De zomer komt eraan, tijd voor rosé!
Van oudsher wordt rosé niet als een échte ‘volwassen’ wijn gezien in vergelijking met bijvoorbeeld witte- en rode wijn. Wat ons betreft is dit eeuwig zonde. Gelukkig is deze wijn hedendaags uitgegroeid tot een volwassen en volwaardig product. Reden te meer voor ons om hier een stuk over te schrijven, evenals één van onze favorieten met jullie te delen.
Leuk om mee te beginnen is wellicht een voorkomend misverstand: rosé wordt niet vervaardigd door rode- en witte wijn te mengen. Het productieproces begint met blauwe (en soms witte) druiven welke worden geperst. De schil van de druif wordt bij het uitgeperste sap bewaard, waarbij de schil zijn kleurstof afgeeft aan het sap. Op deze manier ontstaat de roze kleur.
Des te langer de schil in aanraking komt met het sap, ook wel most genoemd, des te donkerder wordt de kleur van de wijn. Lichte Provence rosé heeft niet meer dan een half uur nodig om zijn roze tint te verkrijgen, voor traditioneel donkere rosé van Spaanse komaf is een paar uur nodig voor de juiste kleur is bereikt. Zodra de wijnmaker tevreden is over de kleur worden de schillen van de most gescheiden. Vervolgens vindt de gisting plaats, waarna het tijd is om de wijn te laten rijpen.
Wist je dat slechts 10% van de totale wijnproductie rosé betreft? Het grootste gedeelte hiervan wordt geproduceerd in de Provence.
Vaak wordt gedacht dat goede rosé uit Zuid-Frankrijk per definitie duur is, maar wat ons betreft is dit niet waar. Een goed voorbeeld van een voordelige en zeer smaakvolle rosé is deze Cinq. U kunt de wijn bekijken door op de rode tekst te klikken. Deze Cinq heeft in de neus tonen van aardbeien en framboos, waarbij de smaak zacht en rond is.
De wijn is een blend van de Grenache en Merlot. De Grenache druif heeft van nature weinig kleur en zorgt voor de fruitigheid in de wijn. Om deze reden is deze druif uitermate geschikt om gebruikt te worden bij de productie van rosé. De Merlot druif zorgt voor de volle en ronde afdronk, waardoor dit een ideale combinatie is. Probeer deze Cinq eens bij wit vlees, bij salades of als begeleiding bij gerechten uit de Aziatische keuken.