Cask Strenght: Prachtig, Krachtig en Machtig.
Cask Strenght is een veel voorkomende term in de wereld van whisky, waarbij dit wordt weergegeven op bijvoorbeeld de verpakking, het etiket of in de artikelomschrijving. Wat betekent het nu eigenlijk als een whisky ‘Cask Strenght’ wordt genoemd?
Zoals beschreven in deze blog (klik) moet aan een aantal regels worden voldaan, eer spirit de naam whisky mag dragen. Een daarvan is het alcoholpercentage; dit moet minimaal 40% zijn.
De whisky in het vat heeft een bepaald alcoholpercentage. Als de whisky wordt gebotteld op vatsterkte, dus het alcoholpercentage wat de spirit in het vat heeft, spreekt men van de term ‘cask strenght’. Dit houdt in dat de whisky die in de fles belandt niet is verdunt met water om zo uit te komen op lager alcoholpercentage. Als whisky gebotteld is op een alcoholpercentage van bijvoorbeeld 40% of 43% dan geeft dit aan dat er water aan toegevoegd is om het alcoholpercentage terug te dringen.
Persoonlijk vind ik Cask Strenght whisky een aanrader, doordat achteraf altijd nog wat water toegevoegd kan worden om het alcoholpercentage te verlagen en de whisky zo meer ‘gangbaar’ te maken. Cask Strenght whisky kan vrij overheersend zijn door de alcoholdampen. Met een druppeltje water opent de whisky zich meer en kunnen meerdere geuren en smaken worden opgemerkt.
Onze favorieten;
Wat zijn onze aanraders op het gebied van Cask Strenght? De A’bunadh serie van Aberlour (klik). Deze serie staat bekend om hun fantastische sherry en Oloroso invloeden, evenals volle smaken. de Glendronach Cask Strenght range (klik), deze ervaar ik als een goede mix tussen zoetigheden, zoals chocolade en fruit. Dit gaat gepaard met kruidige invloeden. Ook zijn de Springbank 12 Cask Strenght bottelingen een aanrader (klik). De smaak ervaar ik zelf veelal als diepgaand en complex. Ik proef altijd eerst ‘puur’, waarna ik water toevoeg mocht dit nodig zijn.
Whisky op vatsterkte heeft mijn persoonlijke voorkeur, die van jou ook?