Maak kennis met ‘leeuwenmelk’, zoals de bijnaam van raki luidt.
Raki is dé drank van Turkije. Maak kennis met een prachtig product waar veel over te schrijven is. Je leest hier meer over raki in het algemeen, bekende merken, hoe je deze drank drinkt en waar de bijnaam ‘leeuwenmelk’ vandaan komt.
Wat is raki?
Voordat we de diepte ingaan op het gebied van deze dranksoort is het goed even stil te staan bij wat raki eigenlijk is. Raki is een sterke drank met een onmiskenbare anijssmaak en is tevens dé nationale drank van Turkije. Producenten maken deze drank op basis van druiven of rozijnen die een distillatie ondergaan, waarna later in het productieproces een vorm van anijs (pure anijs of een extract) wordt toegevoegd om dit verder op smaak te brengen. De drank is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur en staat symbool voor heerlijk genieten in goed gezelschap, waarbij dit steevast onder begeleiding van mezzes (kleine traditionele gerechten) gebeurt.
Hoe wordt het gemaakt?
Druiven bevatten suiker en hier kan alcohol van gemaakt worden door deze eerst te persen en dit te laten fermenteren; dit gebeurt door de toevoeging van gist. Wat dan ontstaat is een basisalcohol die een distillatie ondergaat. Het eerste distillaat heet ‘suma‘, waaraan ze anijs toevoegen om dit vervolgens verder te distilleren. Dit kan pure anijs zijn of een extract hiervan.
Na twee distillaties is raki het resultaat, maar dit heeft dan nog zéér hoog alcoholpercentage; rond de 90% alcohol. Producenten voegen hier suiker aan toe en tevens water, waarmee het alcoholpercentage teruggebracht wordt naar de gewenste drinksterkte. Een laatste stap is een rijpingsperiode, waarbij per producent verschilt of en hoe lang dit gebeurt.
Bekende raki merken
Op het gebied van deze dranksoort zijn er twee merken die ertussen uitspringen: Yeni Raki en Tekirdag. Beide merken zijn afkomstig van dezelfde producent, maar verschillen van elkaar op gebied van smaak. Dit vloeit voort uit het feit dat men voor Yeni Raki zowel verse als gedroogde druiven gebruikt en 100% anijszaad, terwijl bij Tekirdag enkel verse druiven als basis dienen met 100% anijszaad, dat specifiek uit uit de Turkse Çeşme regio afkomstig, is daaraan toegevoegd.
Verschillende soorten
Beide merken hebben een klassieke raki soort in het assortiment evenals andere varianten die zich op smaakgebied onderscheiden. Onderstaand vind je de bekendste soorten per merk terug, de rest van beide merken vind je terug op onze website.
- Yeni Raki
Dit is de klassieke expressie van dit merk die al het goede belichaamt waar zij door de jaren heen bekend om zijn komen te staan. Vol en puur van smaak met rijke tonen van anijs. Lekker om opzichzelfstaand van te genieten, maar deze raki smaakt nóg beter in combinatie met lekkere hapjes uit de Turkse keuken. - Yeni Raki Seri
De Seri van het merk kenmerkt zich door zachte en soepele smaken die wat toegankelijker zijn. Hierdoor is dit een uitstekend alternatief van de klassieke (hierboven benoemde) raki van het merk. - Tekirdag Gold Raki
Valt direct op door z’n bruine gloed. Gemaakt van 100% verse druiven en tweemaal gedistilleerd. Deze variant dankt z’n bijnaam door een toegepaste rijping op eikenhout die de drank van meer diepgang en body en tegelijkertijd van kleur voorziet. - Tekirdag Rakisi No.10
Deze expressie ondergaat een drievoudige distillatie, waarmee het zich onderscheidt van deze meeste raki soorten. Hierdoor krijgt de Tekirdag Rakisi No.10 éxtra zachte smaken. Geselecteerde, verse Turkse druiven vormen de basis samen met anijszaad van de hoogste kwaliteit.
Raki drinken
Het drinken van deze drank neemt een belangrijke plek binnen de Turkse cultuur in. Eén van de stelregels is dat dit altijd in goed gezelschap gebeurt en veelal onder begeleiding van klassieke Turkse hapjes, ‘mezzes’ genaamd. Voordat we enkele van deze hapjes uitlichten, gaan we het eerst hebben over hoe je raki kan drinken. Hierbij maken we onderscheid tussen drie manieren:
- Single: 4cl raki + 8cl water – ideaal voor wanneer je liever wat minder alcohol per glas drinkt.
- Double: 8cl raki + 4cl water – De juiste keuze als je graag van een sterker drankje geniet.
- Traditional: gelijke verhoudingen raki + water.
Ongeacht welke manier je voorkeur heeft, het is belangrijk dat je eerst de sterke drank in je glas schenkt, daarna het water toevoegt en als laatste stap eventueel een ijsklontje toevoegt aan je glas. Wanneer je dit in deze volgorde doet, zal je zien dat je drankje melkachtig van kleur wordt, vandaar de bijnaam ‘leeuwenmelk’.
Combineren met mezzes
De reden dat men raki in turkije met mezzes combineert, is omdat de verschillende gerechten elk een unieke dimensie aan de smaken van dit drankje geven. Daarnaast is het saamhorigheids gevoel belangrijk, waardoor dit steevast in goed gezelschap geschonken wordt. Mocht je je afvragen wat typisch Turkse (bij)gerechten zijn die goed samengaan met deze drank? We hebben een aantal suggesties:
- Baba ganoush
- gefituurde calamari
- Haydari (Turkse yoghurtdip)
- Hummus
- Cacik (Turkse variant van tsatziki)
- Şakșuka (groenten in tomatensaus)
Er zal later nog een receptenblog volgen, waarin we je uitleggen hoe je enkele gerechten kunt maken en welke raki hier dan het best bij aansluit.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Heel leuk, leerzaam en intressant om te lezen!