Het is de smaakmaker van ieder cocktail en onmisbaar in cocktailbars: cocktail bitters. De afgelopen 15 jaar zijn er onwijs veel cocktail bitters op de markt gekomen en bartenders maken hier veelvuldig gebruik van. Maar wat zijn cocktail bitters en hoe gebruik je deze? De smaken zijn uiteenlopend en er zijn verschillende merken die cocktail bitters aanbieden. Lees hieronder meer over deze fantastische smaakmakers!
Wat zijn cocktail bitters?
Cocktail bitters zijn kleine flesjes met een hoog alcoholgehalte, die een specifieke (niet altijd bittere) smaak hebben. Je kunt deze bitters gebruiken als een tegenhanger voor de zoete smaken in je cocktail of om meer diepgang te creëren. Hedendaags noemen bartenders deze bitters ook wel het ‘peper en zout’ van je cocktail. Welke ingrediënten hiervoor gebruikt worden lees je hieronder:
Cocktail bitters zijn een mix van verschillende ingrediënten en hieronder benoemen wij de belangrijkste op een rijtje:
- Alcohol: dit zorgt ervoor dat de infusie van de ingrediënten onder optimale omstandigheden bewaard blijft. Merken gebruiken echter verschillende alcoholpercentages. Wij hebben bitters met een alcoholpercentage tussen de 30% en 53%.
- Bittere basis: denk hierbij aan schors van bomen, verschillende wortels, zaden, fruit, schillen, bloemen en eigenlijk alles wat je verder nog in de natuur kunt vinden.
- Aromatische smaakstoffen: dit kan in principe van alles gemaakt worden; kruiden, specerijen, bloemen, fruit, noten en zaden. De aroma’s die kiest geven de uiteindelijke smaak van de bitter.
De geschiedenis van cocktail bitters
Als we naar de geschiedenis kijken van de bitters, dan zien we dat deze in eerste instantie gebruikt werden als medicijn. De kruiden en specerijen in de bitters werden gebruikt om maagzweren tegen te gaan en waren vooral populair onder zeelieden. In 1824 hoorde men voor het eerst van Angostura bitter, wat bedacht is door Dr. Siegert, en niet veel later in 1830 ontwikkelde Antoine Amedee Peychaud de wel bekende Peychaud bitters. Hedendaags zie je veel cocktail bitters die gebruikt worden voor het maken van cocktails of als toevoeging bij een culinair gerecht.
Welke cocktail bitters bestaan er?
Cocktail bitters bestaan er in vele soorten en maten en er zijn verschillende populaire merken die bitters op de markt aanbieden. We kunnen deze groep onderverdelen in twee groepen:
De bitter likeuren: Dit zijn kruidige likeuren die vaak als aperitief genuttigd worden. Bekende merken zijn Campari, Aperol, Cynar, Chartreuse en Oranje Bitter. Daarnaast zijn er veel Italiaanse merken die hun bitter likeuren ’Amaro’ noemen – wat letterlijk bitter betekent – denk hierbij aan Amaro Ramazotti of Amaro Montenegro.
Cocktail Bitters: Dit zijn kleine flesjes met een pipetje waarmee je makkelijk een aantal druppels in je cocktail kunt doseren. De smaken zijn uiteenlopend en gebruik je vaak als een finishing touch voor je cocktail.
Bekende cocktail bitter merken zijn:
Cocktails met toevoeging van bitters
Ben je benieuwd geworden hoe je deze smaakmaker kunt toepassen en je jouw cocktail een upgrade geeft met een bitter? Bekijk dan hieronder een aantal suggesties die het uitproberen waard zijn:
- Monsoon Martini: 60 ml vodka, 60 ml espresso, 15 ml Pimento likeur 10 ml, honing en 1 druppel Fee Brothers Black Walnut. Mix alle ingrediënten samen in een cocktailmixer met ijs en shake voor 15 seconden. Serveer uit in een Martini glas
- Grand Ginger: 60 ml Grand Marnier, 150 ml ginger ale, 3 druppels Peychaud’s bitters en een partje limoen. Schenk alle ingrediënten samen met ijs en serveer in een longdrinkglas.
- Brandy Sour: 70 ml brandy, 22,5 ml limoensap, 15 ml suikersiroop, 3 druppels Angostura en 15 ml eiwit. Mix alle ingrediënten met ijs en shake 15 seconden. Verwijder dan het ijs met een zeefje en dry shake (zonder ijs) nog eens 15 seconden. Serveer uit in een tumblerglas.
- Jalisco Mint Julep: 75 ml Añejo tequila, 20 ml suikersiroop, 12 muntblaadjes, 1 druppel Angostura en 2 druppels Scrappy’s bitter Lavender. Shake alle ingrediënten met ijs en serveer in een beker van nikkel met crushed ijs.
Wil je meer weten over cocktails? Lees dan eens ons blog over de whisky sour.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!