbeeld hartige als zoete gerechten naar gelang je voorkeur.
De geschiedenis van rosé
Rosé wijn kent een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Griekenland, waar het gebruikelijk was om wijn te verdunnen met water. De wijn die men toen dronk leek qua kleur vaak meer op wat wij nu als rosé kennen — lichtroze en helder. Deze lichte kleur was deels te danken aan de productietechnieken van die tijd, waarbij druivenschillen slechts kort met het sap in contact kwamen. En juist dat contactmoment tussen de schillen en het sap bepaalt de intensiteit van de kleur: hoe langer het contact, hoe donkerder de wijn.
Rond de zesde eeuw voor Christus brachten de Phocaeërs (Griekse kolonisten) wijnstokken mee naar Massalia, het huidige Marseille. Daar begonnen ze met de productie van lichte, roze wijnen. Deze wijnen vonden al snel hun weg rond de Middellandse Zee en werden later via de Romeinse handelsroutes verder verspreid. In de loop der tijd groeide Provence, in Zuid-Frankrijk, uit tot een belangrijke regio voor wijnbouw. Vooral in de Middeleeuwen bloeide de wijnproductie hier op, mede dankzij de inzet van kloosters die hun kennis van druiventeelt en vinificatie verfijnden. Hoewel rosé toen nog geen aparte wijncategorie was, ontstond hier langzaam de traditie van lichtere wijnen. Die traditie zou in de moderne tijd uitgroeien tot de roséstijl die we nu kennen.
In de 19e eeuw kreeg de wijnbouw een zware klap toen de phylloxera-plaag vrijwel alle wijngaarden in Frankrijk vernietigde. Ook de Provence werd getroffen. Toch wist men de wijngaarden opnieuw aan te planten, vaak met Amerikaanse wijnstokken die resistent waren tegen de luis. Vanaf dat moment werd ook de export van lichtere wijnen, waaronder rosé, richting andere landen zoals de Verenigde Staten op gang gebracht.
Rosé in het moderne tijdperk
De associatie van rosé met zomer, ontspanning en elegantie, ontstond vooral in de 20e eeuw, toen Zuid-Frankrijk uitgroeide tot een populaire vakantiebestemming. Rosé wijnen uit de Provence – droog, fris en licht van kleur – sloten perfect aan bij het mediterrane klimaat en het ontspannen levensgevoel.
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan vond in de jaren ’70 een bijzondere ontwikkeling plaats. In Californië ontstond bij toeval een nieuwe stijl: de zogenaamde ‘blush wine’ – vaak zoete wijnen zoals White Zinfandel, ontstaan als bijproduct van rode wijnproductie. Hoewel deze stijl afweek van de droge rosétraditie uit Europa, kreeg rosé hierdoor internationaal opnieuw veel aandacht.
Vandaag de dag is rosé niet meer weg te denken uit het moderne wijnlandschap. Van klassieke Provençaalse rosés tot experimentele rosé wijnen uit Australië of Zuid-Afrika – de stijl blijft geliefd, veelzijdig en tijdloos.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De druivenschillen bevatten geur-, kleur- en smaakstoffen en vormen de basis van het uiteindelijke karakter van de wijn en zorgen ook voor de kleur. Er zijn drie klassieke manieren om rosé te maken die we hieronder verder uitlichten
Inweken met schillen
De bekendste manier om rosé te maken is door druivenschillen te weken in het druivensap. De duur van dit proces is hierbij doorslaggevend voor de kleur van de uiteindelijke wijn; des te langer het schilcontact duurt, des te donkerder wordt de kleur. Provence rosé, wat voor velen als de heilige graal op gebied van deze wijnsoort wordt gezien, verkrijgt z’n lichte kleur vaak al met ongeveer een half uur weken. Spaanse rosé is vaak donkerder van kleur en hierbij duurt het weekproces doorgaans meerdere uren.
Saignée rosé
Saignée rosé kun je zien als een ‘bijproduct’ van de rode wijnproductie en deze variant komt dan ook vaak voor in wijnstreken waar de voornaamste focus ligt op het maken van rode wijn. Blauwe druiven worden kort geweekt om kleur te onttrekken, waarna een deel van dit sap afgetapt wordt om rosé van te maken, terwijl het restant van het sap behouden blijft om uiteindelijk rode wijn van te maken. Rosé die via deze methode wordt gemaakt staat vaak bekend als ‘vin de saignee’ en is doorgaans zowel toegankelijk als fruitig van smaak.
Witte en blauwe druiven mengen
Soms wordt gedacht dat witte en rode wijn gemengd wordt om rosé wijn te maken, maar dat is vaak niet het geval. Het zijn juist de druiven die met elkaar gemengd worden waarna dit samen vergist wordt om uiteindelijk wijn van te maken. In landen als Duitsland en Oostenrijk, maar ook in de ‘Nieuwe Wereld’ kan je wijn tegenkomen die ontstaat door witte en rode wijn te mengen. Bij klassieke wijnlanden als Frankrijk en Italië zal je dit niet zien en is dit zelfs niet toegestaan. Een kleine sidenote: in de Champagnestreek is het wél toegestaan om witte en rode wijn te mengen voor het maken van rosé champagne, waardoor dit een uitzondering op de regel is.
Veelgebruikte druivenrassen om rosé mee te maken
Je weet nu dat er verschillende manieren zijn om rosé te maken, maar ook op gebied van druivenrassen zijn er verschillende mogelijkheden. Daarnaast kiezen producenten er ook veelvuldig voor om combinaties te maken tussen de druivenrassen, wat voor nog meer smaakmogelijkheden zorgt.
- Grenache: zorgt voor levendige en fruitige invloeden.
- Cincault: staat bekend om zachte en ietwat florale invloeden die het toevoegt.
- Syrah: deze druif zorgt voor méér intense smaken van bijvoorbeeld bessen en wat kruiden.
- Pinot noir: de pinot noir geeft elegante, subtiele smaken mee.
- Zinfandel: de rosé wijn die hiermee wordt gemaakt – White zinfandel genaamd – heeft een iets zoetere smaak met tonen van rood fruit en soms wat citrus.
Soorten rosé en smaakprofielen
Als we een laag dieper kijken op gebied van rosé dan zien we dat er veel rosé soorten zijn met elk eigen, unieke smaken. Om je een beter beeld van de verschillende rosé soorten te geven, kun je hieronder de meest bekende gelijk met elkaar vergelijken.
Soort rosé | Herkomst/Regio | Bekende druiven | Kleur | Smaak |
Provence rosé | Zuid-Frankrijk, Provence regio | Grenache, cinsault, syrah | Bleek roze | Fris, droog, fruitig en soms kruidig. |
Spaanse rosé | o.a. Rioja en Navarra | Garnacha, tempranillo | Medium roze tot donkerroze | Wat voller van smaak met tonen van rood fruit en kruiden. |
Italiaanse rosé | O.a. Puglia, Abruzzo en Veneto | Montepulciano, sangiovese | Licht tot medium roze | Fruitig, fris en soms licht kruidig of floraal. |
White Zinfandel | Amerika, Californië | Zinfandel | Lichtroze | Wat zoeter met tonen van rood fruit en citrus. |
Pinot noir rosé | Frankrijk, Amerika, Nieuw-Zeeland | Pinot noir | Lichtroze | Verfrissend en fruitig met hints van rood fruit, citrus en bloemen. |
Syrah rosé | Frankrijk | Syrah | Medium roze | Levendig met rood fruit en kruideninvloeden. |
Toelichting
- Kleur: Rosé wijnen variëren van kleur van bleekroze tot diepe, donkere kleuren. Bepalend voor de kleur is hoe lang er contact is tussen de druiven en het sap, doordat de kleurstoffen in de druivenschillen zitten.
- Smaak: Verschillende rosé soorten hebben vaak verschillende smaken die variëren van droog tot halfzoet en relatief zoet. Sommige zijn licht en soepel en andere wijnen zijn weer wat voller van smaak, waardoor er veel te ontdekken is binnen het aanbod.
Waarom rosé perfect bij de zomer past
Rosé is een wijnsoort die je het gehele jaar door kan drinken, maar met name in de zomer verschijnt ‘ie extra vaak op tafel. Voor velen is dit dan ook de ideale zomerwijn. Kenmerkend voor deze wijn is het doorgaans frisse en fruitige smaakprofiel waarvan de smaak gekoeld het best tot z’n recht komt. Verder heeft de wijn een laag tanninegehalte, wat ervoor zorgt dat je geen wrang gevoel in je mondhoeken krijgt.
Ook kun je heel breeduit combineren met gerechten en snacks, variërend van lichte salades tot borrelhapjes en meer. Dit zijn stuk voor stuk ideale kenmerken die goed aansluiten op waar men in – vooral in de zomer – naar op zoek is als het op wijn aankomt.
De beste rosé voor de zomer
Op zoek naar de beste rosé voor de zomer? Hieronder lichten we verschillende goede en populaire rosé wijnen uit, waardoor de kans groot is dat er ook voor jou een ideale zomerwijn tussen zit. Wil je direct shoppen? Klik op de link om rosé te kopen via onze webshop.
- Chateau Miraval Provence rosé
De rosé van Chateau Miraval behoort tot de meest populaire wijnen van dit moment. Deze luxe wijn wordt samengesteld uit cinsault, grenache, syrah en rolle druiven die voor een verfijnde en elegante smaak zorgen. Tonen van rood fruit, bloemige tonen en frisse zuren maken dit een heerlijke zomerwijn. - Aix Vin de Provence
Een mix van grenache, syrah en cinsault druiven komt samen in elke fles Aix Rosé. Dit is een luxe wijn uit de Provence met een fris en fruitig karakter, waarin je rood fruit, een vleugje watermeloen en bloemige invloeden terugvindt. - Pierre Henri Rosé
Dit is een rosé uit het Franse Languedoc-Roussilon die volledig van syrah druiven gemaakt is. Pierre Henri Syrah Rosé is fris, fruitig en soepel met voornamelijk tonen van aardbei en frambozen, wat aangevuld wordt door een gemiddelde zuurgraad. - Bonito Garnacha Rosé
De Garnacha Rosé van Bonito is een Spaanse rosé die een stuk donkerder van kleur is dan de bovengenoemde suggesties. Deze wijn is gemaakt van garnacha druiven en is zowel vol, sappig als fris van smaak met hints van rood fruit, citrus en een vleugje kruiden. - Borgo Palazzi Blush Rose
In dit rijtje van zomerse wijnen kan een Blush rosé niet ontbreken. Borgo Palazzi Blush Rosé is afkomstig uit Italië en wordt van pinot grigio druiven gemaakt. De kleur is licht en de wijn is rijk aan tonen van tropisch fruit, steenvruchten en florale invloeden met frisse zuren die dit ondersteunen.

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!